Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ктеноцефалез у собаки.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
368.64 Кб
Скачать

X. Аналіз хвороби.

Афаніптероз -це захворювання, що викликається паразитуванням на тілі тварини бліх отряду Siphonaptes вид Ctenocephalides cams.

Блохи розповсюджені скрізь. Особливо в теплий час. Ураження відбувається під час прогулянок. Личинки бліх існують в щілинах, плінтусах, на ковдрах, в фекаліях собак. Блохи небезпечні, як переносники збудників діпілідоза і деяких інфекційних захворювань. Імаго можуть довгий час голодувати -до 18 місяців.

Уколи бліх болісні, викликають зуд, утворення папул, дерматити, виснаження. Тварини розчісують зудящі участки, внаслідок чого з'являються ссадини, випадає і скуйовджується волосся, з'являється облисіння. Зміни на шкірі залежать від інтенсивності та тривалості паталогічного процесу. Уражені собаки стають неслухняними і неуважними. Паразити легко перестрибують із дорослих собак на щеня, які уражуються інтенсивніше і важче переносять інвазію. У них спостерігається різко виражена анемія, прогресуюче виснаження, загибель.

Ctenocephalides canis -собача блоха. Це дрібні (1,8-2,Омм) кровосисні комахи. Тіло сплющене з боків, вкрите спрямованими назад щетинками, волосками, ктенідіями, добре пристосовані до руху в шерсті. На голові колюще-сисний ротовий апарат, два простих ока і пара коротких вусиків, які знаходяться у вусикових ямках, і ділять голову на лобну і тіменну частини. Грудь складена з 3-х сегментів, кожному з яких відповідає пара членистих кінцівок. Третя пара ніг довша за інші і є опорою при стрибках. Брюшко складається з 10 сегментів, складених із спиною (тергіт) і черевною (етерніт) напівкілець, з'єднаних мембраною. Колір бліх від світло-жовтого до темно-коричневого. Блохи -комахи з повним метаморфозом. Кров'ю тварин живляться самки і самці. На протязі життя самка багато раз відкладає овальні білого кольору яйця на шерсть тварини. Яйця неклейкі і не утримуються на шерсті, а розповсюджуються в зовнішньому середовищі. Через 7-12 діб із яєць виходять личинки, які мають не пігментовану головку, тричленикову грудь і 10-членикове черево. Тіло личинок вкрите волосками і щетинками. Вони живляться органічним субстратом. По мірі росту личинки за 10-12 діб тричі линяють і перетворюються в лялечки. Через 2 тижні із личинок з'являються дорослі особини. Живе імаго 3-7 місяців. Діагноз становлять при наявності бліх під час обстеження тварин і приміщень. Можна тварину помістити на білу підстилку і вичісувати, при цьому на тканині будуть маленькі темні крихти -це кров, яка не перетравилась блохами. Якщо ці крихти кинути у воду то вона почервоніє.

Для знищення бліх на тварині використовують

0,05% водну емульсію стомазана (перметрина) 0,5% водну емульсію карбофосу 0,05% водну емульсію бутокса 0,005% водну емульсію цимбута

неостомазан 1:200, блотик 1:2000, ектомін 1:1000

Препаратом обприскують тварин 2 рази: влітку через 7-10 діб, зимою через 14-18 діб.

Аерозолем -акродес -перол -актол -дерматозоль -акрозоль

Собак можна мити зоошампунями.

Основні профілактичні міри: додержання високої санітарної культури в приміщеннях, періодичне проведення дезінсекції і дератизації. Також ефективні ошийники, імпрегновані інсектицидами. Захисна дія ошийників до 5 місяців.