Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
257.02 Кб
Скачать

2.3. Система обробітку грунту

Обробіток ґрунту є важливою складовою агротехніки і спрямований на підвищення родючості ґрунту та забезпечення постійно зростаючих урожаїв сільськогосподарських культур високої якості з найменшими затратами матеріальних, енергетичних і трудових ресурсів. Саме тому угосподарстві системі обробітку грунту приділяють великого значення.

Обробіток грунту - механічна дія на грунт робочими органами машин і знарядь з метою створення найкращих умов для вирощування рослин і формування врожаю.

Правильний обробіток ґрунту – одна з ланок підвищення його родючості, вирощування високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур, захисту його від ерозії. Лише належне забезпечення сучасною сільськогосподарською технікою і високваліфікованими фахівцями дає змогу своєчасно і високоякісно проводити обробіток ґрунту і цим самим створювати найкращі умови для задоволення потреб вирощуваних культур і сприяти стабільному підвищенню їх врожайності та збереженню екологічної рівноваги.

Системою обробітку - називають сукупність науково обґрунтованих заходів обробітку грунту, виконуваних у певній послідовності для створення оптимальних умов для росту рослин і вирощування високих урожаїв у конкретних природних умовах.

Залежно від глибини розрізняють такі обробітки грунту: поверхневий - до 12-14 см, мілкий - до 18 см, середній - до 25 см, глибокий - до 30 см і глибше.

Загальновідомо, що рівень і стабільність урожаїв значною мірою визначається якістю обробітку ґрунту, яка, в свою чергу, залежить від багатьох факторів та умов: правильного вибору технологічних операцій, конструкції застосованих знарядь (форми полиць плуга, типу лап культиватора), швидкості руху агрегату, строків проведення обробітку, фізичного стану ґрунту та його технологічних властивостей.

В наукових розробках, в літературі давно вже виведені основні завдання обробітку ґрунту з метою підвищення врожайності сільськогосподарських угідь. Розглянемо їх детальніше.

Основні завдання обробітку ґрунту:

  1. зміна будови і структурного стану ґрунту з метою створення сприятливих водно-повітряного, теплового та поживного режимів;

  2. посилення кругообігу поживних речовин в результаті переміщення їх з глибших горизонтів в орний і активізація мікробіологічних процесів;

  3. знищення бур'янів, збудників хвороб та шкідників сільськогосподарських культур;

  4. загортання в ґрунт рослинних решток та добрив;

  5. запобігання ерозійним процесам і пов'язаним з цим втрат води та поживних речовин;

  6. знищення багаторічної рослинності під час обробітку цілинних і перелогових земель, а також полів з-під сіяних багаторічних трав;

  7. створення сприятливих умов для якісної сівби.

Обробіток ґрунту передбачає залучення складних технологічних операцій із застосуванням ґрунтообробної техніки. Розглянемо кожну з таких операцій детально.

Захід обробітку ґрунтів – це одноразова дія, вплив на ґрунт ґрунтообробними знаряддями та машинами. Система обробітку – це сукупність науково обґрунтованих заходів обробітку ґрунту, виконуваних у певній послідовності для створення оптимальних умов для росту рослин і вирощування високих урожаїв у конкретних природних умовах.

Технологічні операції,

які супроводжують роботу ґрунтообробної техніки:

  • Перевертання ґрунту полягає в тому, що верхня частина орного шару переміщується вниз, а нижня – на поверхню. Це запобігає диференціації орного шару за водно-фізичними і фізико-хімічними властивостями, а також сприяє заробці післяжнивних решток, добрив, насіння бур'янів, збудників хвороб і шкідників, знищенню бур'янів і дернини, винесенню на поверхню вимитої колоїдної частини і більш оструктурених шарів ґрунту, а розпорошенні переміщуються вглиб.

  • Розпушування та кришіння змінюють розміри ґрунтових частинок, їх взаємне розміщення. Основним завданням є забезпечення нещільного розміщення ґрунтових частинок і збільшення загальної пористості, особливо некапілярної її частини; посилення аерації та водопроникності ґрунту; інтенсифікація аеробних біологічних процесів і знищення ґрунтової кірки; подрібнення брил.

  • Перемішування ґрунту передбачає створення однорідного орного шару, що досягається рівномірним розподілом в ньому післяжнивних решток, гною, мінеральних добрив, карбонатів, гіпсу тощо.

  • Вирівнювання поверхні ґрунту запобігає випаровуванню вологи, більш рівномірно розподіляється поливна вода на поверхні, менше збирається талих і зливових вод у замкнених понижених місцях, забезпечується рівномірне загортання насіння під час сівби і на потрібну глибину. На вирівняному ґрунті поліпшується якість заходів його обробітку і зменшуються втрати врожаю при збиранні.

  • Ущільнення ґрунту сприяє зменшенню некапілярної і загальної пористості, посиленню теплопровідності і прогріванню ущільненого шару ґрунту, руйнуванню брил і вирівнюванню поверхні поля, зменшенню випаровування вологи та осіданню ґрунту після сівби. Перед сівбою дрібнонасінних культур поле коткують для більш рівномірного загортання насіння в ґрунт. Після сівби цей захід поліпшує контакт насіння з ґрунтом і підтягує вологу, що забезпечує появу дружних сходів.

  • Підрізування бур'янів забезпечує зменшення чисельності і видового складу бур’янів у посівах сільськогосподарських культур.

Для поліпшення доступу вологи до насіння одночасно з сівбою або слідом за нею грунт коткують, а для знищення грунтової кірки і бур’янів, регулювання водно – повітряного й теплового режимів - боронують до і після сходів та обробляють у міжряддях [4].

Наведемо приклад системи обробітку грунту в польовій сівозміні господарства подану у таблиці 2.3.1.

Таблиця 2.3.1.

Система обробітку грунту в польовій сівозміні

№ п/п

Культура

Основний обробіток

Передпосівний обробіток

Післяпосівний обробіток

1.

Чорний пар

Дискування БДТ –7, плоскорізний обробіток на 28 – 30 см

Боронування, культивація на глибину від 12 – 14 до 6 – 8 см

-

2.

Озимий ріпак

-

Передпосівна культивація на 6 – 8 см

Післяпосівна культивація

3.

Кукурудза на зерно

Лущення та дискування на 6 – 8 та 12 – 14 см, оранка або плоскорізний обробіток

Боронування, культивація на 10 – 12 см, передпосівна на 6 – 8 см

До – і післясходове боронування, 1 – 3 обробітки грунту в міжряддях

4.

Ячмінь

Лущення на 6 – 8 см, в 2 сліди, плоскорізний обробіток на 12 – 14 см

Боронування, культивація на 6 – 8 см

Післяпосівна коткування

5.

Кукурудза на зерно

Лущення на 6 – 8, 10 – 12 см, оранка 20 – 22 см

Боронування, культивація на 10 – 12 см, передпосівна на 6 – 8 см

До – і післясходове боронування, 1 – 3 обробітки грунту в міжряддях

6.

Озима пшениця

Обробіток грунту на 8 – 10 см дисковими знаряддями

Передпосівний обробіток на глибину загортання насіння

Перед замерзанням грунту щілювання на 50 – 60 см, боронування

7.

Кукурурза на зерно

Обробіток грунту на 8 – 10 см дисковими знаряддями

Передпосівний обробіток на глибину загортання насіння

Перед замерзанням грунту щілювання на 50 – 60 см, боронування

8.

Горох

Дискуваня на 6 – 8 см або розпущення грунту на 20 – 22 см

Боронування в 2 сліди, передпосівна культивація

До – і післясходове боронування

9.

Озима пшениця

Дискуваня на 6 – 8 см або розпущення грунту на 20 – 22 см

Боронування в 2 сліди, передпосівна культивація

До – і післясходове боронування

10.

Цукрові буряки

Дискування на 6 – 8 см, через 10 – 12 днів обробіток на 12 – 14 см лемішними лущильниками або плоскорізним агрегатом з котками, оранка на 28 – 32 см до 15 жовтня

Боронування на глибину загортання насіння

Післяпосівне коткування, 2 – 3 досходових та післясходових боронування, обробіток грунту в міжряддях на 2 – 3, 10 – 12, 5 – 7 см, шарування на 12 – 14 см