Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Статут Міжнародного Суду

(витяги)

Стаття 1. Міжнародний Суд, заснований Статутом Об’єднаних Націй як головний судовий орган Об’єднаних Націй, утворюється і діє у відповідності з викладеними нижче постановами цього Статуту.

Розділ і. Організація суду

Стаття 2. Суд складається з колегії незалежних суддів, обраних, незалежно від їх громадянства, з числа осіб високих моральних якостей ....

Стаття 3. 1. Суд складається з п’ятнадцяти членів, причому в його складі не може бути двох громадян однієї і тієї самої держави.

<…>

Стаття 4. 1. Члени Суду обираються Генеральною Асамблеєю і Радою Безпеки <…>.

Стаття 9. При обранні виборці повинні мати на увазі, що не тільки кожний обраний, зокрема, повинен відповідати всім поставленим вимогам, але і весь склад суддів, в цілому, повинен забезпечити представництво найголовніших форм циві­лізації та основних правових систем світу.

<…>

Стаття 22. 1. Місцем перебування Суду є Гаага.<…>

<…>

Стаття 31. 1. Судді, які є громадянами кожної з сторін, зберігають право брати участі, у засіданнях в справі, що її розглядає Суд.

2. Якщо в складі судового засідання є суддя, який є громадянином однієї сторони, будь-яка інша сторона може вибрати для участі в засіданні як суддю особу на свій вибір. Ця особа вибирається переважно з числа тих осіб, які висувались як кандидати, в порядку, передбаченому в статтях 4 і 5.

3. Якщо в складі судового засідання нема жодного судді, який є громадянином сторін, то кожна з цих сторін може вибрати суддю в порядку, передбаченому в пункті 2 цієї статті.

<…>

Розділ II. Компетенція суду

Стаття 34. 1. Тільки держави можуть бути сторонами в справах, що їх розглядає Суд.

<…>

Стаття 35. 1. Суд відкритий для держав, які є учасниками цього Статуту.

2. Умови, на яких Суд відкритий для інших держав, визначаються Радою Безпеки, з додержанням спеціальних постанов, що містяться в діючих договорах; ці умови, ні в якому разі, не можуть поставити сторони в нерівне становище перед Судом.

<…>

Стаття 36. 1. До відання Суду належать всі справи, що будуть передані йому сторонами, і всі питання, спеціально передбачені Статутом Об’єднаних Націй або діючими договорами і конвенціями.

2. Держави – учасники цього Статуту можуть в будь-який час заявити, що вони визнають без спеціальної про те угоди, ipso facto, відносно всякої іншої держави, яка взяла таке ж зобов’язання, юрисдикцію Суду обов’язковою в усіх правових спорах, що стосуються:

а) тлумачення договору;

b) будь-якого питання міжнародного права;

с) наявності факту, який, якщо він буде встановлений, являтиме собою пору­шення міжнародного зобов’язання;

d) характеру і розмірів відшкодування, що належить за порушення міжнарод­ного зобов’язання.

3. Вказані вище заяви можуть бути безумовними, або на умовах взаємності з боку тих чи інших держав, або ж на певний час.

4. Такі заяви здаються на зберігання Генеральному Секретарю, який надсилає копії їх учасникам цього Статуту і Секретарю Суду.

...

Стаття 37. В усіх випадках, коли діючі договір або конвенція передбачають передачу справи Суду, який мав бути заснований Лігою Націй, або Постійній Палаті Міжнародного Правосуддя, справа між сторонами – учасниками цього Статуту повинна передаватися в Міжнародний Суд.

Стаття 38. 1. Суд, який зобов’язаний вирішувати передані йому спори на підставі міжнародного права, застосовує:

а) міжнародні конвенції як загальні, так і спеціальні, що встановлюють правила, напевно визнані спорячими державами;

b) міжнародні звичаї, як доказ загальної практики, визнаної як правова норма;

с) загальні принципи права, визнані цивілізованими націями;

d) з застереженням, вказаним у статті 59, судові рішення і доктрини найбільш кваліфікованих спеціалістів з публічного права різних націй як допоміжний засіб для визначення правових норм.

2. Ця постанова не обмежує права Суду вирішувати справу ex aequo et bono, якщо сторони на це згодні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]