Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хронічний катарально-гнійний ендометрит у ВРХ.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
530.43 Кб
Скачать
  1. Лікування

Лікування будь-яких захворювань, у тому числі і акушерсько-гінекологічних, повинно бути своєчасним, комплексним, і повинні тривати до повного одужання, яке визначається заплідненням ВРХ. Важливим аспектом у лікуванні гінекологічних захворювань є рівень ветеринарного обслуговування і забезпечення всіма необхідними препаратами та медикаментами.

Покращують умови утримання і забезпечують тварину повноцінними кормами.

Ексудат, що скупчився в порожнині матки видаляють шляхом її промивання теплим (40-45єC) 3-10%-ним розчином хлориду натрію, 2-3%-ним розчином двовуглекислої соди, 3-4%-ним іхтіолу, розчином йоду (1 частина кристалічного йоду , 2 частини калію йодиду і 1000 мл кип'яченої води), 1-3%-ним розчином ваготілу та ін. Потім у порожнину матки вводять готові лікарські форми (гінекологічні свічки з фуразолідону, екзутер, метромакс тощо) або антибіотики, сульфаніламіди та нітрофуранового з'єднання в тих чи інших комбінаціях у формі емульсій, суспензій, мазей.

За даними В.П. Гончарова для стимуляції скорочень матки призначають окситоцин, пітуїтрин, прозерин, ергометрин, бревіколлін або інші маткові засоби, які застосовують після попереднього введення 2%-ного розчину синестролу або іншого естрогенного препарату. Особливу увагу слід приділяти застосування засобів неспецифічної терапії (ін'єкції розчинів іхтіолу, АСД-2фр., НДЕ та ін.)

Для підвищення тонусу матки і активації функції яєчників рекомендується ректальний масаж матки і яєчників шляхом погладжування і розминання їх протягом 3-5 хвилин щодня або через кожні 2-3 дні, всього 5-6 сеансів. Ефективна озокеритотерапія у вигляді вагінальних тампонів і аплікацій на попереково-крижовий область за методом І.Л. Якимчука, а також лікувальні грязі: мулові, торф'яні, сапропелеві, у вигляді вагінальних тампонів за методиками Р.Ф. Венкербец, О.М. Вяткіна і В.М. Копитіна. Озокеритові або грязелікувальні процедури проводять щодня або через день, всього 6-12 сеансів. Застосовують внутрішньом'язово простогландин F2б - 10-12 мг (Т. Є. Григор 'єва, 1988).

Для нормалізації обмінних процесів призначають внутрішньом'язово концентрати вітамінів A, D, E трівітамін, організують лікувально-дієтичне годування, прогулянки, інсоляцію хворих тварин.

Окситоцин (Oxytocinum) використовувався в поєднанні з масажем матки через пряму кишку. Окситоцин застосовується для підвищення тонусу і посилення скорочення гладкої мускулатури матки при запаленнях матки. Випускається у вигляді розчину для ін'єкцій, що містить в 1 мл 5 ОД або 10 ОД окситоцину - синтетичного аналога поліпептидного гормону задньої частки гіпофіза, у скляних флаконах місткістю 20 і 100 мл. Звичайно препарат вводять підшкірно або внутрішньом'язово. Якщо внутрішньом'язове введення не дає результату, або потрібен негайний ефект, то застосовують внутрішньовенне введення окситоцину, який слід вводити повільно і попередньо розбавити фізіологічним розчином.

При необхідності в комбінації з новокаїном вводять епідурально. Дозується препарат в ОД. Для корови при підшкірному або внутрішньом'язовому введенні доза окситоцину становить 30-60 ОД (Г. В. Кірюткін, 1977).

При лікуванні гнійно-катарального ендометриту окситоцин застосовувався для стимуляції скорочувальної функції та підвищення тонусу матки. Він використовувався в поєднанні з масажем матки через пряму кишку. Це дозволило стимулювати виведення гнійно-катарального вмісту матки через відкритий канал шийки матки. Препарат застосовували в дозі 30-50 ОД на голову через день 4 рази за 10 днів лікування.

Біцилін-3 (Bicillinum-3). Це суміш рівних частин бензилпеніциліну калієвої (або натрієвої) солі, бензилпеніциліну новокаїнової солі та N, N'-дибензилетилендіамінової солі бензилпеніциліну (Біцилін-1). Це дрібний білий або білий з злегка жовтуватим відтінком порошок, який з водою утворює гомогенну суспензію. Застосовується тільки внутрішньом'язово.

Антибіотик Біцилін-3 використовувався в лікуванні для знищення патогенної мікрофлори, яка перебуває в порожнині матки.

Для розведення антибіотика і забезпечення місцевої анестезії використовувався 0,5% розчин новокаїну. Біцилін-3 вводиться в дозі 1200000 ОД на голову через 1 день протягом курації (Є. І. Мізків, 1971).

Іхглюковіт (Ichglucovit) - комплексний препарат, що містить іхтіол, глюкозу, аскорбінову кислоту, етиловий спирт і дистильовану воду - є однорідною, маслянисту рідину темно-коричневого кольору із запахом іхтіолу.

Іхглюковіт володіє антисептичною, протизапальною дією, покращує обмін речовин, зменшує болісність і прискорює регенерацію тканин в ураженому органі, стимулює зворотний розвиток матки після пологів.

Застосовують його для профілактики і лікування ендометриту і субінвалюціі матки корів у дозі 10,0 мл на 100 кг маси тіла (М. А. Багманов, 2002).

Іхглюковіт застосовують для знищення патогенної мікрофлори в порожнині матки та підвищення резистентності всього організму тварини. [33-35]

Кофеїн-бензоат натрію (Coffeinum-natrii bensoas 20%). Це прозора безбарвна рідина, яка випускається в скляних флаконах по 10,20 і 100 мл. Показаннями до застосування кофеїну є різні хвороби, що супроводжуються зниженням резистентності організму і ослаблення серцевої діяльності. Препарат вводять підшкірно в дозі 5,0-10,0 мл на голову.

Кофеїн у курсі лікування використовувався для стимуляції серцевої діяльності та підвищення судинного тонусу один раз на початку лікування

Тривіт (Trivit pro injectionibus). Тривіт отримують шляхом розчинення синтетичних вітамінів - ретинолу ацетату або пальмітату, холекальциферолу та альфа-токоферолу в олії. У 1 мл розчину міститься 30000 МО вітаміну А, 40000 МО вітаміну D3, 20 мг вітаміну Е і стабілізатор. Це прозора рідина від світло-жовтого до світло-коричневого кольору, з властивим рослинній олії запахом. Випускають стерильно розфасовані у флакони по 10 і 100 мл. Застосовують для профілактики і лікування гіпо - і авітамінозів А, D3 і Е і захворювань, що розвиваються на їх фоні. Рекомендується використовувати при вагітності, лактації, а також у період реабілітації організму після хвороби. Вводять його внутрішньом'язово або підшкірно 1 раз на тиждень протягом місяця великій рогатій худобі в дозі 2,0-5,0 мл

Rp.: Oxitocini – 40 ОД

D.t.d. № 8 in ampullis

S. підшкірно, 8 ампул на одне введення.

Rp.: Sol. Glucosi - 200ml

D.t.d. № 3 in lag

S.внутрішньовенно, на курс лікування по 1 флакону на 1введення

Rp.: Sol. Calcii chloridi - 10ml

D.t.d. № 10 in ampullis

S. внутрішньовенно, на одне введення в суміші з глюкозою

Rp.: Sol. Triviti - 10ml

D.t.d. № 3 in ampullis

S. B/M, на курс лікування, по 1 ампулі на 1 введення

Rp.: Sol.Sinestroli Oleosae - 2% 2ml

D.S .внутрішньом'язово, по 1 ампулі за 1 введення.

Rp.: Carbacholini - 0.1% 2ml

D.t.d. № 2 in ampullis

S. підшкірно, по 1 ампулі на 1 введення.

Rp.: Furasolidoni suppos. vaginalis - 1.0

D.t.d . № 28

S. внутрішньоматково, по 4 супозиторія на 1 введення.