Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ктеноцефалез у собаки.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
368.64 Кб
Скачать

V. Обстеження окремих систем організму тварини.

1. Серцево-судинна система.

Серцевий поштовх досліджуємо пальпацією зліва у п'ятому, а з правого боку у четвертому міжреберному проміжку. При цьому відчуваємо незначне випинання грудної стінки помірної сили. При перкусії по лінії від заднього кута лопатки до ліктьового горба ми чуємо притуплений звук. При аускультації в стоячому положенні тварини зліва і справа в ділянці від 3-го до 6-го міжреберних проміжків у нижній ділянці V3 грудної клітини ми прослуховуємо два тони. Перший -сильніший, довгий, протяжний, голосний. Він виникає під час систоли і називається систолічним. Другий -називається діастолічним. Він короткий, вищий, чіткіший, обривистий. Пауза між першим і другим тонами серця коротка -0,5 сек., між другим і першим -1,5 сек. Додаткові тони не прослуховуються. Тони чистого тембру ритмічні без сторонніх шумів.

З поверхневих судин доступні для дослідження лише стегнова і плечова артерії. Частота пульсу 105 уд/хв. Пульс ритмічний, пульсова хвиля середньої сили. Артеріальна стінка еластична, судина відчувається, як тонка стрічка. Дослідженням яремної вени визначили середній ступінь її наповнення.

2. Дихальна система.

Витікання із носа не значні й мають вигляд крапель серозного характеру, які злизуються твариною, їх колір прозорий, запаху та різних домішок при огляді не виявлено. Струя видихуваного повітря середньої сили, запах відсутній. Сторонні шуми при диханні не спостерігаються. Величина та форма носових отворів відповідає виду тварини, крила носа під час вдиху та видиху симетрично рухаються. Кінчик носа холодний.

Змін положення голови, шиї, припухлості й набряки тканин в ділянці гортані не помічено. При пальпації деформація, переломи та розриви кілець не відчувались. При аускультації в ділянці гортані виявили стенотичний шум -це ларингеальне дихання. Голос тварини не змінений. Оглядаючи трахею, припухань чи набряків навколишніх тканин не помітили. При пальпації болючість відсутня, кільця трахеї без пошкоджень та змін форми. При аускультації виявили трахеальне дихання. Грудна клітина відповідає розмірам тіла, дихальні рухи симетричні. Патологічних змін у формі грудної клітини не виявлено, болючість, набряки та зміни температури відсутні. При перкусії в ділянці легень одержали чіткий атимпанічний звук. При аускультації в цій ж1 ділянці з обох сторін прослуховувався голосний звук букв "ХХФ" -бронхо-везикулярне дихання. Звук відчувається добре і без будь-яких шумів. Дихання ритмічне, не глибоке, поверхневе.

3. Система травлення.

Тварина з бажанням приймає корм, захоплює його не великими порціями і декілька разів пережовує перед ковтанням. Воду приймає лакаючи язиком з тарілки. Таким чином розладів у прийомі корму і води не відмічалося. Слинотеча відсутня, запах з ротової порожнини специфічний. Кровотеч, рубців, нашарувань та новоутворень на слизовій оболонці ротової порожнини не виявлено. Зуби білого кольору, але в деяких місцях є пожовтіння, клики злегка сточені. Язик рожевий, відповідного розміру і форми, поверхня шерохувата без пошкоджень. Болючість, припухання, набряки в ділянці глотки відсутні. При пальпації грудної частини стравоходу болючість чи наявність сторонніх тіл не відчувалась. Черевна стінка помірно еластична, симетрична, без вип'ячувань. При пальпації опору не відчувалось, стінка м'яка і піддатлива, болючість відсутня. При проведенні перкусії з обох боків зверху вниз прослуховується спочатку тимпанічний, потім притуплений, а внизу -тупий звук. Гриж та новоутворень не виявлено. При аускультації прослуховувались перистальтичні шуми -звук переливання рідини. Ці звуки чіткі і постійні.

4. Сечова система.

Акт сечовиділення спостерігається під час прогулянок декілька разів при цьому не фізіологічне положення тіла не спостерігається, біль та занепокоєння тварини відсутні. Нирки досліджують зовнішньою пальпацією, права нирка недоступна так як знаходиться в нирковому заглибленні печінки. При цьому виявлена гладкість поверхні, відсутність болючості, консистенція щільна, розмір на збільшений. Сечоводи недоступні для дослідження. При пальпації сечового міхура через черевну стінку болючість, камені чи пухлини не виявлені, тварина спокійна. Під час огляду уретри слизова оболонка блискуча, рожева, помірно волога, пухлин та порушень цілісності слизової оболонки не виявлено.

5. Нервова система.

Під час дослідження собака активна, рухлива, трішки збуджена. Занепокоєння викликане зудом, що спричинюють блохи, тому тварина постійно чухається в різних місцях. Тварина помірно реагує на подразники, обертається на оклик. При огляді черепа збільшень, деформацій кісток чи припухань не виявлено. Під час пальпації тварина спокійна, кістки тверді, без новоутворень чи пошкоджень, форма черепа симетрична. При перкусії відчувається коробковий звук. При огляді хребта виявили його рівну форму та відсутність викривлення. Нюх розвинений помірно, тварина реагує на запах повертанням голови. Реакція зіниць на світло в нормі, тобто при яркому світлі вони звужуються при затемнені - розширюються. Слух збережений. При досліджені тактильної чутливості шляхом доторкання до волосся, тварина реагує занепокоєнням. Таким чином можна зробити висновок, що тактильна чутливість підвищена. Така реакція обумовлена шкіряним зудом внаслідок паразитування бліх.