Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
257.02 Кб
Скачать

2.6. Меліоративні заходи

Система заходів, спрямованих на корінне поліпшення природних особливостей земельних угідь з метою піднесення їх родючості називають меліорацією.

Меліорація теритьорії надає стійкості сільськогосподарському виробництву, забезпечує найпродуктивніше використання земель і є фактором інтенсифікації землеробства. Вона створює сприятливі для вирощування сільськогосподарських культур водно – повітряний, тепловий і поживний режими грунту, а також режими вологості, температури й руху повітря в приземному шарі атмосфери.

Численні приклади свідчать, що за допомогою проведення меліорації земель можна докорінно змінити властивості грунтів, і колись малопродуктивні землі стануть високопродуктивними, спроможними забезпечити високі врожаї сільськогосподарських культур.

Так, зрошення дає приріст урожайності зерна 15 – 20 ц/га, тобто в два рази підвищує її. В 1,5 – 2 рази збільшується продуктивність земель внаслідок осушення, а за умови створення зрошуваних культурних пасовищ кількість кормів на них зростає в 3 – 4 рази.

Існують різні види меліорації: агротехнічна, гідротехнічна, хімічна, лісотехнічна та культуртехнічна.

Агротехнічна – передбачає суттєве поліпшення агрономічних властивостей за рахунок поглиблення й окультурення орного шару грунту.

Хімічна – передбачає докорінне поліпшення агрохімічних і агрофізичних властивостей грунтів проведенням вапнування кислих і гіпсування лужних грунтів, а також внесення у грунт дефекатів, торфу, гною, компостів, сидеральних добрив і тощо.

Гідротехнічна - передбачає докорінне поліпшення водного режиму території обводненням або осушенням.

Лісотехнічна – проводиться для поліпшення водного режиму грунту і мікроклімату, а також для захисту грунтів від ерозії за рахунок лісових насаджень.

Культуртехнічна – включає заходи, пов’язані з підготовкою території і залученням площ в активне сільськогосподарське використання [ 5].

Ефективність мінеральних добрив різко знижується, при їх використанні на кислих грунтах. Адже кислотність негативно впливає на рослини – порушується білковий та вуглеводневий обміни, зменшується вміст хлорофілу (тому гальмується процес фотосинтезу), спостерігається загнивання кореневої системи, знижується синтез та активність ферментів, порушуються процеси запилення та розвитку генеративних органів, зростає доступність важких металів та загалом зменшується врожайність і погіршується якість продукції. Тому в господарстві в кожній сівозміні відповідно до матеріалшів агрохімічного обстеження виділяють поля, на яких необхідно проводити вапнування, встановлюють послідовність вапнування грунтів на окремих полях сівозміни.

Зрошувальні сільськогосподарські меліорації в Україні являють собою систему організаційно-господарських і технічних заходів для докірного поліпшення природних (грунтових, кліматичних, гідрологічних та гідрогеологічних) умов меліоративних теріторій шляхом спрямованої зміни й регулювання водного та повязаних з ним повітряного і теплового режимів з метою підвищення родючості грунтів, яке досягається регулюванням різними способами водного та поживного режимів.

  1. ГАЛУЗЬ РОСЛИННИЦТВА