Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 6 ОРГАНІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ВИРОБНИЦТВА.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Тема 6 організація підготовки виробництва

 

1.     Комплексна підготовка виробництва.

2.     Конструкторська, технологічна та організаційно-економічна підготовка виробництва.

3.     Організація виробництва в експериментальному цеху.

4.     Вдосконалення організації підготовки виробництва

5.     Використання сітьових методів планування та управління виробництвом.

 

1. Комплексна підготовка виробництва

 

В умовах ринкових відносин центр економічної діяльності переміщується до основної ланки всієї економіки – підприємства. Саме на цьому рівні створюється потрібна суспільству продукція та надаються необхідні послуги. Тому важливе місце має виготовлення високоякісної конкурентоспроможної та ефективної продукції, що відповідає вимогам споживачів, напрямам моди тощо. При цьому треба мати на увазі вимоги скорочення виробничого циклу з метою прискорення обертання фондів та коштів. Розв’язанню цих завдань, які б буди здатні адекватно в найкоротші строки реагувати на зміни в ситуації на ринку, спираючись на вивчення попиту на продукцію, сприятиме раціональна організація підготовки виробництва.

Підготовка виробництва (ПВ) - це сукупність підготовчих робіт, результатом проведення яких має бути повна готовність виробництва до функціонування за попередньо заданими критеріями, вибір яких визначають залежно від рівня розвитку продуктивних сил та виробничих відносин в певний термін часу.

Основні напрями діяльності в сфері підготовки виробництва (ПВ) в сучасних умовах:

1.     створення та впровадження у виробництво нових виробів та технологій;

2.     модернізація продукції, що випускають, і технологічних процесів;

3.     розробка та впровадження нових економічних, організаційних, соціальних структур і механізмів, а також заходів, спрямованих на вдосконалення всіх елементів виробництва.

Підготовка виробництва, це специфічна діяльність, до якої належать роботи по створенню нової споживної вартості та реалізації пов’язаного з цим комплексу заходів щодо перебудови виробництва.

Процес підготовки виробництва складається з чотирьох функцій: дослідження, проектування, експериментування і освоювання. Усі види діяльності в процесі комплексної підготовки виробництва (КПВ) досить тісно пов’язані між собою та збігаються за часом.

Метою функціонування швейної галузі і основним об’єктом підготовки виробництва є моделі одягу. Уданому випадку, під підготовкою виробництва слід розуміти комплекс взаємопов’язаних робіт, спрямованих на забезпечення готовності конструкторської, технологічної документації, кадрів-виконавців та матеріально-технічної бази до випуску нових виробів або вдосконалення продукції, що випускають, у встановлені строки для більш повного задоволення попиту відповідно з угодами про поставку продукції та плановими завданнями.

Підготовка виробництва спрямована на вирішення комплексного завдання:

1.     техніко – технологічного – розробка моделей з високим технічним рівнем та прогресивним процесом виготовлення;

2.     економічного – створення конкурентоспроможних ефективних моделей;

3.     соціального – задоволення попиту на швейні вироби високої якості та широкого асортименту.

Підготовка виробництва в швейній промисловості може реалізуватись у двох варіантах: зовнішньо фабрична та внутрішня, яка є продовженням першої. Крім того, підготовка виробництва може бути перед виробничою та виробничою.

Зовнішньо фабричну ПВ проводять за допомогою будинків моделей, центрів моди тощо. Якщо підприємство використовує документацію будинків моделей, перший етап трансформується за змістом, тобто спрямовується на перевірку та уточнення конструкції виробів.

Комплексна підготовка виробництва ділиться на окремі етапи роботи. Етап –це комплекс робіт, тісно пов’язаних між собою за змістом та часом, що забезпечують вирішення певного завдання. Робота – це частина етапу, що характеризується обсягом певної праці, її визначенням та результатом.

У відповідності до характеру виконуваних робіт комплексна підготовка виробництва включає такі види підготовки: технічну, організаційно-економічну та матеріальну. За часом дії роботи з підготовки виробництва носять як перспективний, так і оперативний, або поточний характер.

Підготовку виробництва на швейних підприємства здійснюють під керівництвом виробничо-диспетчерського відділу, а при його відсутності-виробничо-технічного відділу. Матеріальною базою підготовки виробництва є експериментальні цехи або лабораторії. Крім того, в керівництві беруть участь усі служби та відділи підприємства, наприклад планово-економічний, матеріально-технічного забезпечення, ремонтно-механічний цех, служба маркетингу та інші.

Можна виділити централізовану та децентралізовану підготовку виробництва. Досить ефективною зарекомендувала себе така форма централізованої підготовки виробництва, як централізовані експериментальні цехи спеціалізованих виробничих об»єднань. Суть її полягає в тому, що на головному підприємстві утворюють централізований цех, який забезпечує всі фабрики об»єднання необхідною інформацією, техніко-економічною та технологічною документацією на весь обсяг виробництва, тобто на всі моделі. В результаті цього скорочується тривалість виробничого циклу підготовки виробництва, зменшуються витрати на придбання моделі тощо. Такі потужні спеціалізовані експериментальні цехи можуть ефективно використовувати системи автоматизованого проектування (САПР).

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]