Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М.Т.ДИСТАНЦ. КУРС.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
4.19 Mб
Скачать

2. Всесвітня туристична організація (вто) – флагман міжнародного туризму

Найвідомішою спеціалізованою організацією в системі ООН є Всесвітня туристська організація (ВТО, з 2005 року ЮНВТО).

Всесвітня туристська організація була створена уперше як Міжнародний конгрес офіційних туристських асоціацій в 1925 р. в Гаазі. Після Другої світової війни організація була перейменована в Міжнародний союз офіційних туристських організацій (МСОТО), і її штаб-квартира була переведена в м. Женеву (Швейцарія). Міжнародний союз був технічною неурядовою організацією, до складу якої в період піку її діяльності входили 109 національних туристських організацій (НТО) і 88 Асоційованих членів, у тому числі що представляють приватні і громадські групи.

У міру того як туризм розвивався і ставав невід'ємною частиною сучасного життя, зростало його міжнародне значення, і національні уряди почали грати усе більш важливу роль - їх діяльність охоплювала широкий діапазон проблем від інфраструктури до функцій регулювання. До середини 1960-х років стало ясно, що необхідно створити ефективніший інструмент, здатний контролювати розвиток туризму і забезпечити роботу міжурядового механізму, призначеного для регулювання переміщення громадян, туристської політики і дії туризму.

У 1967 р. члени Міжнародного союзу офіційних туристських організацій призвали до перетворення його в міжурядовий орган, уповноважений вирішувати у всесвітньому масштабі усі пов'язані з туризмом питання і співробітничати з іншими компетентними організаціями, що особливо входять в систему Організації Об'єднаних націй, такими як Всесвітня організація здоров'я (ВОЗ) та ЮНЕСКО.

У грудні 1969 р. Генеральна асамблея ООН ухвалила відповідну резолюцію, в якій признавалася вирішальна і центральна роль, яку перетворений Міжнародний союз офіційних туристських організацій повинен грати у сфері туризму спільно з існуючим у рамках ООН механізмом. У виконання цієї резолюції в травні 1974 р. статутні документи ВТО були ратифіковані державами, офіційні туристські організації яких входили в Міжнародний союз.

Таким чином, Міжнародний союз офіційних туристських організацій був перетворений у Всесвітню туристську організацію, перша Генеральна асамблея якої пройшла в Мадриді в травні 1975 р. Секретаріат Організації розмістився в Мадриді на початку наступного 1976 р. на запрошення іспанського уряду, що надав будівлю для штаб-квартири.

У 1976 м. ВТО отримала статус старанного агента Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), а в 1977 р. було підписано офіційну угоду між ВТО і власне ООН. У 2003 р. ВТО отримала статус спеціалізованої установи Організації Об'єднаних Націй і, таким чином, підтвердила свою провідну роль у сфері міжнародного туризму.

Перетворення ВТО до спеціалізованої установи ООН, завершеної в 2003 році, перетворило її на повноцінну організацію системи ООН.

Нині ВТО є єдиною міжурядовою організацією, відкритою для оперативного туристського сектора (приватних турфірм).

У 2005г. до складу ВТО входили 145 країн, 7 територій і близько 350 членів, що Приєдналися, представляють підприємства приватного сектора, учбові заклади, туристські асоціації і місцеві туристські адміністрації.

Отже, Всесвітня туристська організація є міжнародною організацією міжурядового характеру, створеною з метою сприяння розвитку туризму. Цілі, завдання і організаційну будову закріплено в Статуті. Статут ВТО є міждержавним договором, прийнятим в Мехіко 27 вересня 1970г. /2/ і ратифікованим 51 державою, які були членами МСОТО.

Звернемося до пристрою, завдань і основних досягнень ВТО.

Основною метою ВТО, як це витікає із ст.3 Статуту, являється сприяння розвитку туризму для внесення внеску у економічний розвиток, міжнародне взаєморозуміння, процвітання, загальну пошану і дотримання прав людини і основних свобод для усіх людей без відмінності раси, підлоги, мови і релігії.

Важливими напрямами діяльності ВТО є:

  • спрощення туристського обміну і формальностей;

  • визначення і узгодження законодавчого порядку регулювання туризму, в т.ч. при виникненні надзвичайних обставин (епідемій, стихійних лих та ін.);

  • допомога в розробці державної політики в області встановлення раціональної взаємодії між сторонами, що беруть участь в туризмі.

Робочими органами ВТО є:

  • Генеральна Асамблея;

  • Виконавча Рада;

  • Секретаріат.

Допоміжні органи ВТО :

    • Комітет з програми;

    • Бюджетно-фінансовий комітет;

    • Комітет із стійкого розвитку туризму;

    • Комітет з підтримки якості і торгівлі;

    • Комітет із статистики і макроекономічного аналізу туризму;

    • Комітет з дослідження ринку і просування туризму;

    • Підкомітет по розгляду заяв в члени, що Приєдналися;

    • Всесвітній комітет з етики туризму.

Найвищим органом ВТО є Генеральна асамблея. Вона може розробляти рекомендації з будь-якого питання в межах компетенції Організації. Асамблея скликається раз в два роки для обговорення бюджету Організації і її програми роботи, а також актуальних проблем в області туристського сектора. Раз в чотири роки Генеральна асамблея обирає Генерального секретаря Організації. Генеральна асамблея складається з голосуючих делегатів з числа Дійсних і Асоційованих членів. Члени, що приєдналися, і представники інших міжнародних організацій беруть участь в Асамблеї як спостерігачі.

Керівним органом ВТО є Виконавча рада. Рада відповідає за виконання Організацією своєї програми роботи відповідно до встановленого бюджету. Старанна рада проводить свої засідання двічі в рік. Цей орган складається з 29 членів, що обираються Генеральною асамблеєю з розрахунку одне місце в Раді від кожних п'яти Дійсних членів. Іспанія як країна, що розміщує у себе Штаб-квартиру ВТО, має одне постійне місце в Старанній раді. Асоційовані члени, що Приєдналися, беруть участь в роботі Старанної ради на правах спостерігачів.

У ВТО є шість регіональних комісій: для Африки, Американського регіону, Близького Сходу, Східної Азії і Тихоокеанського регіону, Європи і Південної Азії. Комісії проводять на свої засідання не рідше одного разу в рік і складаються з усіх Дійсних і Асоційованих членів з відповідного регіону. Члени, що приєдналися, з цього регіону беруть участь в праці Комісії спостерігачами.

Усі члени ВТО розділяються на наступні категорії (ст. 4 Статуту):

а) Дійсні члени;

b) Асоційовані члени.

Формулювання, що раніше міститься, в статуті члени", що "Приєдналися, виключена (зміни в Статут зроблені у рамках 16 сесії ВТО) /3/. Члени, які до набуття чинності поправок до Статуту, прийнятих 29 листопада 2005 року, мали статус членів, що Приєдналися, отримають категорію Асоційованих членів. Як ми вже підкреслили, в ВТО беруть участь близько 300 членів, що Приєдналися, представляють підприємства приватного сектора, учбові заклади, туристські асоціації і місцеві туристські адміністрації.

Статус Дійсного члена Організації доступний для усіх суверенних держав, що є членами Організації Об'єднаних Націй.

Згідно діючої редакції статуту асоційоване членство в Організації відкрито для міжурядових і неурядових організацій, неполітичних органів по управлінню туризмом, що належать територіальним суб'єктам, для професійних, профспілкових, університетських і освітніх організацій, для організацій, що спеціалізуються на професійній підготовці і наукових дослідженнях, а також для комерційних підприємств і асоціацій, діяльність яких пов'язана з цілями Організації або відноситься до сфери її компетенції.

ВТО у своїй роботі тісно співробітничає з Конференцією ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД) і Світовою організацією торгівлі. Так, одним з напрямів такої співпраці – являється розробка і реалізація програми сприяння членам з державного і приватного секторів у визначенні і реалізації завдань, стандартів і заходів в області якості як внесок у розвиток стійкого туризму і викорінювання убогості.

Ця програма включає наступні специфічні напрями роботи :

    • торгівля туристськими послугами, включаючи вихід на туристські ринки, конкуренція і глобалізація;

    • безпека і охорона, включаючи охорону здоров'я;

    • Ведення, гармонізація і визнання стандартів якості.

Завдання ВТО полягає в тому, щоб зв'язати правила і положення Генеральної угоди по торгівлі послугами (ГАТС) із заходами по лібералізації торгівлі туристськими послугами для надання допомоги країнам-членам в прийнятті і проведенні грамотної торговельної політики і забезпечити внесок туристського сектора у стійкий розвиток туризму, особливо, відносно найменш розвинених країн.

Серед провідних світових організацій загального характеру відмітимо також Всесвітню раду з подорожей та туризму (ВТТС) та Міжнародну асоціацію світового туризму (МТ). В області туристичного бізнесу та підприємництва діють такі організації, як Всесвітня організація туристичних агентств (ВАТА) та Всесвітня федерація асоціацій туристських агентств (ФУААВ). Остання об'єднує близько 80 національних асоціацій і більше 1400 індивідуальних членів. Вона створена в 1966 р. з метою захисту професійних інтересів туристських агентств і надання ним необхідній професійній, технічній і правовій допомозі.