Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хронічний катарально-гнійний ендометрит у ВРХ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
530.43 Кб
Скачать
  1. Прогноз

Прогноз при хронічному ендометриті залежить від тривалості перебігу хвороби і наявності морфологічних змін у ендометрію. У незапущенних випадках хронічного ендометриту прогноз може бути сприятливим, оскільки можливі одужання і відновлення плодючості тварини. При наявності необоротних морфологічних змін ендометрію, що обумовлюють постійне безпліддя або звичні аборти, прогноз щодо відновлення плодючості несприятливий. При такому стані тварин вибраковують.

Однак за наявності точного діагнозу на хронічний ендометрит вибраковувати корів слід лише за відсутності позитивного результату від лікування і пасовищного утримання. Крім того, при вибракування корів слід також враховувати ступінь зниження молочної продуктивності, що нерідко визначає недоцільність і збитковість подальшого лікування.

  1. Діагноз

Діагноз на хронічний гнійно-катаральний ендометрит ставиться комплексно на підставі анамнестичних даних, клінічного огляду, лабораторних досліджень.

Клінічний метод базується на загальному і спеціальному дослідженнях організму, що включають зовнішній огляд і внутрішнє дослідження органів розмноження вагінальними і ректальними способами.

Лабораторний метод заснований на бактеріологічному, цитологічному, фізико-хімічному, біологічному та гормональному тестах.

Також можлива діагностика хронічного ендометриту шляхом трансректального опромінення внутрішніх статевих органів низькоінтенсивного лазерного випромінювання (Я. С. Стравскій, 2000).

Диференційований діагноз

Хронічний гнійно-катаральний ендометрит необхідно диференціювати від інших захворювань матки, таких як хронічний катаральний ендометрит, прихований або субклінічний ендометрит.

При хронічному катаральному ендометриті виділяється ексудат у вигляді каламутного пластівцеподібного слизу, деколи з домішками крові. Ритмічність статевих циклів порушується, або повністю припиняється, іноді бувають регулярними, але запліднення не наступає.

Прихований або субклінічний ендометрит - різновид катарального ендометриту, характеризується відсутністю морфологічних змін (при клінічному дослідженні), патологічних виділень з матки в період від одної тічки до іншої. Під час тічки спостерігається рясне виділення зі статевих органів прозорого

слизу [30-33].

  1. Профілактика

Знизити витрати на лікування та отримати високі показники по відтворенню можна тільки постійною профілактикою хвороб в широкому розумінні цього слова, тобто створенням оптимальних технологічних умов, що забезпечують здоров'я тварин (годування, утримання, включаючи активний моціон, чистота приміщень та ін). А також проведенням ветеринарних заходів (профілактичні лікувальні обробки з першого дня після отелення, комплексне, курсове, індивідуальне та групове лікування з постійним контролем стану тварин) (П. Г. Захаров, 1998).

Для попередження і профілактики виникнення ендометритів як гострих,так і хронічних необхідно:

  • забезпечити повноцінну і збалансовану за всіма показниками годівлю тварин, цього можна досягти збільшенням різноманітності заготівельних кормів і підвищенням якості їх зберігання;

  • поліпшити мікрокліматичні показники в приміщеннях для утримання дійної череди і у пологових відділеннях молочно-товарної ферми. Підвищення світлового коефіцієнта природного освітлення, забезпечення якісного штучного освітлення, контроль за припливно-витяжною системою вентиляції (А.П.Онега. 1977);

  • організація і проведення активного моціону. Організація щоденного прогону стада по території ферми на відстань не менше 3 км;

  • надання своєчасної та кваліфікованої акушерської допомоги при пологах. Забезпечення господарства необхідною кількістю кваліфікованих ветеринарних фахівців;

  • дотримання правил особистої гігієни, септики і антисептики при наданні допомоги породіллі. Стерилізація акушерського інструментарію, передпологова і післяродова обробка зовнішніх статевих органів тварин і т.д