Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по оперативной хирургии (укр.).doc
Скачиваний:
304
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
1.75 Mб
Скачать

Тема 16 (2 год, одне заняття). Ін'єкції і вливання (інфузії) великим тваринам

Мета і завдання: навчити студентів кваліфікова­ного володіння шприцами з приєднаною голкою і ме­тодично правильного здійснення різних видів ін'єкцій і вливання великій рогатій худобі і коневі.

Оснащення: 1) живі об'єкти (велика рогата худо­ба — 12 гол.; коні — 8 гол.); 2) комплект № 1 (а, б) — 4; 3) комплект № 3—4; 4) комплект № 5 (а) — 4; 5) інфузійна система (апарат Боброва, шприц Жа-не) — 4; 6) засоби премедикації (ромпун, рометар, літична суміш); 7) фізрозчин — 4 л; 8) гумовий джгут — 4; 9) флакон (200 мл) з пробкою і голкою 1-33 для новокаїну — 12.

Методика проведення. Формують чотири бригади студентів, призначають старшого і відповідальних за надане оснащення. Викладач погоджує з керівницт­вом цеху виділення груп тварин для використання в навчальній практиці.

Студенти відпрацьовують способи фіксації вели­ких тварин при їх вилові, доставці в навчальне примі­щення і підготовці до заняття. Двом студентам кожної з бригад доручають транквілізувати всіх доставлених тварин. Залежно від виду тварин готують операційне поле в різних ділянках тіла. Кожна бригада студентів забезпечує стерильність інструментів, хірурги готу­ють руки до операції.

Планується черговість відпрацювання окремих ви­дів ін'єкцій, починаючи з найпростіших у технічному виконанні. Окремо студентів навчають правил пункції яремної вени з наступним внутрішньовенним введен­ням стерильного фізіологічного розчину за допомогою інфузійної системи.

Методику ін'єкцій і вливань див. у темі 3.

Тема 17 (4 год, два заняття). Блокада нервів голови великої рогатої худоби. Декорнуащя дорослих тварин. Ринопластика

Мета і завдання: закріпити знання студентів, набу­ті на аудиторних заняттях, у ході самостійного здій­снення хірургічних операцій.

65 137

Оснащення: 1) живі об'єкти (велика рогата худо­ба) — 12 гол.; 2) комплект № 1 (б) —4; 3) комплект №3—4; 4) комплект №4 (а) —4; 5) комплект №5 (а, б, в, г) —4; 6) пінцети-язикотримачі— 16; 7) гу­мовий джгут (лабораторна трубка) (60—70 см) — 12; 8) листова і дротяна пилка — по 4; 9) флакон (200 мл) з пробкою і голкою 1-33 (20198) для новокаїну — 12.

Примітка. В комплекті № 4 (а) слід збільши­ти кількість 3 % розчину новокаїну до 1200 мл, в комп­лекті № 5 (а) — кількість шприців (20 мл) до 12, ін'єк­ційних голок № 1690 з гумовими шлангами — до 12 шт.

Методика проведення аналогічна до попередньої теми.

План заняття: 1. Блокада очного нерва за Капус-тіним. 2. Блокада лобового і підблокового нервів. 3. Блокада нерва рога. 4. Ампутація рога з накладан­ням пов'язки. 5. Двостороння блокада нижньощелепних нервів. 6. Двостороння блокада підорбітальних нер­вів. 7. Ринопластика.

Після блокади нижньощелепних нервів кожен сту­дент повинен переконатися в її ефективності за ступе­нем розслаблення жуйних м'язів. Після цього дослі­джують ротову порожнину, вводять руку у верхню час­тину стравоходу.

Оскільки ринопластика навчальна, то після блока­ди підорбітальних нервів на тваринах здійснюють штучний розрив верхівки носа розрізом носогубного-дзеркальця і перетинчастої частини носової перего­родки.

Методику передбачених операцій див. у темі 7.