Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМИНАР МАШКИНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

4. Картографічні прийоми при виконанні завдань за допомогою географічних карт

Картографічний метод дослідження — метод наукового дослідження, у якому карта виступає як модель досліджуваного об'єкта і проміжна ланка між об'єктом і дослідником.

Картографічний метод дослідження включає:

• опис по картах;

• графічні побудови: профілі, блок-діаграми й ін.;

• виміри по картах, математичну обробку цих вимірів тощо.

Розрізняють дослідження з окремих карт і по серіях карт різної тематики, різночасним і різномасштабним.

Картографічний метод дає змогу створювати тематичні карти, наносячи на них безліч об’єктів, відображаючи їх взаємо розташування і взаємозв’язки. Цей метод використовують на всіх етапах дослідження – від збирання вихідних даних до розроблення нових наукових матеріалів. Складання різноманітних тематичних карт підвищує інформаційну місткість наукового матеріалу. Карти є дієвим інструментом наукових досліджень.

Широке застосування у фізичній географії знаходять картографічні методи. Завдяки їм стає повнішою і значно доступнішою характеристика різних компонентів природи і процесів, які в них протікають. Карти є важливим джерелом для одержання якісних і кількісних характеристик. З їх допомогою можна визначити довжини рік, площі зображених земель, вертикальне розчленування земної поверхні тощо. За топографічними картами, складеними в різний час, можна виявити динаміку змін рельєфу, гідрографічної сітки, берегової лінії озер, морів, простежити трансформацію угідь.

5. Комп’ютерне навчання географії

Використання комп’ютерних технологій на уроках географії сприяє розвитку учнів, зокрема, формуванню навичок опосередкованої комунікації; проектування, системного та структурного аналізу об’єктів, що проектуються; презентації власної роботи; збагаченню когнітивної організації учнів – мобільності мислення, рефлексії, здібності до пізнання; становлення та розвиток управлінської складової мислення.

Викладання географії пов’язане з використанням величезного обсягу найрізноманітнішої інформації, це робить застосування комп’ютерної техніки особливо ефективним. З її допомогою створюється база даних по всіх материках і частинах світу, країнах, регіонах, містах тощо.

В цілому, виходячи із загальних методичних засад географії, учитель використовує комп’ютер з метою:

а) демонстрування і розкриття особливостей і закономірностей розвитку географічних явищ;

б) показу певної території, її комплексної характеристики і виділення характерних особливостей;

в) демонстрування різних схем, карт, графіків, таблиць тощо;

г) контролю знань, умінь і навичок учнів;

д) проведення географічних ігор.

Інтернет у навчанні географії. Можливості й ресурси Інтернету, які можуть бути використані вчителем географії під час навчання основ географічних знань школярів, містять у собі: www (Всесвітня мережа), e-mail (електронна пошта), телеконференції. За обсягом інформації Інтернет випереджає всі сучасні джерела. Найчастіше з Інтернету можна отримати таку інформацію, яку з інших засобів інформації отримати дуже складно. Використання цієї інформації можливо у кількох напрямках: як ілюстративний матеріал, як матеріал для контролю, як проектний матеріал.

Проектні роботи. Під час роботи з Інтернетом можна з успіхом розвивати проектну діяльність учнів. Проекти можна здійснювати за двома напрямами. З одного боку, можна давати дітям завдання створити проект, результатом якого буде усний виступ на уроці, а з іншого – можна ускладнити завдання і попросити створити слайд-шоу з певної теми з перспективою демонстрації результатів роботи в класі на уроці.

Застосування комп’ютерних програм у процесі навчання з географії. У навчанні використовуються різні способи подачі навчального матеріалу і відповідно різні типи комп’ютерних програм. До класу комп’ютерних програм навчального призначення належить будь-який програмний засіб, спеціально розроблений або налаштований для застосування в навчальному процесі. Методики застосування можуть бути оформлені у вигляді текстових матеріалів, а також можуть бути введені в програмний засіб у вигляді окремого файлу або контекстної допомоги.

Комп’ютерні програми навчального призначення можуть бути класифіковані за типами так:

• комп’ютерні підручники;

• предметно орієнтовані середовища (мікросвіти, що моделюють програми, навчальні пакети);

• лабораторні практикуми;

• програми-тренажери;

• контрольні програми;

• довідники, бази даних навчального призначення;

• програми дидактичних ігор.

Таким чином, використання комп’ютерних технологій на уроках географії сприяє реалізації важливих освітніх функцій, розвитку дидактичної системи, полегшує працю учня та вчителя. Можна погодитися із тими методистами, що вважають що для комп’ютерного навчання географії найкраще підходять курси географії України, економічної та соціальної географії світу. Учні на цьому етапі вже мають достатню базу географічних знань і готові до самостійної роботи з комп’ютером.

Однак щоб ефективно використовувати комп’ютери на уроках географії треба мати їх не менш ніж один на 2 учні, що в реальних умовах є доступним лише для окремих шкіл.

Успішність поєднання традиційних методів навчання з мультимедійними комп’ютерними технологіями обумовлюється і залежить від спеціальної підготовки вчителя в системі вищої і післядипломної педагогічної освіти, науково-методичного забезпечення цього процесу та організації спеціальних досліджень щодо впливу засобів мультимедійних комп’ютерних технологій на розвиток географічної освіти учнів.