Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gista_vidpovidi_1.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.89 Mб
Скачать
  1. Класифікація волосся. Яку будову має довге волосся?

Волосся поділяється на довге, щетинкове і пушкове. Довге волосся локалізоване на голові, під пахвами, на лобку; у чоловіків це також борода і вуса. Кожна волосина має стрижень і корінь. Стрижень волосини випинається над поверхнею шкіри, корінь утоплений в епідерміс і дерму. Стрижень волосини має дві морфологічно відмінні зони - поверхневу кутикулу і внутрішню кіркову речовину. У корені довгого і щетинкового во­лосся розрізняють три зони - внутрішню мозкову речовину, середню кіркову речовину, і поверхневу кутикулу. Мозкова речовина кореня волоса утво­рена нашарованими у вигляді стовпчика клітинами полігональної форми, у цитоплазмі яких розміщені гранули трихогіаліну, меланіну, а також пухирці газу. Кіркова речовина на більшій частині кореня волосини утворена зроговілими лусочками, в яких міститься твердий кератин; лише у нижніх частинах кіркової речовини можна розрізни­ти частково зроговілі клітини з овальним ядром. Кутикула волосини у нижній частині кореня утворена циліндричними клітинами, Твердий кератин у складі лусочок кіркової речовини і кутикули зумовлює гнучкість і міцність волосини. У нижній частині корінь волосини розширюється, утворюючи волосяну цибулину. Волосяні цибулини розміщені, як правило, на межі сітчастого шару дерми з підшкірною жировою клітковиною.

10 білет

  1. Охарактеризувати та намалювати схематично епітелій слизової оболонки стравоходу, шлунка, тонкої та товстої кишки.

Епітелій стравоходу багатошаровий плоский незрого­вілий, у людей старшого віку можливе зроговіння. При переході в шлунок ба­гатошаровий плоский епітелій стравоходу заміщується одношаровим призма­тичним. Порожнина шлунка вистелена одношаровим призматичним залозистим епітелієм. Епі­телій слизової оболонки тонкої кишки одношаровий циліндричний. Слизова оболонка товстої кишки утворена одношаровим циліндричним епітелієм. Слизова оболонка червоподібного відростка утворена одношаровим призматичним епітелієм. Слизова оболонка верхньої частини прямої кишки вкрита одношаровим кубічним епітелієм. У слизовій анальної виділяють три зони: стовпчаста – багатошаровим кубічним, проміжна – багатошаровий плоский незроговілий, шкірна – багатошаровий плоский зроговілий епітелій.

  1. Схематично намалювати ЮГА, позначити його компоненти, назвати функції.

I - гранульовані епітеліоїдні (юкстагломерулярні) клітини; II - клітини щільної плями;; IV - мезангіальний клітини; 1 - приносна клубочкова артеріола; 2 - каналець дистального відділу; 3-виносна клубочкова артериола; 4 - мезангий; 5 - капіляри клубочка; в - порожнина капсули; 7 - зовнішній листок капсули

  1. Дати коротку характеристику періодів розмноження та малого росту овогенезу.

Період розмноження триває в яєчнику плода з другого по п'ятий місяць ембріогенезу і полягає у розмноженні мітотичним шляхом клітин овогоній. Овогонії утворюються з первинних статевих клітин гоноцитів, які мають екстрагонадне походження, мігрують у зачаток гонади, взаємодіють з клітинами фолікулярного епітелію і перетворюються в овогонії. Овогонії, на відміну від гоноцитів, мають високу мітотичну активність. У результаті розмноження кількість овогонів в одному яєчнику досягає 1~5 мільйонів. Паралельно з роз­множенням відбувається масова загибель овогоній шляхом апоптозу, тому їхня кількість до народження значно зменшується. Після останнього мітотич­ного поділу овогонії перетворюються у прелептотенні овоцити і вступають до наступної фази овогенезу - періоду росту.

Період росту в овогенезі людини починається з третього місяця емб­ріонального розвитку і полягає в утворенні первинних овоцитів (овоцитів І), у ядрі яких відбувається складна перебудова, що є підготовкою до зменшення кількості хромосом. У цей час збільшуються розміри самого овоцита, він ото­чується фолікулярними клітинами, утворюються фолікули. Цей процес має назву малого росту.

Соседние файлы в предмете Гистология