Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМИНАР МАШКИНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

10. Особлиовості методики викладання географії у 7 класі.

Шкільнагеографія — це "матрьошка", в середину якої не можнапомістити "ляльку", більшу за неї саму. Слід пройти весь шлях: від простого до складного, не збиваючись на манівці. Курс "Географіяматериків і океанів" є одним з логічнихетапівпізнання предмета. З одного боку, вінпродовжуєформуватиспеціальнізагальноземлезнавчізнання на базіпопередньоїпідготовки у 6 класі. У цьомукурсіпоглиблюються і конкретизуютьсязнання про зовнішніоболонкиЗемлі: літосферу, атмосферу, гідросферу, біосферу. Основнимоб'єктомвивчення у 7 класістаєгеографічнаоболонка як найбільшийприродний комплекс нашоїпланети.

Географія приваблює школярів своїми "мандрами" у пустелі Африки, до вігвамів індіанців, чукотських чумів, найвищих гір світу і бездонних глибин океану. Розповіді про мандрівників і пригоди першопрохідців, розкриті таємниці природи і загадки сучасного світу —- все це цікавить семикласників значно більше, ніж глибокі теоретичні підвалини науки. Тому майстерність вчителя — у методичному урізноманітненні викладання курсу і переконанні школярів у тому, що вони самі можуть багато про що дізнатися з карт підручника, художньої і спеціальної літератури. Використовуючи калейдоскоп цікавихфактів, учнівнепомітнопідводять до розумінгіяскладнихречеіі. Цьомусприятимуть і нетрадиційніформиорганізаціїнавчальногопроцесу: сюжетнірольовіігри, відеоуроки, вікторини, КВК, конференціїтощо. Вони, по-перше, сприяютьрозвиткупізнавальноїдіяльностіучнів, підвищуютьінтерес до предмета, а по-друге, виховуютьсамостійність, жагу до самоосвіти, пізнання нового. Крім того, названіформинавчанняформуютьтакінеобхіднілюдськічесноти, як комунікабельність, вмінняспілкуватися з людьми, а такожрозвиваютьмайстерністьаргументовановідстоювати свою думку, прислухатися до ідейінших; добре виявляютьорганізаторськіздібності. Самецепотрібнолюдині у теперішніхреаліяхжиття.

Курс маєвеликупракгичнуспрямованість не тільки через ідеї, але й через формуваннявмінь і навичок. Практичніроботисемикласниківставлятьбільшглибокіцілі, ніж у 6 класі. Якщо у курсі "Загальнагеографія" вони носятьпереважноконстатуючий характер і спрямовані на пошукивідповіді на запитання "Що? Де? Як?", то у 7-мукласіпрактичніроботипередбачаютьрозвитоклогічногомислення, пошуки причинно-наслідковихзв’язківміжприроднимиоб'єктами і явищами, тобтовідповідіна запитання "Чому? За яких умов?" Такіроботитакожспрямовані на удосконаленнянадбаних у попередньомукурсінавичокроботи з атласом, контурними картами, а також на формуваннявміньаналізуватистатистичні й графічнідані. Враховуючи широкий фактичний аспект курсу, частинаробітнацілена на вивченнягеографічноїноменклатури, знанняякої є показникомзагальноїосвіченостілюдини.

11. Особлиовості методики викладання географії у 8 класі.

Курс географії України йде після курсів географії рідного краю (5 клас), загальної географії (6 клас), географії материків і океанів (7 клас). Такемісце курсу географіїУкраїнисередіншихдозволяєйомуопертися на значниймасивзагальногеографічних (перш за все фізико-географічних) знань, певніуміння і навичкиоцінки природно-ресурсного і людськогопотенціалутериторії. У 8 класі, при вивченні фізичної географії України, практично повністю завершується фізико-географічна підготовка школярів.

Даний курс переслідує такі цілі як формування в учнів цілісної картини природи своєї держави та встановлення географічних закономірностей змін у природі. Упродовж курсу учні продовжують розвивати логічне мислення, формується позитивно-свідоме ставлення до природи і охорони природних ресурсів свого краю. Серед задач, що стоять перед вчителем, слід зазначити формування чіткої просторово-картографічної орієнтації по відношенню до адміністративно-територіального поділу України як передумови вивчення господарської діяльності людини; узагальнити опорно-теортеричні знання з фізичної географії, використовуючи вивчений у 6-7 класі матеріал; реалізувати тісний зв'язок між природою та суспільством, аналізуючи антропогенний вплив в межах своєї країни. В рамках даного курсу необхідно також організувати краєзнавчу роботу з вивчення природних особливостей свого краю та історії його заселення.