Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджетна сисетма.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
80.45 Кб
Скачать

Тема 2:Бюджетний устрій та побудова бюджетної системи

Лекція 1

  1. Основи бюджетного устрою

Бюджетний устрій - це організація і принципи побудови бюджетної системи держави, взаємозв’язок окремих її елементів, він визначає, яким чином здійснюється побудова бюджетної системи і ґрунтується на таких засадах: 1.Виокремлення видів бюджетів, що створюються в даній країні: *створення єдиного бюджету для всієї країни; *створення окремих регіональних бюджетів; *створення на кожному рівні адміністративного поділу централізованих і децентралізованих видів бюджетів. 2.Встановлення принципів побудови бюджетної системи.3.Розмежування доходів і видатків між ланками бюджетної системи.

Бюджет може скл. із загального та спеціального фондів, розподіл на який визн.законом про державний бюджет України. Джерела формування спец.фонду визн.виключно законами України. Бюджетна система держави – сукупніст різних видів бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адмін.-терит.устрою і врегульована нормами права.

Відповідно до бюджетного кодексу бюджетна система держави включає: Державний бюджет; місцеві бюджети.Місцеві бюджети поділяються за рівнем адміністративного поділу на:*Республіканський бюджет Автономної Республіки Крим; *обласні;*міські (міст державного та обласного підпорядкування з районним поділом);* районні;*бюджети міст (обласного і районного підпорядкування без районного поділу);*сіл; *селищ;*районів у містах. Згідно з фінансовою термінологією централізовані види бюджетів позначають прикметниками (обласний, районний, міський),а децентралізовані — іменниками родовому відмінку (бюджети міст, селищ, районів). Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що викор.для аналізу і прогнозування ек-чного і соціального розвитку держави. Відповідає адмін.-терит.поділу країни.

  1. Структура та призначення бюджетного механізму

Бюджетний механізм – сукупність конкретних форм бюджетних відносин, методів мобілізації і витрачення бюджетних коштів. До них відносять: 1)податки, 2)бюдж.фінансування загальнодержавних програм – пряме бедж.фін., 3)фін.підтримка окремих галузей і підпр.для вирівнювання ек-х умов, їх функціонування або прискореного розвитку, 4)ств.за рах.бюдж.коштів спец.фондів і резервів для попередження диспропорцій у розвитку економіки.

  1. Бюджетний процес, стадії

Лекція 2

  1. Принципи побудови бюджетної системи та бюджетна класифікація

Бюджетна система України ґрунтується на таких принципах: 1.єдності - означає, що всі ланки бюджету в сукупності становлять єдиний бюджет, який складається і затверджується в загальному обсязі. Цей принцип забезпечується:* затвердженням на кожному рівні сукупного бюджету;* єдиною системою доходів і видатків;* управлінням бюджетом з єдиного центру — Міністерства фінансів. 2. принцип автономності — означає, що кожний бюджет, який створюється в країні, є відносно відокремленим і формується незалежно від інших бюджетів. Автономність досягається за рахунок:1)затвердження і виконання кожного бюджету окремо;2)чіткого розмежування доходів і видатків між бюджетами;3)необмежених прав місцевих органів влади та управління у затвердженні й виконанні власних бюджетів.3. принцип збалансованості - повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період;4. принцип цільового використання бюджетних коштів - бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;5.принцип відповідальності учасників бюджетного процесу – кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу;6. принцип справедливості і неупередженості – бюджетна система України будується на засадах справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами;7. принцип субсидіарності - розподіл видатків між державним бюджетом та місцевими бюджетами;8. принцип ефективності - при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягнути запланованих цілей, залучаючи мінімальний обсяг бюджетних коштів, і максимального результату, використовуючи визначений бюджетом обсяг коштів;9. принцип повноти - до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження до бюджетів та витрати бюджетів, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів державної влади.

Бюджетна класифікація: 1. Бюджетна класифікація використовується для складання і виконання державного та місцевих бюджетів, звітування про їх виконання, здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів

державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення фінансового аналізу в розрізі доходів, організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, кредитування, фінансування і боргу, а також для забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників. Бюджетна класифікація є обов'язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень. 2. Міністерство фінансів України затверджує бюджетну класифікацію, зміни до неї та інформує про це Верховну Раду України. 3. Бюджетна класифікація має такі складові частини: 1) класифікація доходів бюджету; 2) класифікація видатків та кредитування бюджету; 3) класифікація фінансування бюджету; 4) класифікація боргу.

Класифікація доходів бюджету: 1) податкові надходження - визнаються встановлені законами України про оподаткування загальнодержавні податки і збори (обов'язкові платежі) та місцеві податки і збори (обов'язкові платежі).; 2) неподаткові надходження - *доходи від власності та підприємницької діяльності; *адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; * інші неподаткові надходження.; 3) доходи від операцій з капіталом; 4) трансферти - кошти, одержані від інших органів державної

влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі..

Класифікація видатків бюджету: *функціями, з виконанням яких пов'язані видатки. Функціональна класифікація видатків має такі рівні деталізації: а) розділи, в яких визначаються видатки бюджетів на здійснення відповідно загальних функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування; б) підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрямування бюджетних коштів на здійснення відповідно функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування. *економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки. За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні видатки, капітальні видатки та кредитування за вирахуванням погашення, склад яких визначається Міністром фінансів України. *ознакою головного розпорядника бюджетних коштів. Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів. На її основі Державне казначейство України та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників бюджетних коштів. *за бюджетними програмами. Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом.

класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками (до цієї категорії належать платежі з погашення основної суми боргу). Класифікація фінансування бюджету здійснюється за такими ознаками: 1) фінансування за типом кредитора - за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань; 2) фінансування за типом боргового зобов'язання - за засобами, що використовуються для фінансування дефіциту або профіциту.

класифікація боргу систематизує інформацію про всі боргові зобов'язання держави, Автономної Республіки Крим, місцевого самоврядування. Борг класифікується за типом кредитора та за типом боргового зобов'язання.