Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
30
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
111.1 Кб
Скачать

7. Заходи з оздоровлення господарств великої та дрібної рогатої худоби

7.1. На неблагополучних щодо хвороби Ауєскі фермах великої та дрібної рогатої худоби проводять заходи, зазначені в розділах 4 і 5 цієї Інструкції.

7.2. Велику рогату худобу і овець вакцинують проти хвороби Ауєскі, якщо ці тварини утримуються в одному приміщенні зі свинями, що хворіють на хворобу Ауєскі.

7.3. При ізольованому утриманні великої рогатої худоби й овець щеплення проводять за таких умов:

- якщо в господарстві виявлена хвороба Ауєскі великої рогатої худоби, то щепленню підлягає тільки велика рогата худоба;

- якщо виявлено захворювання овець, то вакцинують тільки овець;

- необхідно вакцинувати велику рогату худобу і овець, якщо вони розміщені безпосередньо біля свинарника, у якому було захворювання на хворобу Ауєскі свиней.

7.4. Молоко від корів з підозрою на зараження хворобою Ауєскі дозволяється вживати людям після кип'ятіння. Молоко від хворих та підозрілих на захворювання корів обробляють методом кип'ятіння з наступним знищенням.

7.5. Карантинні обмеження з неблагополучного щодо хвороби Ауєскі господарства (ферми) великої рогатої худоби або овець знімають через один місяць після останнього випадку захворювання та проведення комплексу ветеринарно-санітарних заходів.

8. Заходи з оздоровлення звірівницьких господарств та розплідників службових собак

8.1. У звірівницьких фермах та розплідниках службового собаківництва проводять заходи, зазначені в пункті 5 цієї Інструкції. Крім того:

- негайно вилучають з раціону м'ясні корми, які є підозрілими щодо наявності вірусу хвороби Ауєскі, та замінюють їх іншими або переварюють;

- умовно здорових звірів щеплюють інактивованою вакциною проти хвороби Ауєскі;

- шкурки від вимушено забитих та загиблих хутрових звірів знешкоджують шляхом сушки протягом 40 годин при температурі 30-35 град. C, після чого їх витримують протягом 10 днів при температурі 18-20 град. C. Якщо загибель хутрових звірів від хвороби Ауєскі настала в літній період і шкурки не є цінними, то труп знищують, не знімаючи шкури.

8.2. Карантинні обмеження з неблагополучного щодо хвороби Ауєскі звірівницького господарства знімають через 15 днів після припинення захворювання, вилучення тварин, що перехворіли, проведення санітарного ремонту приміщень і повного комплексу ветеринарно-санітарних та спеціальних заходів.

9. Відповідальність за порушення карантину та інших ветеринарно-санітарних вимог

9.1. Посадові особи, працівники господарств, ферм, орендарі, власники тварин, що допустили порушення карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог щодо хвороби Ауєскі, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Начальник управління забезпечення протиепізоотичної роботи О.О.Кучерявенко