Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать
  1. Основні видатки бюджету пов’язані з економічною діяльністю

Видатки на розвиток промисловості та енергетики включають такі групи видатків:1. Видатки на паливно-енергетичний комплекс: *видатки, пов'язані з реструктуризацією вугільної промисловості; *утримання державної воєнізованої гірничорятувальної служби;*державна підтримка вугледобувних підприємств;*організація і регулювання діяльності в галузі виробництва ядерного палива; *заходи, пов'язані із виведенням з експлуатації ЧАЕС;*заходи щодо охорони об'єктів атомної енергетики. 2. Видатки на конверсію та розвиток підприємств оборонного й машинобудівного комплексів: *видатки на фінансування заходів з конверсії підприємств оборонного комплекс і створення нових видів цивільної продукції:*кошти на розвиток вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу: *видатки спеціального призначення Держкомпромполітики України.3. Видатки на відтворення мінерально-сировинноїбази:*геологорозвіду вальні роботи, що фінансуються за рахунок відрахувань видобувних підприємств; *роботи щодо вивчення газоносності, розроблення методів дегазації вугільних пластів, розв'язання проблем пошуку, використання метану. 4. Видатки на інші галузі промисловості:*консервація потужностей з виробництва важкої води та інших спеціальних об'єктів; *видатки на реструктуризацію залізорудних підприємств із підземного видобутку руди.

Видатки на розвиток агропромислового комплексу. Кредитування с/г товаровиробників здійсн. в поєднанні загальноприйнятого порядку надання кредитів зі спеціальним режимом кредитування, який враховує особливості ведення с/г вир-ва та умови проведення ек-х і земельної реформ на селі. Частка видатків Державного бюджету України на фін-ня розвитку с/г має бути не меншою за 5% видатків бюджету.

3A рахунок бюджетних коштів фінансуються такі видатки на розвиток агропромислового комплексу:

1. Видатки на поліпшення земельних ресурсів:*оплата робіт щодо докорінного поліпшення земель;* проведення земельної реформи; *хімічна паспортизація земель. 2. Видатки на сільськогосподарське виробництво:*державна програма селекції у тваринництві й птахівництві; *заходи щодо боротьби зі шкідниками та хворобами сільськогосподарських рослин; *протиепізоотичні заходи; *підтримка виробництва продукції тваринництва й рослинництва;*фінансування витрат па закладання і догляд за молодими садами, виноградниками та ягідниками;*державна програма селекції в рослинництві*державна підтримка селянських (фермерських)господарств, *часткова компенсація ставки за кредитами комерційних банків. 3. Видатки на закупівлю с/г продукції та техніки: - заходи пов’язані з погашенням заборгованостей із закупівлі с/г продукції за держ.замовленням (контрактом) 1994-1997 років; *повернення бюджетної позички, наданої на закупівлю с/г продукції за державним замовленням (контрактом) 1994-1997 років: *заходи, пов'язані із закупівлею вітчизняної с/г техніки на умовах фінансового лізингу; *повернення коштів, наданих на придбання с/г техніки на умовах фінансовою лізингу; *кошти, що надійдуть у рахунок погашення заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, для закупівлі с/г техніки іноземного виробництва, переданої сільгосптоваровиробникам та іншим суб'єктам господарювання. 4)Видатки на дослідження і практичні розробки в галузі с/г: *розроблення проектно-кошторисної документації. виготовлення тa випробування дослідних зразків техніки для сільського господарства, харчової та переробної промисловості. 5)Видатки на діяльність і послуги в галузі с/г: *фінансування господарств, що перебувають в особливо складних кліматичних умовах: *заходи, пов'язані із формуванням державного насіннєвого страхового фонду.

Фінансова підтримка малого підприємництва. Мале підприємництво є важливим чинником розвитку та ефективного функціонування економіки. Становлення і розвиток малого підприємництва в Україні відбувається в досить складних і суперечливих умовах трансформаційних змін. Рівень розвитку малого підприємництва має сприяти створенню позитивного іміджу України, забезпеченню ефективної ринкової економіки з метою її інтеграції в європейську та світову економічні системи. Проте темпи зростання малого підприємництва в Україні свідчать про його достатній внутрішній потенціал, а результати аналізу розвитку в умовах ринкових реформ — про необхідність формування й проведення державної політики щодо підтримки малого підприємництва, що відповідає стратегічним векторам розвитку економіки. її можливо здійснювати у таких напрямах: *пряме державне фінансування та кредитування суб'єктів малого підприємництва - передбачає надання малим підприємствам коштів із бюджетів різних рівнів і державних цільових фондів; *встановлення пільг в оподаткуванні;*державне гарантування кредитів суб'єктів малого підприємництва;*стимулювання підтримки сектору малих підприємств із боку підприємницьких організацій: банків, страхових компаній, корпорацій.

До інших видатків бюджету, пов'язаних з економічною діяльністю, належить насамперед фінансування проектів багатоцільового розвитку. Для забезпечення космічної діяльності в державі Національному космічному агентству України передбачається фінансування Загальнодержавної космічної програми. Для виконання центрами стандартизації, метрології та сертифікації poбіт щодо держ.нагляду за додержанням вимог стандартів, норм і правил за засобами вимірювання.

Для проведення єдиної державної політики у сфері енергозбереження провадиться робота щодо доопрацювання чинної правової та нормативної бані у сфері енергозбереження. Головними завданнями обласних, міських та інших гідрометеорологічних центрів є проведення метеорологічних, гідрологічних, геліогеофізичних, аерологічних спостережень, фонових і радіаційних і базових спостережень за забрудненням навколишнього природного середовища, прогнозування погоди, гідрологічного режиму водних об'єктів, небезпечних і стихійних гідрометеорологічних явищ, врожайності с/г культур та ін.