Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кредитно – модульний курс з освітнього менеджме...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Тема 4. Функціонування закладів освіти, де навчаються діти з особливими потребами

Дошкільна освіта здійснюється в сім’ї, дошкільних освітніх закладах у взаємодії із сім’єю і має на меті забезпечення фізичного та психічного здоров’я дітей, їх всебічного розвитку, набуття життєвого досвіду, вироблення умінь і навичок, необхідних для подальшого навчання. Дошкільними закладами освіти є: дитячі ясла, дитячі садки, дитячі ясла – садки, компенсуючі дошкільні заклади (для дітей з фізичними і психічними вадами), дитячі садки інтернатного типу, дитячі будинки та ін. Прийом дітей у дошкільні освітні заклади проводиться за бажанням батьків.

У Радянському Союзі функціонували школи – інтернати для дітей сиріт, дітей з особливими потребами. Держава забезпечувала всім необхідним (харчуванням, одягом, навчанням ). Але проблема була в тому, що діти були ізольовані від негараздів у суспільстві. Випускники таких шкіл не були адаптовані до зовнішнього середовища, не були привчені до самостійного прийняття рішень ( навіть не вміли користуватися грошима, бо були на повному державному забезпеченні ). Ринкова економіка, перехід до якої проголосила наша держава, є жорсткою, суворою, і діти повинні вміти вирішувати цілий комплекс життєвих проблем, тому незалежна держава Україна прийняла нову філософію, концепцію роботи з дітьми – сиротами та дітьми з особливими потребами. Поступово школи ­– інтернати з чисельністю 200 – 300 дітей закриваються , а діти передаються в дитячі будинки сімейного типу і в умовах сім’ї дитина здобуває навички, вміння, знання необхідні для життя в умовах ринкової економіки. Дітей з особливими потребами ( на скільки це можливо ) намагаються навчати у звичайній школі, таким чином вирішуються дві проблеми:

- по – перше діти фізично і розумово здорові вчаться бути милосердними по відношенню до дітей з особливими потребами.

- по – друге важливе є те, що діти не почувають себе ізольованими від суспільства.

Але керівнику закладу освіти необхідно переглянути, осмислити і удосконалити свою роботу з таким колективом.

Новою формою роботи з дошкільнятами є створення будинків сімейного типу. У нашій державі дуже багато дітей залишаються сиротами: батьки гинуть у різного роду катастрофах, матері залишають своїх дітей у пологових будинках тому, що не в змозі прогодувати дитину, відсутність житла і немає надії на його отримання.

Держава схвалила програму на створення, фінансування та утримання таких будинків. Велику допомогу надають обласні, районні та місцеві ради.

У наш час, на жаль, народжується дуже багато дітей з різного роду психічними і фізичними вадами. Причину народження таких дітей пояснити важко: це і вплив Чорнобильської АЄС, це ведення нездорового способу життя батьками під час вагітності та народження дитини, це складна екологічна ситуація в різних регіонах України. Тому виникла необхідність у створенні дошкільних закладів для утримання дітей з особливими потребами. Такі заклади функціонують у кожному місті, районі. Утримуються тут діти як кожного дня, так і цілодобово. Якщо батьки відмовляються від таких дітей або позбавляються прав батьківського піклування, то діти знаходяться в таких закладах до досягнення ними повноліття і перебувають на повному державному утриманні.

Звичайно, потрібно щоб такі заклади були оснащенні найновішим медичним обладнанням, укомплектовані досвідченими педагогічними та медичними працівниками.

На жаль, наша держава ще недостатньо приділяє уваги таким закладам. Заклади освіти, де навчаються і живуть діти з особливими потребами, потребують сучасної матеріально-технічної бази, тому вимушені звертатися до приватних благодійних фондів та окремих меценатів для покращення свого матеріального становища.

Самостійні заняття

- Законспектувати Постанови уряду щодо утримання, фінансування дитячих будинків.

- Розповісти про особливості управління освітнім закладом, в якому навчаються і виховуються діти з особливими потребами.

- Розповісти про особливості фінансування освітніх закладів, в яких навчаються і виховуються діти з особливими потребами.