Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМ 1 лекція 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
108.03 Кб
Скачать

3. Засоби навчання іноземної мови. Їх класифікація.

Засобами навчання – це знаряддя і матеріали навчального процесу, які допомагають учителю організувати ефективне навчання іноземної мови, а учням – ефективно оволодіти нею.

До засобів навчання іноземної мови висувають певні вимоги:

1. Засоби навчання мають бути орієнтовані на цілі навчання. Іншими словами, вони мають служити інструментом реалізації цілей у процесі навчання іноземної мови.

2. Засоби навчання мають бути інструментом реалізації методів і прийомів, що використовуються у навчальному процесі і забезпечують успішність керування діяльністю вчителя і діяльністю учнів.

3. Засоби навчання мають відповідати сучасним досягненням методики викладання іноземних мов і забезпечувати реалізацію новітніх технологій навчання цього предмета на відповідному ступені цього курсу.

Класифікація засобів навчання проводиться за такими критеріями:

ступінь значущості, за якими засоби поділяються на основні та допоміжні;

адресат використання (призначення), за якими засоби поділяються на засоби для вчителя та для учнів;

діяльність провідного аналізатора, за якими виділяють аудитивні, візуальні та аудіо-візуальні засоби навчання;

наявність / відсутність технічної апаратури, зважаючи на що засоби навчання поділяють на технічні та нетехнічні засоби навчання іноземної мови.

Схема 2.7. Комплекти засобів навчання ІМ

В ідеалі, як зазначають методисти (Н.Ф. Бориско, С.Ю. Ніколаєва та інші) усі засоби навчання мають бути представлені у навчально-методичному комплексі (НМК), за яким проводиться навчання у певному класі. Отже НМК і є основним засобом навчання в усій повноті його компонентів:

комплексу для вчителя, який складається з Державного стандарту, Програми з іноземної мови, книжки / зошита для вчителя, посібника для позакласної роботи, набору фоно- та відеофонограм, таблиць, малюнків та збірника вправ, магнітної дошки, набору слайдів, діафільмів;

комплекту для учня, який включає підручник, робочий зошит на друкованій основі, книжки для читання, звуковий супровід та інші дидактичні засоби, наприклад, комп’ютерні програми.

В НМК кожен компонент має своє призначення.

Мета книжки для вчителя – ознайомити з авторською концепцією, дати необхідні настанови щодо планування навчально-виховного процесу і забезпечити додатковий навчальний матеріал для аудіювання та здійснення контролю рівня навченості учнів.

Адресований учню підручник є головним виразником авторської методичної системи і відповідно ядром усієї підсистеми засобів комплекту для учня.

Робочий зошит має розширити можливості вправляння, зробити його більш дозованим і цілеспрямованим. А головне – його застосування має посилити керування самостійною діяльністю учнів з іноземної мови у класі і дома.

Звуковий супровід у виконанні зразкових дикторів є неоціненним помічником у формуванні якісних навичок іноземної мови і вмінь аудіювання. Завдяки запису автентичних мовленнєвих матеріалів (текстів, діалогів, зразків поезії, пісень тощо) звуковий супровід допомагає створенню „ілюзії занурення у природне іншомовне середовище”, в термінології М.В. Ляховицького.

Ті засоби, які учитель використовує додатково є допоміжними. Це можуть бути спеціально підібрані серії малюнків, роздавальні навчальні картки, таблиці, схеми, фотографії, а також ілюстровані журнали, афіші тощо. Великий дидактичний потенціал в якості допоміжних засобів навчання у початковій школі мають іграшки.

Засоби навчання іноземної мови можуть застосовуватися з використанням відповідної технічної апаратури і без неї. Ті засоби, що потребують використання технічної апаратури, називають технічними засобами навчання (ТЗН). Інші засоби є нетехнічними. Серед технічних засобів, методика яких досить ретельно розроблена, виділяють відеограму, фонограму та відеофонограму.

Сучасний стан і досвід навчання іноземних мов у більшості західноєвропейських країн свідчать про те, що в навчальному процесі у них використовуються не тільки ті засоби навчання, які ми розглядали, а й електронні носії інформації (електронні підручники) як обов’язкові компоненти разом з друкованим підручником. Вони створені для різноманітних умов і цілей навчання, насамперед для індивідуального (самостійного)оволодіння іноземною мовою. Це автономні диски і диски у комплекті з іншими засобами, у тому числі з друкованим підручником. У цьому навчальному режимі диск не є автономним і може забезпечити потрібний рівень володіння іноземною мовою лише у поєднанні з підручником та іншими засобами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]