Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регионалка.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
100.39 Кб
Скачать

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

Кафедра економіки та організації виробництва

Реферат

на тему: «Івано-Франківська область»

Виконав: студент гр. 1411

Могильников Д.С.

Перевірила: Ришняк Н.М.

Миколаїв 2014

План

  1. Особливості економіко-географічного положення…………….….3

  2. Природні умови і ресурси………………………………………..….4

  3. Особливості населення та трудових ресурсів……………………...8

  4. Спеціалізація господарства…………………………………………10

  5. Економічні зв’язки з іншими територіями…………………………11

  6. Промислові вузли та найбільші міста……………………………....13

  7. Проблеми та перспективи розвитку…………………………..….....14

  8. Список використаної літератури…………………………………….16

1. Економіко-географічне положення

Площа Івано-Франківської області дорівнює 13,9 тис. квадратних кілометрів. Її конфігурація нагадує ромбовидну форму, витягнену по довгій осі з півночі на південь по меридіану 24о 45’. Загальна протяжність території від крайньої північної точки до крайньої південної досягає понад 185 км, а з заходу на схід в найбільш розширеній частині – майже 150 км.

Найбільш компактний масив області розташований між 46 і 49о15’ північної широти. На північ і південь від цих широт територія різко звужується, утворюючи два виступи, які нагадують півострови. Північний Опільський виступ шириною 25-30 км і довжиною 30-35 км, знаходиться на лівому березі Дністра, охоплюючи басейни рр Тилої Липи і Свіжу. Південний Чорноморський виступ, довжиною близько 50 км, на рівні с. Жаб’є має 35-40 км ширини, а на південь звужується, вклинюючись у верхів’я Білого і Чорного Черемоші.

Границі Івано-Франківської області завдяки своєрідній конфігурації території і особливостям природних рубежів (гірські хребти, ріки) дуже звивисті і мають велику загальну протяжність – приблизно 760 км,, майже дорівнюючи віддалі від Івано-Франківська до Києва. На півночі і заході на протязі 200 км. Івано-Франківщина межує з Львівською областю. Північний відрізок цієї границі проходить здебільшого по Прикарпатський горбистій рівнині, а південний (45 км.) – майже меридіонально по Карпатських хребтах.

Економічно-географічне положення Івано-Франківщини дуже вигідне. Вона має густу сітку шляхів сполучення з багатьма важливими економічними районами країн і з сусідніми країнами.

Коломийщина розташована в трьох різних за своєю природою ландшафтних зонах: Придністров’я, Передкарпаття, Українські Карпати.

Придністров’я (Придністровське Покуття) лежить на Подільській височині на північ від ріки Прут і простягається до долини Дністра. Тут переважають лісостепові ландшафти, що належать до західного краю лісостепової зони Руської рівнини. Придністров’я – це північно-східна частина Коломийщини, що простягається паралельно напрямках течії Дністра і Пруту та Карпат. Часто трапляються підвищення з висотами понад 300 м.

Передкарпаття (Передкарпатське Покуття) – середня частина Коломийщини на захід від ріки Прут. Тут панує піднятий і сильно розчленований рельєф – Переважають лісолучні ландшафти з широколистяних та мішаних лісів – бука, граба, дуба, ялиці, які займають межиріччя та їх схили. На понижених рівнинах і улоговинах поширені луки. Середні висоти перевищують 300-350 метрів.

Південно-західна невелика частина Коломийщини заходить в Українські Карпати. Тут панують листяні, мішані та хвойні ліси. Середні висоти перевищують 370 метрів.

2. Природні умови і ресурси. Рекреаційні ресурси Івано-Франківської області

Івано-Франківська область має багатий природно-ресурсний потенціал, різноманітний рослинний і тваринний світ, джерельні води річок і чисте карпатське повітря. На Івано-Франківщині, більше, ніж деінде в Україні, збереглися природні ландшафти, незаймані території, особливо праліси, ендемічні та реліктові види рослин і тварин. Саме тут є значні рекреаційні ресурси а також різні історичні, культурні та етнографічні пам'ятки.

Область знаходиться на південному заході України, на стику двох великих природно-географічних областей - Східно-Європейської рівнини та Українських Карпат. Територія області є складовою частиною історичної української землі -Галичини. Площа - 13,9 тис. км2 (2,3% площі України), населення (станом на 1.01.2001 р.) -1453 тис. осіб (2,9% населення України). Щільність населення - 104 особи на 1 км2.

На території області формується 8321 річок, у яких 4,8 км3 води (8,6% місцевого річкового сто ку України), зосереджена значна частина лісових ресурсів (8,0% площі земель лісового фонду України і 10,0% запасу деревини). В області 636,5 тис. га сільськогосподарських угідь, 634,5 га лісів, 2,6 тис. га водно-болотних угідь, 23,4 тис. га під водою (річки, ставки, водосховища), понад 300 джерел мінеральних вод, серед яких є аналоги таких вод як „Нафтуся", „Моршинська", "Єсентуки"; розвідано 160 родовищ 24 видів корисних копалин (нафта, газ, буре вугілля, торф, кам'яна та калійна солі, фосфати, сірка).

За біологічним різноманіттям область - одна із найбільш багатих в Україні. Флора налічує 1500 видів судинних рослин, що складає 30% судинних рослин України. Хребетні представлені 435 видами, в тому числі ссавці - 74 видами (68% всіх видів України), птахи - 280 видами (70% загальної кількості видів птахів на Україні). До Червоної Книги України та Європейського Червоного Списку занесено 162 види рідкісних і зникаючих видів рослин і 32 види тварин [1]. Це гордість і справжні скарби як області так і України.

Сприятливі природні, бальнеологічні і санітарно-гігієнічні умови та розгалужена мережа унікальних природно-заповідних територій забезпечують можливість формування рекреаційного комплексу, розвитку індустрії відпочинку і оздоровлення як провідної галузі виробничої спеціалізації і пріоритетного використання природно-ресурсного потенціалу області. Цілющий клімат і широкий спектр лікувальної дії природних вод, багата історія й етнографія, розмаїття природи здавна приваблювали відпочиваючих і туристів. Особливою популярністю користуються перлини Карпат - Яремче, Косів, Верховина, Микуличин, Татарів,, Шешори, центри зимового спорту - Ворохта і Яблуниця, лікувальні центри у с. Черче та с. Новий Мізунь.

Насичене подіями минуле залишило унікаль¬ну історико-культурну спадщину. В області створено Національний заповідник „Древній Галич", куди увійшли колишня столиця Галицько-Волинського князівства - літописне місто Галич з 1100-річною історією, унікальні скарби духовності - церква св. Пантелеймона XXI ст. в с. Шевченкове, церква Різдва Христового ХІV-ХV ст. в Галичі, Успенська церква XVII ст. і фундамент Успенського собору XII ст. у Крилосі.

Численними пам'ятками архітектури й визначними місцями історії славляться м. Івано-Франківськ, батьківщина легендарної Роксолани - м. Рогатин, скарбниця культурної й духовної спадщини Прикарпаття - м. Коломия. Далеко за межами України відомі неповторні витвори народних умільців, багатство й колоритність обрядів і звичаїв, народна пісенна творчість. Центрами гуцульського мистецтва є Косів, Яремче, Верховина, Коломия.

В області налічується 19 рекреаційно-туристичних місцевостей, діє 119 лікувально-оздоровчих закладів. За останні роки значного розвитку набув сільський (зелений) туризм, особливо на території Яремчанської міськради, Верховинського, Косівського і Коломийського районів.

Виділяються дві основні функціональні групи рекреаційних ресурсів: 1) санаторно курортного лікування, 2) туризму і відпочинку. Лікувальні ресурси визначаються наявністю мінеральних вод (бальнеолікування), лікувальних „грязей", озокериту та кліматолікувальних ресурсів. Туризм і відпочинок забезпечуються наявністю унікальних ландшафтних і кліматолікувальних ресурсів.