Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

Тема 1.25. Інші елементи промислових будівель

План.

1.25.1. Перегородки.

1.25.2 Внутрішньоцехові конструкції і сходи.

1.25.3. Протипожежні перепони .

1.25.1. Перегородки

Для поділу великих площ виробничих будівель на окремі приміщення, коли виробничий або волого-температурний режим на окремих ділянках має різні параметри, ставлять роздільнї перегородки на всю висоту приміщення. В окремих випадках застосовують так званї вигороджуючі перегородки, які не доходять до стелі. Вони призначені для відокремлення цехових складів, службових приміщень та інших обслуговуючих і підсобних приміщень. Перегородки повинні бути міцними, стійкими і відповідати протипожежним вимогам.

за матеріалом перегородки поділяють на цегляні, залізобетонні, дерев'яні, металеві й скляні, при цьому перевагу відддають індустріальним конструкціям заводського виготовлення. У зв'язку з цим влаштування цегляних перегородок (1, 1/2 або 1/4 цеглини завтовшки) менш прийнятне, бо утруднюється модернізація технологічного процесу, а також значні трудомісткість і вартість.

Залізобетонні перегородки виготовляють із важкого, легкого, й пористого бетону. Панельиі перегородки кріплять безпосередньо до колон або стояків фахверка за допомогою закладних деталей.

Панельні перегородки роблять із легких бетонів, фіброліту в дерев'яній обв'язці з облицюванням, гіпсобетону, а також каркасно-щитової конструкції. Каркасно-обшивні панелі можуть бути розміром 1,2 X 6,0 X 0,08 і 1,8 X 6,0 х 0,08 м.

Каркасно-щитові перегородки з дерев'яним каркасом І обшиті листами плоского азбестоцементу або гіпсової штукатурим застосовують для одноповерхових будівель з шумним виробництвом. Як заповнювач може бути використана міпераловатна повсть. Кріплять перегородки за допомогою дюбелів,

Деревяні вигороджуючі перегородки складають із столярних щитів та стояків-вкладишів Стальні вигороджуючі перегородки складаються з стояків, які встановлюють з кроком 1,5 м, основних щитів. У герметизованих будівлях перегородки можна монтувати з листових матеріалів з ущільнювачем Із спеціального гумового профілюТип перегородки вибирають на основі техніко-економічного аналізу за основними показниками.

1 . 25.2. Внутрішньоцехові конструкції і сходи

Для створеним потрібних умов експлуатації та ремонту технологічного

устаткування в промислових будівлях влаштовують технологічні обслуговуючі площадки, антресолі й етажерки»

Технологічні площадки призначені для обслуговування установленого в цеху устаткування, складування матеріалів ї сировини. Найчастіше такі площадки потрібні в цехах, технологічний процес у яких організований

по вертикалі (харчове, хімічне та Інші види виробництва). Площадки можуть спиратися на основні конструкції каркаса будівлі, на самостійні опори або технологічне устаткування і нерідко являють собою багатоповерхові яруси.

Антресолі призначені для розміщення устаткування допоміжних приміщень (службових ї побутових). Вони являють собою немов півповерх, що дає змогу збільшити виробничу площу цеху.

Етажерки— це найчастіше багатоярусні споруди всередині виробничої будівлі, на яких установлюють великогабаритне устаткування.

Усі ці види пристроїв можуть бути виконані із залізобетонних, металевих збірних або монолітних конструкцій. Просторову жорсткість їх забезпечують установленням стальних зв'язків. На рівні кожного ярусу обов'язково роблять огорожу не менше як 1,0 м заввишки.-

Сполучаються яруси металевими сходами.

Сходи промислових будівель призначені для зв'язку між поверхами багатоповерхових будівель-а також антресольних поверхів, обслуговуючих площадок і етажерок. Відповідно до призначення сходи бувають основні, службові, пожежні і аварійні.

Основні сходи за своїм конструктивним вирішенням аналогічні сходам громадських будівель. Сходові марші І площадки виготовляють у вигляді суцільних залізобетонних елементів і рідше з окремих східців по косоурах і плоских площадкових плит. Похил маршів найчастіше роблять із:розмірами східців 300 X 150 мм. Марші мають ширину 1350, 1500 і 1750 мм, а висоту підйому — від 1,2 до 2,1 м. Поряд Із сходовими клітками влаштовують пасажирські й вантажні ліфтп. Якщо сходи призначені для евакуації людей Із будівлі* то відстаньмає становити від 30 до 100 м залежно від категорії • виробництва ,ступеня вогнестійкості будівель та кількості новерхів у будівлі

Службові сходи влаштовують для огляду та обслуговування устаткування і найвідповідальніших будівельних конструкцій. Найчастіше їх роблять iз металевих профілів (швелерів І кутиків) Їх кріплятьдо будівельних конструкцій, підлог та устаткування. Службові сходи для Інтенсивного користування мотують із маршів і перехідних площадок. Кут нахилу до горизонту 45 і 60°, ширина маршів 600—1000 мм і крок проступів 200 і 300 мм. Висота маршів від 600 до 6000 мм. Якщо сходи призначені для Індивідуального користування, то роблять вертикальні драбини 600 мм завширшки. Крок проступі із стержнів 300 мм.

Пожежні драбини роблять для будівель понад 10 м заввишки, а також у місцях перепадів висот суміжних прольотів, їх звичайно розміщують на глухих ділянках стін через 200 м по периметру будівлі. Для будівель до 30 м заввишки ці драбини розміщують вертикально, а при більшій висоті — похило Драбини обладнують поручнями.

Аварійні сходи призначені для евакуації людей із будівлі під час пожежі або аварії їх розміщують ззовні будівлі. Сходи мають багатомаршову конструкцію і сполучаються з приміщеннями через площадки або балкони,влаштовані на рівні евакуаційних виходів. Ширина сходів не менше як 700 мм і похил маршів — не більше ніж 1:1. Огорожа повинна мати висоту не менш як 0,8 м. Роблять її з сталі або залізобетону, як і пожежні драбини.