Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гастроэнтерит поросят.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
210.94 Кб
Скачать

2.2.2.4. Сечова система

Сечовиділення відбувається нормально. Поза при сечовиділенні нормальна, потік сечі тонкий. Акт сечовиділення вільний. Частота рідка. Сечовипускання безболісне. Прохідність сечоводів не порушена.

Сечовий міхур знаходиться в тазовій порожнині. Наповнення помірне. Відповідає скороченням на натискування.

Прохідність уретри не утруднена. Чутливість нормальна.

Кількість сечі знижена. Колір світло-жовтий, прозора, водянистої консистенції із специфічним запахом. Відносна густина 0,9 г/мл (норма 1,010-1,030). Водневий показник сечі становить 4,5.

Хімічний аналіз сечі показав: вміст білку у сечі становить 0,5%, глюкоза – сліди, вільний білірубін відсутній, виявлено залишки лейкоцитів, ниркового епітелію, еритроцитів.

2.2.2.5. Нервова система

Стан тварини пригнічений, спостерігається сонливість, збудження ослаблене. Череп помірного об’єму, температура шкіри підвищена. Температура в ділянці хребта підвищена, викривленості хребта відсутні.

Зір збентежений, очні яблука запалі, слух збережений, нюх помірний, смак слабо розвинений.

Чутливість шкіри больова.

М’язи помірно напружені, спостерігаються судороги, часткова втрата орієнтації.

Рефлекси шкіри: холки, черева, і слизової оболонки: кон’юктиви послаблені.

2.2.2.6. Дослідження крові

Відносна густина крові збільшена – 1,2 г/см3, швидкість зсідання крові – 14 с, ШОЕ за Панченковим через 1 год при вертикальному положенні піпетки – 10. Гематокрит на величина знижена – 26 л/л. Спостерігається еритропенія – кількість еритроцитів – 4 Т/л. Лейкограма тварини має наступний вигляд – Б – 3, Е – 3, Ю – 5, П – 3, С – 18, Л – 32, М – 2. Як ми бачимо, на фоні зниження кількості сегментоядерних нейтрофілів, спостерігається підвищення порівняно з нормою кількості базофілів та юних нейтрофілів, що є характерною рисою виникнення анемій, які супроводжуються нейтрофільним лейкоцитозом. Вміст гемоглобіну – 63,1 г/л. Резервна лужність крові знижена і становить 34 об% СО2. Загальний білок визначався на рефрактометрі і становить 54 г/л. Співвідношення між фракціями (визначено за допомогою електрофореза) становить наступне: альбуміни – 26 г/л, альфа-глобуліни – 8 г/л, бета- - 9 г/л, гамма- - 11 г/л. Вміст віт. А в крові було визначено за методом Бессея, і він становить 30 мкг/100 мл, що є досить низьким показником. Вміст загального кальцію і неорганічного фосфору було визначена на напівавтоматичному біохімічному аналізаторі, і він становить відповідно 3,0 і 1,9 ммоль/л. Вміст цукру (глюкози) в крові виявився значно нижчим за норму і становив 0,9 ммоль/л, що було визначено на напівавтоматичному біохімічному аналізаторі.

Дані біохімічних досліджень крові вказують на розвиток важкої форми анемії, що в поєднанні з симптоматикою розладів інших функціональних систем організму може бути викликано недостатнім надходженням поживних речовин в кров з травного каналу.

2.3. Аналіз виявлених змін

На основі проведених обстежень та досліджень, а також на керуючись аналізом виявлених патологічних процесів та змін, головними з яких були: загальне пригнічення тварини, зниження апетиту, спрага; тьмяний шерстяний покрив, тургор шкіри знижений, живіт втягнутий, підвищення температури тіла до 40˚С, прискорення частоти дихання та пульсу, посилена перистальтика кишок, часта дефекація, калові маси рідкі з неприємним запахом, з великим вмістом слизу та неперетравлених решток корму, - дають нам змогу зробити кваліфікований висновок, що дана тварина потерпає від гострого гастроентериту, що стало наслідком таких факторів як неповноцінна годівля та напування тварини недоброякісною питною водою.