Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1.|23.4 Ліхтарі. Принципи проектування, конструктивні вирішення.

Ліхтарями називають засклені або частково засклені надбудови на покритті будівлі, призначені для верхнього освітлення виробничих площ, віддалених від віконних прорізів, а також для повітрообміну і приміщеннях.

За призначенням ліхтарі поділяють на світлові, аераційні й комбіновані (світло-аераційні).

За профілем перерізу ліхтарі бувають прямокутні, трапецієвидні, трикутні, М-подібні, шедові і зенітні. І

Для захисту приміщень від потрапляння прямого сонячного проміння слід застосовувати шедові ліхтарі з засклінням, повернутим на північ. Комбїновані ліхтарі для багатопролітних будівель треба влаштовувати переважно однакової висоти в усіх прольотах. У неопалювальних будівлях із зовнішнім водовідведенням не рекомендуеться застосовувати М-подібні ліхтарі.

Ліхтарі розташовують уздовж будівлі і вони не доходять до торців зовнішніх стін на 6 або 12 м.

Відведення води з ліхтарів проектують зовнішнє і внутрішнє. Зовнішнє водовідведення влаштовують при ширині ліхтаря до 12 м при вертикальному засклінні і до 6 м — при похилому. Якщо водовідведення зовнішнє, то в відповідних місцях покриття треба захистити від пошкодження '-водою, гравійною засипкою-по мастиці або спеціальними бетоними плитами.

Ліхтарі (крім зенітних) виготовляють із сталі. Залізобетон застосовують дуже рідко.

Несучий каркас ліхтаря складається з поперечних конструкцій {ферм) і бічних панелей. Для підвищення поперечної жорсткості до контура ліхтаря вводять розкоси і встановлюють зв'язки між рамами ліхтаря.

Рами застосовують в основному стальні 1250, 1500 і 1750 ми заввишки і при кроці 6000 мм, які по довжині ліхтаря утворюють стрічкове заскління. Здебільшого ліхтарні рами обладнують пристроями для механічного відчиняння всієї стрічки рам або окремих блоків.

Останнім часом розроблено ефективні конструкції зенітних ліхтарів,що являють собою конструкцію для світлопропускання в покритті.

Світлопрозорі конструкції, які виконують із пластмас, індустріальні у виготовленні, мають незначну масу, високу міцність, прості для монтажу зручні в експлуатації.

Зенітні ліхтарі бувають точкові (їх установлюють окремо по площі покриття) і секційного типу. Секції до несучих елементів прикріплюють шурупами. Куполи зенітних ліхтарів мають розміри 1400 х 1600 мм, а панелі з органічного скла — 1600 X 6200 мм.

Враховуючи, що находження і видалення повітря при аерації відбувається внаслідок різниці тисків по один і по другий бік, проектують аераційні ліхтарі . Для забезпечення одночасної роботи витяжних отворів з обох боків застосовують незадувні аераційні ліхтарі з вертикальним засклінням. Установлюють також спеціальні вітрозахисні панелі (щити) на деякій відстані від ліхтаря.

Незадувні аераційні ліхтарі працюють на витяжку при будь-якому напрямі вітру.. Висота прорізів ліхтарів дорівнює 1,25; 1,75; 2,4 і 3,4 м.

Для аерації можна використати зенітні ліхтарі, в яких ковпаки відкриваються, або в стаканій частині передбачають щілини з регульованими жалюзі.

Запитання для самоперевірки

1.З захисна частина покриття промислової будівлі та її основні шари.

2.Особливості влаштування утеплених і холодних покриттів.

3.Влаштування покриттів із великорозмірних елементів по прогонах.

4.Покрівлі промбудівель.

5.Види організації водовідведення з покриттів.

6.Основні види ліхтарів промбудівель та особливості їх будови.

Лекція №12