Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biochem_kurs_ukr.pdf
Скачиваний:
606
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
695.31 Кб
Скачать

Цей кофермент ІІ групи містить два гетероцикли – сірковмісне ядро тіазолу, пірімідиновий цикл й пірофосфатний залишок.

Тіаміндифосфат - кофермент другої групи, переносить кето- і альдегідні групи. Каталізує окислювальне декарбоксилювання α-кетокислот – піровиноградної та α -кетоглутарової кислот та перенос глікольальдегідної частинки від кетоцукрів на альдоцукри (транскетолаза).

ТДФ утворюється з вітаміну В1 (тіаміну) шляхом фосфорилювання.

Джерела вітаміну В1: продукти рослинного походження – хліб (житній, грубого помолу), крупи (гречана, вівсяна), пивні дріжджі, пиво та ін. Добова потреба 1,5 - 2,0 мг.

При нестачі вітаміну В1 порушується окислення пірувату (аеробний метаболізм глюкози), що спричиняє накопичення піровиноградної та молочної кислот (болі в області серця пов’язують саме з накопичення лактату – приступ стенокардії), тканинах і крові.

Порушується енергетичне забезпечення клітин з високими енергетичними витратами (міокард), уражується нервова система, є порушення секреторної і моторної функції шлунку. Клінічні форми недостатності В1 – а) поліневритична (суха форма “бері-бері”), б) набрякова, в) кардіальна.

Ураження нервової системи є наслідком зменшення рівня нейромедіатора ТТФ, через нестачу тіаміну.

Кофермент ацилювання (КоА –SH)

КоА-SH належить до коферментів ІІ групи і є одним з ключових коферментів в реакціях метаболізму вуглеводів (окислення пірувату і α-кетоглутарату), окисленні жирних кислот, синтезі жирних кислот, холестерину, гему, ацетилхоліну, знешкодженні чужорідних речовин та ін.

КоА-SH- типовим нуклеотидним коферментом і складається з аденілового нуклеотиду, з’єднаного з пантотеновою кислотою та бета-меркаптоетиламіном:

Функція КоАSH полягає в активації та переносі залишків карбонових кислот Синтез КоА-SH в організмі здійснюється з вітаміну В3 (пантотенової кислоти).

Джерела вітаміну: продукти тваринного та рослинного походження - печінка, м’ясо, яєчний жовток, дріжджі, зелені частини рослин. Частково синтезується номальною мікрофлорою кішківника. Вітамін В3 отримав свою назву пантотенова кислоти через широку розповсюдженість у природі (pantosвсюди).

Добова потреба – 3 – 5 мг.

Недостатність: авітаміноз виникає рідко.Мають місце дерматити (випадіння волос, зупинка росту, ураження слизової оболонки , невріти, ураження наднирників).

Піридоксальфосфат (ПАЛФ)

Кофермент ІІ групи. Похідне 3-оксипірідину.

Відомо більше 50 ферментів, до складу яких входить ПАЛФ. Цей кофермент бере

участь у реакціях обміну амінокислот, синтезі гему (входить до складу ферменту δ- амінолевулінатсинтетази, який каталізує ключову реакцію в синтезі гему), взаємоперетворенні амінокислот серину і гліцину, окисленні триптофану.

ПАЛФ переносить хімічні групи:

-СООН (участь в реакціях декарбоксилювання амінокислот, синтезі біогенних амінів, медіаторів нервової системи),

-NH2 (в реакціях переамінування амінокислот)..

Синтез коферменту піридоксальфосфату в організмі здійснюється з піридоксалю або інших похідних вітаміну В6 (піридоксину та піридоксаміну )

Добова потреба: 2-3 мг

Харчові джерела: хліб, картопля, круп’яні вироби, м’ясо, печінка, Недостатність (може бути при прийомі протитуберкульозного засобу ізоніазиду, що є

антагоністом ПАЛФ, та пеніциламіну).

Прояви недостатності: дерматити. Ураження ЦНС обумовлено порушенням утворення гальмівного медіатора – ГАМК (γ-аміномасляної кислоти)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]