Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робочий зошит.doc
Скачиваний:
227
Добавлен:
10.02.2015
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Практична робота №6

Тема: Визначення показників собівартості продукції.

Мета: Навчити студентів обчислювати собівартість основних видів продукції рослинництва, визначити структуру собівартості основних видів продукції рослинництва.

Теорія. Щоб виробляти матеріальні блага, в тому числі сільськогосподарську продукцію, суспільству необхідно здійснювати певні витрати.

Для кожного виробника важливо знати не тільки обсяг виробленої продукції, а й скільки витрачено матеріальних засобів і праці, яка собівартість цієї продукції, наскільки ефективна та чи інша ділянка виробництва. Собівартість продукції є важливим економічним показником ефективності виробництва.

Витрати виробництва є сукупністю спожитих та перенесених на продукцію виробничих ресурсів.

Виробничі витрати поділяються на постійні і змінні. Постійні безпосередньо не пов’язані з обсягом виробленої продукції (робіт, послуг). Вони залишаються сталими і при максимальному рівні виробництва, і при мінімальному, а також в умовах, коли виробництво взагалі зупинено. Це плата за землю; орендна плата за землю, приміщення, техніку; амортизаційні відрахування на повне відновлення; процента за банківські кредити.

До змінних витрат належать: оплата праці, вартість використаних кормів, насіння, садивного матеріалу, органічних і мінеральних добрив, пестицидів, ветеринарних послуг, підстилки для худоби, транспортних робіт тощо.

За роллю в процесі виробництва розрізняють витрати основні і накладні. Основні безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції. Це – оплата праці, вартість насіння, кормів, добрив, палива та мастильних матеріалів, робіт і послуг автотранспорту, на амортизацію тощо. До накладних належать витрати на управління підрозділами та підприємством в цілому. Їх поділяють на загально виробничі і загальногосподарські.

Собівартість – це грошовий вираз поточних витрат підприємства на виробництво і реалізацію одиниці продукції. Її обчислюють як відношення витрат підприємства до обсягу виробленої продукції.

Розрахункові показники занести в таблицю

Статті

витрат

Озима пшениця

Соняшник

Корм корнеплод.

Витрати

Струк-тура

витрат %

Витрати

Струк-тура

витрат %

Витрати

Струк-тура

витрат %

Всього тис.грн.

На 1 ц грн..

Всього тис.грн.

На 1 ц грн..

Всього тис.грн.

На 1 ц грн..

1

Оплата праці

2

Насіння

3

ПММ

4

Добрива

5

Робота та послуги

6

Амортизація

7

Поточний ремонт

8

Інші витрати

9

Всього

Площа с/г культур

Урожай-ність

Валовий збір