Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая по клиндиагностике.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
128.51 Кб
Скачать

2.4. Дослідження поверхневих лімфатичних вузлів.

У свині із лімфатичних вузлів можна прощупати лише заглоткові . При цьому не було виявлено жодних патологій, тобто лімфатичні вузли не збільшені

3. Дослідження окремих органів і систем.

3.1. Дослідження серцево-судинної системи.

3.1.1. Дослідження серця.

При дослідженні серця були застосовані такі методи діагностики, як перкусія, аускультація, пальпація, огляд.

На початку була проведена перкусія, за допомогою цього метода було виявлено положення серця в грудній клітці, його форма та розмір, а також чутливість серця та характер перкусійного звуку. При цьому болючості ділянки перкусії серця виявлено не було

Серцевий поштовх у свині визначали за допомогою огляду і пальпації. Він відчувався на ділянці близько 2-4 см2, справа в у 4-му, а зліва у 5-му міжреберному проміжку. Пальпацією болючості, посилення або послаблення серцевого поштовху, контактних шумів (тремтіння грудної порожнини або тертя) виявлено не було.

Аускультацію проводили за допомогою фонендоскопа (інструментальна аускультація). Аускультація була проведена зліва та справа в ділянці 3-5 міжреберного проміжків у нижній третині грудини, при цьому тварина знаходилася в стоячому положенні. За допомогою цього методу були виявлені тони серця - перший та другий. Першій (систолічний) тон -сильніший, довший, нижчій і на кінці протяжніший, майже співпадає з артеріальним пульсом. Другий (діастолічний) тон - коротший, вищій, чіткіший і на кінці обривистий. Тони серця дзвінкі, чіткі.

3.1.2. Дослідження периферичних судин.

Досліджувалися найбільші, а також поверхнево розміщені судини, при цьому застосовувалися огляд і пальпація. Визначалися також венозний та артеріальний пульс.

При дослідженні артеріального пульсу пальпацією визначили його ритм, частоту і якість. Частота пульсу - 90 ударів на хвилину. Ритм пульсу був визначений як ритмічний (норма), за силою пульсової хвилі - середній, по наповненню - теж середній. Артеріальна стінка при дослідженні була еластична.

При дослідженні вен насамперед звертали увагу на наповнення вен і венний пульс. На яремній вені був досліджений венний пульс, який виявився негативним, тобто фізіологічним. Венний пульс визначили здавлюванням яремної вени в середній третині шиї, при цьому периферична ділянка наповнюється кров'ю і коливання стінки вени зникають.

.

3.2. Дослідження дихальної системи.

3.2.1. Дослідження переднього відділу дихальної системи.

Дослідження переднього відділу дихальної системи проводиться оглядом, при цьому звертають увагу на витікання з носа, видихуване повітря, крила носа, ніздрі, слизову оболонку носа. Витікання з носових отворів відсутнє.

При дослідження п'ятачка новоутворень чи набряків знайдено не було, проте було виявлене незначне механічне ушкодження, яке зарубцювалося ще до початку дослідження. Крила носа симетричні. Слизова оболонка носа блідо-рожева без ушкоджень, новоутворень, висипів чи вузликів не знайдено.

Дослідження верхньощелепної і лобної пазух проводилось за допомогою пальпації, огляду і перкусії. Лицьова частина черепа у свині симетрична, без деформованих кісток. Болючість в цій ділянці відсутня. Перкусію додаткових лицьових пазух проводили перкусійним молоточком. Виявлений звук був коробковим (притуплено-тимпанічний), що відповідає нормі.