Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМИНАР МАШКИНА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
166.4 Кб
Скачать

7. Олімпіади, конкурси і турніри з географії

Однією з форм позакласної роботи з географії з учнями є підготовка та участь в олімпіадах шкільного, районного, обласного та навіть Всеукраїнського рівнів. У 8-11 класах олімпіада шкільного рівня може проводитися як урок контролю, узагальнення і корекції знань (за умови, що в ній беруть участь всі учні класу), однак така практика застосовується рідко.

Олімпіада - одна з найважливіших форм позакласної роботи, яка сприяє розвитку пізнавальних інтересів учнів. Залучення великої кількості учнів до шкільних і районних (міських) етапів географічних олімпіад дає можливість підвищити рівень їхньої географічної культури, випробовувати свій інтелект. Комплекти олімпіадних завдань, як правило, містять завдання, орієнтовані не тільки на ті знання і вміння, що засвоєні учнями з початку навчального, але й на попередні роки навчання. У комплект олімпіадних завдань входять теоретичний, практичний та тестовий блоки; складність завдань залежить від етапу олімпіади та дещо варіюється з року в рік.

При підготовці учнів до олімпіади учитель вирішує декілька завдань: підвищує загальний інтерес учнів до географічних знань, допомагає їм розвивати здатність до самоосвіти, систематизує їх знання. Звичайно, вчитель розглядає з учнями завдання більш складного рівня, ніж той, що пропонує шкільна програма, вчить їх творчо мислити, не лякатися нестандартних ситуацій, будувати логічні відповіді на творчі питання.

Окремо слід сказати про творчі завдання, виконання яких потребує від учнів знань, глибших за передбачені програмою, та послідовного й свідомого застосування інтелектуальних умінь: загальних та специфічних для географії (районування, моделювання, прогнозування, проектування).

Щодо конкурсів з географії, основним і найбільш популярним з них є захист робіт членів Малої академії наук України, секції: географічне краєзнавство та геологічне краєзнавство. Цей конкурс складається з двох частин: написання та захист конкурсної роботи, а також написання контрольної роботи з географії чи геології. Конкурсна робота дає приблизно 60 % балів, а контрольна робота – 40 %.

Обласний та всеукраїнський етапи МАН, що супроводжуються контрольною, як правило проводяться в обласних центрах. Учні поселяються в гуртожитку – на обласному турі на 1 ніч, на Всеукраїнському – на тиждень.

Контрольна робота має на меті перевірити рівень знань учнів з предмету, за яким подано конкурсну роботу, адже науковець повинен бути компетентним не лише у своїй темі, але і взагалі у різних питаннях науки, що нею він займається.

Виступ учня повинен містити:

- Короткий переказ вступу з усіма його пунктами (новизна, актуальність, дослідники, предмет, об’єкт, мета тощо).

- Короткий тезовий виклад змісту. Гасло – «подорожче себе продати», тобто розповідати потрібно не про об’єкт дослідження, а про власні здобутки у розкритті теми: що зробив учень? що нового він відкрив? які перспективи?

- Короткі висновки.

Журі оцінює актуальність та практичну складову роботи, її оформлення, виступ учня та його презентацію, додає до цього бали, отримані конкурсантом за контрольну, і визначає переможців, що нагороджуються грамотами і заохочувальними призами.

Щороку в Україні проводяться турніри юних географів на районному, обласному, всеукраїнському рівнях. Турнір — це змагання школярів у формі рольової гри, що сприяє набуттю умінь розв'язувати складні географічні проблеми, доповідати, формулювати твердження та захищати власну думку в наукових дискусіях.

У Турнірі можуть брати участь команди, які складаються з 3—5 учнів загальноосвітніх навчальних закладів України. Команду очолює капітан, який є її офіційним представником.

Протягом турніру команди виступають у таких ролях:

• Доповідач (Д);

• Опонент (О);

• Рецензент (Р)

• Спостерігач (С).

Доповідач викладає суть завдання, акцентуючи увагу на основних економічних ідеях та висновках. При цьому бажано використання ілюстративних матеріалів (таблиць, графічних зображень, комп'ютерних презентацій тощо) для кращого представлення власного бачення суті проблеми, ви кладеної в запитанні. Доповідає один або два учасники команди. Виступ співдоповідача має займати не менше третини часу доповіді та не більше її половини.

• Опонент (один учасник команди) критично аналізує доповідь, указує на позитивні моменти виконання завдання та доповіді, але передусім на помилки та недоліки. Виступ Опонента не повинен зводитися до викладення власного варіанта виконання завдання.

• Рецензент (один учасник команди) дає загальну оцінку виступу Доповідача, об'єктивності виступу Опонента, істотності запитань і відповідей та коректності поведінки Доповідача та Опонента в ході дискусії. Рецензування не повинно дублювати опонування, Рецензент дає оцінку виступу Доповідача у випадку, якщо вона не збігається з оцінкою Опонента, або якщо Опонент не помітив неточностей та істотних недоліків у доповіді.

• Спостерігач може брати участь лише в загальній дискусії команд.

Турнір проводиться за олімпійською системою в три етапи: чвертьфінал, півфінал та фінал. До півфіналу потрапляють лише команди — переможці чвертьфіналів. Чвертьфінал складається з двох або більше змагань залежно від загального числа команд. До фіналу потрапляють переможці півфіналів. Учасники команд, які виступають у зазначених ролях на змаганнях, отримують індивідуальний рейтинг за накопичувальною системою.

Головне завдання географічних олімпіад, конкурсів, турнірів - підвищити рівень географічної культури учнів, прищепити їм любов до географії та дати стимул працювати самостійно, щоб у майбутньому досягти певних висот. За допомогою таких форм роботи вчитель має шанс розкрити здібності дитини та, можливо, допомогти їй розпочати власний науковий пошук.