Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
257.02 Кб
Скачать

4.2. Характеристика машинно – тракторного парку,

спеціальних машин для захисту рослин,

їх стан готовності до роботи

Досвід вітчизняного виробництва і розвинутих країн свідчить, що вирішити ці проблеми при використанні окремих машин дуже важко. Одержання суттєвих прибутків у рослинництві можливо при умові використання сучасних машин, які забезпечують комплексну механізацію всіх технологічних процесів.

При плануванні використання МТП завжди є чимало варіантів комплектування машинно-тракторних агрегатів. Щоб із багатьох допустимих рішень вибрати кращі, має бути чітко сформульований критерій.

На ефективність формування та використання МТП впливають фактори, які умовно можна розділити на технічні, економічні, технологічні та екологічні. Як екологічний чинник ми розглядаємо щільність ґрунту змінювану під дією ходових систем МТА, оскільки ущільненість найбільше впливає на збільшення розпорошеності ґрунту, погіршує його кришіння та умови розвитку кореневої системи рослин, що негативно впливає на урожайність сільськогосподарських культур і потребує підвищення витрат енергії на обробіток ґрунту при їх вирощуванні.

Щільність ґрунту та площа ущільнення залежать від технології вирощування сільськогосподарських культур, складу техніки, яка використовується, та строків виконання робіт.

Дослідження варіантів сформованих машинно-тракторних парків показали, що після виконання технологічних операцій по вирощуванню культур, екологічні показники були найкращими при використанні нової техніки.

Використання економіко-екологічного підходу до проблеми підвищення ефективності формування й експлуатації машинно-тракторного парку буде сприяти вибору раціонального планового та технологічного рішення спрямованого на збільшення обсягів виробництва продукції рослинництва, зниження витрат виробництва, забезпечення розширеного відтворення.

Сучасний рівень інформаційних і космічних технологій створив умови для розвитку систем точного землеробства, і тому сучасний стан сільськогосподарського виробництва можливо підняти на більш вищий рівень без значних капіталовкладень, за рахунок вдосконалення технологій вирощування сільськогосподарських культур на базі системи точного землеробства.

У господарстві, як у будь – якій установі такого рівня великої уваги приділяють МТП, адже вплив на врожайність сільськогосподарських культур агротехніки дуже великий.

4.3. Стан забезпечення господарсвтва пестицидами, біопрепаратами, їх зберігання, облік і порядок використання.

Результаи особистих обстежень полів і обліки поширення та розвитку хвороб, чисельності шкідників, стан забур’яненості посівів

сільськогосподарських культур

Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для цього складах – базисних та витратних. До базисних складів відносяться прирейкові, пришосейні, районні, між господарчі склади, до витратних – склади господарств, тваринницьких і птахівницьких комплексів, а також інших організацій. Зберігання пестицидів на складі допускається тільки після його погодження установами санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України, Міністерства екології та природних ресурсів і отримання паспорта. Паспортизація здійснюється щорічно. При виявлені порушень санітарних правил паспорт вилучається і подальша експлуатація складу не допускається. Для боротьби з шкідниками доцільно використовувати фенологічні календарі, тобто зображення біологічних об’єктів протягом літнього сезону, виконане в умовних позначеннях. Адже саме вони дозволяють порівнювати строки розвитку комах різних видів, тривалості розвитку окремих фаз і генерацій протягом одного року і по роках. Тобто за допомогою їх використання можна попередити появу небезпечних шкідників.

Існуючі методи виявлення та обліку шкідників можна розділити на візуальні та приладні.

Стан забур’яненості посівів визначають, як правило три рази за вегетацію. Перші два – кількісним методом, а третій кількісно – ваговим - перед збором врожаю.

Хвороби сільськогосподарських культур, які поділяються на інфекційні (вірусні, бактеріальні , грибкові) та неінфекційні.