Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
111.1 Кб
Скачать

6. Заходи щодо оздоровлення свинарських господарств та викорінення хвороби Ауєскі

6.1. У неблагополучних свинарських господарствах (фермах), крім зазначених у розділі 5 цієї Інструкції, уживають такі заходи:

6.1.1. Організовують годівлю тварин усіх вікових груп тільки в станках. Годівниці після кожної годівлі очищають і дезінфікують 2%-ним розчином їдкого натру з наступним (через 6 годин) промиванням водою.

6.1.2. Клінічно здорове поголів'я, включаючи поросят 2-3-денного віку, щеплють живою або інактивованою вакциною проти хвороби Ауєскі відповідно до настанов.

6.1.3. Для виявлення інфікованих тварин у комплексі з вакцинами застосовують алергічний (із вакциною ) або серологічний (із маркованою вакциною) методи диференційної діагностики. З цією метою обов'язково досліджують усіх тварин ремонтного стада, свиноматок, кнурів. Ці дослідження слід проводити через 1-2 місяці після вакцинації. Через 3 місяці проводять повторні дослідження неінфікованих тварин, а надалі - кожні 6 місяців до отримання двох негативних результатів серологічних досліджень.

6.1.4. Усіх тварин, що перехворіли або інфіковані, поросят із свинарників-маточників, де було зареєстроване захворювання, свиноматок, під якими хворіли поросята-сисуни, а також поголів'я, що перебуває на відгодівлі, виводять із стада або утримують ізольовано від неінфікованого основного стада, відгодовують та здають на забій.

6.1.5. У неблагополучних свинарниках після виведення всіх тварин і проведення дезінфекції знімають і спалюють дерев'яну підлогу, а верхній шар грунту товщиною 15 см знешкоджують і вивозять за межі ферми для кагатування.

6.1.6. Територію навколо свинарників обробляють 20%-ною суспензією свіжогашеного вапна й переорюють (двічі з інтервалом 5-6 днів).

Карантинні обмеження з неблагополучного щодо хвороби Ауєскі свинарського господарства (ферми, бригади) знімають через один місяць після припинення захворювання і видалення тварин, що зазначені в пункті 6.1.4, або їх ізольоване утримання з метою відгодівлі та забою, а також після попереднього проведення санітарного ремонту приміщень і комплексу ветеринарно-санітарних і профілактичних заходів. Такому господарству присвоюють статус умовно благополучного.

6.2. В умовно благополучних господарствах регулярно проводять клінічне обстеження тварин. Усіх тварин ремонтного стада, свиноматок, кнурів обов'язково обстежують один раз на 6 місяців з метою виявлення інфікованих. Також проводять вибіркові дослідження тварин інших груп. Інфікованих тварин видаляють із стада або утримують ізольовано, відгодовують і здають на забій.

В умовно благополучних господарствах забороняється утримувати в одному приміщенні тварин ремонтного стада, свиноматок і кнурів разом із поголів'ям, що призначене для відгодівлі.

Проводять поточну дезінфекцію приміщень і території.

Вакцинацію всього поголів'я, а також тварин, що ввозять в господарство, продовжують до повного звільнення стада від інфікованих тварин. Це повинно бути підтверджено негативними результатами двох досліджень з інтервалом 6 місяців.

Забороняється вивіз свиней для репродукції з умовно благополучних господарств. Дозволяється вивіз свиней для відгодівлі в господарства, що проводять профілактичну вакцинацію проти хвороби Ауєскі. Перед відправкою тварин витримують протягом 30 днів на карантині. Під час карантину всі тварини повинні залишатися клінічно здоровими, а результати досліджень на наявність інфікованих тварин повинні бути негативними.

6.3. З метою контролю епізоотичної ситуації щодо хвороби Ауєскі в благополучних господарствах дослідження з виявлення інфікованих тварин проводять один раз на 12 місяців. Для цього вибірково досліджують сироватки крові від тварин, що представляють різні вікові групи (до 5% поголів'я). При виявленні інфікованих без прояву клінічних ознак захворювання господарство вважають умовно благополучним. У такому господарстві проводять дослідження всього ремонтного та основного поголів'я. Якщо кількість виявлених інфікованих тварин становить 5% від досліджуваного поголів'я, то тварин не вакцинують. Усіх інфікованих ізолюють, відгодовують і здають на забій. У таких господарствах подальші дослідження щодо виявлення інфікованих тварин проводять один раз у 6 місяців. Якщо кількість виявлених інфікованих тварин більше 5%, то все поголів'я вакцинують проти хвороби Ауєскі. Інші заходи проводять так, як зазначено в пункті 6.2.

6.4. У загрозливих господарствах здійснюють вибіркові дослідження тварин, що представляють різні групи (до 20%) для виявлення інфікованих. Якщо інфіковані тварини виявлені, то проводять заходи відповідно до пунктів 6.2 або 6.3. Рішення із застосування вакцинації поголів'я в таких господарствах приймають індивідуально після детального вивчення епізоотичної ситуації.

6.5. На рівні району або області для запобігання розповсюдженню інфекції й викорінення хвороби Ауєскі, як доповнення до заходів, що виконуються господарством, здійснюють епізоотологічний моніторинг щодо хвороби Ауєскі:

- проводять облік неблагополучних і загрозливих щодо хвороби Ауєскі господарств за останні 10 років;

- контролюють проведення оздоровчих заходів у неблагополучних і загрозливих господарствах і блокують їх зв'язки з неблагополучними господарствами;

- контролюють пересування свиней на відповідній території, карантинні заходи та дослідження на наявність латентних форм хвороби Ауєскі;

- забезпечують регіональні потреби в профілактичних і діагностичних препаратах, дезінфекційних, дератизаційних засобах;

- здійснюють заходи з контролю санітарного забою і відповідного санітарного стану на м'ясопереробних, молокопереробних, комбікормових підприємствах, станціях штучного осіменіння та інших підприємствах.

6.6. У межах країни для викорінення хвороби Ауєскі проводять:

- визначення стратегії боротьби з хворобою Ауєскі;

- контроль за епізоотичною ситуацією в країні;

- вивчення епізоотичної ситуації в суміжних державах, а особливо тих, які поставляють у країну свиней або спермопродукцію;

- координацію міждержавних дій з боротьби із хворобою;

- карантин свиней, що надходять із-за кордону;

- контроль за виробництвом профілактичних і діагностичних препаратів, що необхідні для проведення заходів з ліквідації хвороби;

- затвердження й контроль за виконанням державної програми викорінення хвороби Ауєскі в Україні.