Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хронічний катарально-гнійний ендометрит у ВРХ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
530.43 Кб
Скачать
  1. Клінічні ознаки

Для хронічного катарального ендометриту характерно постійне або періодичне виділення з матки каламутного слизу, який виявляють зазвичай на підлозі, де лежала тварина. Шийка матки майже завжди відкрита, її канал заповнений густим слизом, що надходить з матки. При ректальному дослідженні встановлюють збільшення об'єму матки і флуктуацію. При скупченні ексудату у великій кількості тіло і роги матки виявляються опущеними в черевну порожнину.

Болючість матки зазвичай не виявляють, скоротливість її виражена слабко або відсутня (атонія матки).Стінки матки місцями потовщені і ущільнені або в'ялі.

Загальний стан тварин при легких формах хронічного гнійно-катарального ендометриту зазвичай не змінюється, але важкі форми супроводжуються погіршенням загального стану, зниженням молочної продуктивності і поступовим схудненням. При інтоксикації спостерігають підвищення температури, почастішання пульсу, зниження апетиту, атонію преджелудків, катар сичуга і кишечнику.

Зміни крові при хронічних гнійно-катаральних ендометритах зазвичай не характерні. Найбільш частими відхиленнями при них, особливо у випадках, що супроводжуються схудненням тварини, є зменшення кількості гемоглобіну та еритроцитів і еозинофілія. Рідше спостерігаються лейкопенія і відносний лімфоцитоз або лейкоцитоз, нейтрофілів і базофілів.

Статеві цикли при хронічному ендометриті найчастіше аритмічному або випадають зовсім.

Головною ознакою хронічних ендометритів є тимчасове або постійне безпліддя самок і пов'язана з ним повна втрата молочної продуктивності тварин.

Безпліддя при хронічних метритах виникає внаслідок різних причин. В одних випадках причиною безпліддя є відсутність тічки і охоти . Це спостерігається в тих випадках, коли хронічний ендометрит обумовлює патологічні зміни в яєчниках (відсутність зростання або неповне розвиток фолікулів, атрезія їх, утворення в яєчниках персистентних жовтих тіл і кіст, склеротичні зміни в яєчниках та ін.)

В інших випадках причиною безпліддя є загибель сперміїв у статевих шляхах самки внаслідок зміни середовища в матці через наявність у ній ексудату. При відсутності ексудату в матці загибель сперміїв може бути викликана утворюються в ній спермотоксинами, спермолізинами, бактеріолізинами і фагами.

Крім того, причиною безпліддя іноді є зміна ендометрію, який нерідко руйнується внаслідок болючих тривалих процесів в матці.

При таких змінах можливість запліднення зазвичай виключається, хоча статева охота і овуляція виникають.Причинами безплідності при хронічних гнійно-катаральних ендометритах можуть бути також: відсутність овуляції, дуже запізніле її виникнення, наявність ускладнення у формі сальпінгіту, що виключає часто можливість зустрічі сперміїв з яйцеклітиною навіть при овуляції і деякі інші моменти.

Слід враховувати, що при хронічних гнійно в окремих випадках запліднення настає, але зміни в ендометрії часто обумовлюють неможливість імплантації зиготи, або загибель зародка в ранній стадії його розвитку, або аборт в більш пізні терміни вагітності. Абортом хронічний ендометрит супроводжується в тих випадках, коли дані зміни в слизовій оболонці матки (переродження, рубцеві зміни та ін) стають причиною порушення зв'язків між материнською та дитячою плацентою. Хронічні ендометрити тривають місяцями й роками. При цьому вони нерідко переходять з однієї форми в іншу і загострюються. При зміні форми ендометриту катаральні виділення часом набувають гнійний характер, а гнійні переходять у слизово-гнійні. Одночасно із зміною характеру ексудату змінюється і кількість його. Іноді хронічний ендометрит переходить у прихований. У цьому випадку виділення ексудату з матки припиняються.