Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4 СО.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
135.31 Кб
Скачать

4.6 Прогнозування надходження і витрат коштів по інвестиційній діяльності

 

Прогнозування надходження і витрат коштів по інвестиційній діяльності здійснюється методом прямого рахунка. Основою здійснення цих розрахунків є:

1.     Програма реального інвестування, що характеризує обсяг вкладення коштів у розрізі окремих здійснюваних чи намічуваних до реалізації інвестиційних проектів.

2.     Проектований до формування портфель довгострокових фінансових інвестицій. Якщо такий портфель на підприємстві вже сформований, то визначається необхідна сума коштів для забезпечення його приросту або обсяг реалізації інструментів довгострокових фінансових інвестицій.

3.     Передбачувана сума надходження доходів від реалізації основних засобів і нематеріальних активів. В основу цього розрахунку повинний бути покладений план їхнього відновлення.

4.     Прогнозований розмір інвестиційного прибутку. Так як прибуток від завершених реальних інвестиційних проектів, що вступили а стадію експлуатації, показується в складі операційного прибутку підприємства, у цьому розділі прогнозується розмір прибутку тільки по довгострокових фінансових інвестиціях – дивідендам і відсоткам до одержання.

 

4.7 Прогнозування надходження і витрати коштів по фінансовій діяльності

 

Прогнозування надходження і витрати коштів по фінансовій діяльності здійснюється методом прямого рахунка на основі потреби підприємства в зовнішнім фінансуванні, визначеної по окремих її елементах (алгоритми розрахунку цієї потреби розглянуті раніше). Основою здійснення цих розрахунків є:

1.     Намічуваний обсяг додаткової емісії власних чи акцій залучення додаткового пайового капіталу. У план надходження коштів включається тільки та частина додаткової емісії акцій, що може бути реалізована в конкретному майбутньому періоді.

2.     Намічуваний обсяг залучення довгострокових і короткострокових фінансових кредитів і позик у всіх їх формах(залучення й обслуговування товарного кредиту, а також короткострокової внутрішньої кредиторської заборгованості відбивається грошовими потоками по операційній діяльності).

3.     Сума очікуваного надходження засобів у порядку безоплатного цільового фінансування. Ці показники включаються в план на основі затверджених державного бюджету чи відповідних бюджетів інших державних і недержавних органів (фондів, асоціацій і т.п.).

4.     Суми передбачених до виплати в плановому періоді основного боргу по довгострокових і короткострокових фінансових кредитах і позиках. Розрахунок цих показників здійснюється на основі конкретних кредитних договорів підприємства з чи банками іншими фінансовими інститутами (відповідно до умов амортизації основного боргу).

5.     Передбачуваний обсяг дивідендних Виплат акціонерам (відсотків на пайовий капітал). В основі цього розрахунку лежить планована сума чистого прибутку підприємства і здійснювана їм дивідендна політика.

Показники розробленого плану надходження і витрати коштів є основою оперативного планування різних видів грошових потоків підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]