Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика_2014 / Опорн консп_СТАТ.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
687.1 Кб
Скачать

Тема узагальнюючі статистичні показники. Подання статистичних даних: таблиці, графіки, карти

Обговорення питань:

1. Статистичні таблиці

2. Поняття про абсолютні та відносні показники. Види абсолютних показників та їх значення.

3. Види відносних величин та їх форми.

4. Роль і значення графічного способу зображення статистичних даних. Основні елементи графіка.

5. Види графічних зображень і способи їх побудови.

6. Способи графічного зображення динаміки явищ, структури взаємозв'язку.

Узагальнення – важливе завдання статистики. Статистичні величини, які характеризують сукупність одиниць, називають узагальнюючими.

Абсолютні величини – кількісні показники, за допомогою яких характеризують розміри (рівень, обсяг, чисельність) явищ і процесів, що вивчаються.

В абсолютних величинах встановлюється більшість планових завдань щодо розвитку народного господарства і культури, здійснюється контроль за виконанням планів. Абсолютні величини поділяють на індивідуальні та підсумкові. Вони можуть мати різні вимірники: натуральні, умовно-натуральні, вартісні, трудові.

Сутність використання умовно-натуральної одиниці виміру полягає в тому, що окремі різновиди сукупності, що вивчається, вимірюють в одиницях однієї ознаки.

Відносні величини – статистичні показники, які виражають кількісні співвідношення між явищами суспільного життя. Їх отримують діленням однієї величини на іншу. Величини, з якими порівнюють інші величини, називають базою порівняння, або базисною величиною.

Відносні величини залежно від бази порівняння виражають у коефіцієнтах, процентах, промілле, продециміле. Якщо за базу взято одиницю, відносна величина виражається в коефіцієнтах, 100 – у процентах, 1000 – у промілле, 10000 – у продецимілле.

Відносні величини поділяють на такі види: 1) виконання плану; 2)структури; 3) динаміки; 4) інтенсивності; 5) порівняння; 6) координації.

Відносною величиною виконання плану називається величина, яка характеризує рівень виконання планового завдання за певний період.

Відносні величини структури характеризують частку (питому вагу) складових частин цілого в їх загальному підсумку.

Відносні величини динаміки показують зміни явищ і процесів суспільного життя в часі.

Відносні величини інтенсивності характеризують ступінь поширення або розвитку явища в певному середовищі, їх обчислюють як відношення абсолютної величини певного явища до розміру середовища, в якому воно розвивається.

Відносні величини порівняння показують співвідношення однойменних величин, що стосуються різних об’єктів, територій, але за той самий період.

Відносні величини координації характеризують співвідношення між складовими частинами цілого. Одну з складових частин цілого беруть за базу порівняння і знаходять відношення решти частин.

Типова задача 1

Дані про випуск окремих видів господарського мила, тис. т:

72%-не – 30

60%-не – 42

40%-не – 39.

Необхідно визначити загальний обсяг виробництва мила в умовно-натуральній одиниці виміру.

Розв’язання:

Скориставшись коефіцієнтом переведення (господарське мило 40%-не дорівнює 1), маємо обсяг виробництва по кожному виду мила тис.т:

30*(72/40)=54;

42*(60/40)=63;

30*1=30

Загальний обсяг виробництва мила складає: 54 + 63 + 30 = 156 тис. т. (умовного 40%-ного мила).

Типова задача 2

Визначити відносні величини планового завдання, виконання плану динаміки, структури, координації за даними про обсяг реалізації побутових послуг підприємства.

(тис. грн.)

Вид продукції

Попередній

період

Звітний період

план

факт

А

20,0

23,0

24,4

Б

100,0

122,6

124,4

В

6,0

14,0

14,4

Разом

126,0

159,6

163,2

Відносна величина виконання плану: 163,2/159,6=1,02 або 102 %

Відносна величина динаміки: 163,2/126,0=1,3 або 130 %

Відносні величини структури за даними плану:

23,0/159=0,14 або 14 %

122,6/159,6=0,768 або 76,8 %

14,0/159=0,088 або 8,8 %

Відносна величина координації: 23,0/122,6=0,19 %

Графіки дають наочні результати статистичного зведення і обробки масового матеріалу.

Графік складається з таких елементів: 1) шкали; 2) масштабу; 3) координатної сітки; 4) заголовка; 5) цифрових даних; 6) умовних позначень.

Шкалою називається лінія, окремі позначення якої відповідають певним числам.

Масштаб – це довжина відрізка шкали, прийнята за числову одиницю.

Координатна сітка – прямокутна система координат, де на горизонтальній осі (вісь абсцис) відкладається час або факторні ознаки, а на вертикальній осі (вісь ординат) – кількісні показники за масштабом.

Графік має свій заголовок і в разі потреби цифрові дані, а також пояснення умовних позначень.

Діаграма – вид графіків, в яких цифрові дані зображено за допомогою геометричних фігур або знаків.

Стовпчикові діаграми є одним з найбільш простих і наочних видів графіків. У них статистичні дані зображають у вигляді прямокутників однакової ширини, розміщених вертикально на горизонтальній прямій. Якщо стовпчики розміщено горизонтально, діаграма називається стрічковою. Стовпчикові діаграми застосовують для порівняння різних величин, характеристики того самого явища в динаміці, а також характеристики сукупності.

Секторні діаграми – графічні зображення, виконані за допомогою секторів круга. Такі діаграми використовують переважно для зображення структури явищ, що досліджуються.

Лінійні діаграми є одним з найпоширеніших видів графіків, їх використовують для відображення динаміки певних явищ. Лінійну діаграму будують за допомогою системи прямокутних координат.

Фігурні діаграми – це спосіб зображення статистичних даних так, як вони існують у природі – у вигляді людей, тварин, різних машин тощо в певному масштабі.