Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_shpori_gotovi (1).doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.34 Mб
Скачать

18. Функції споживання з урахуванням фактора часу. Теорія Фішера про міжчасовий вибір споживача. Споживання у довгостроковому періоді: гіпотеза життєвого циклу та постійного доходу.

Існує 2 різні ф-ії спожив: короткостр і довгостр. Короткостр ф-ія спожив була обґрунтована Кейнсом. Довгостр ф-ія спожив пояснюється в посткейнсіан теор, які спираються на т І. Фішера про міжчасовий вибір споживача.

Згідно з теорією Фішера спожив домогосп в кожному поточному періоді не обмежується лише їхнім поточним доходом. Згідно з цією теор сучасні люди є раціональними і передбачливими. Тому в процесі прийняття рішень щодо величини спожив вони здійснюють міжчасовий вибір і враховують не лише пот дохід, а й переміщення доходу між різними періодами життя. Звідси випливає основна ідея Фішера — спожив в кожному окремому періоді життя людини залежить від її доходу впродовж усього її життя.

Для ілюстрації т Фішера про міжчасовий вибір споживача припустимо, що його життя складається лише з 2 періодів: 1 — молодість, 2 — старість. У 1му періоді дохід споживача становить Y1, а спожив — С1. У 2му пер дохід становить Y 2, а спожив — С2. Врахуємо також, що споживач має можливість заощаджувати і брати позику. Тому його спожив у будь-якому періоді може бути нижчим за поточний дохід (внаслідок заощаджень) або вищим за поточний дохід (за рахунок активів і позик).

Гіпотеза життєвого циклу. Згідно з цією г-ою дохід людей впродовж життя змінюється. Але, попри це, люди прагнуть підтримувати рівномірний рівень спожив протягом усіх періодів свого життя. Виходячи з цього, гіпотезою життєвого цик­лу передбачається, що люди багато заощаджують, коли їхні до­ходи вищі за середні протягом життя, і більше витрачають на споживання, коли їхні доходи нижчі за середні протягом життя.

Гіпотеза постійного (перманентного) доходу. Згідно з цією гіпотезою споживання залежить не від поточного доходу, а від постійного. За своїм визначенням постійний дохід — це сталий компонент поточного доходу, який людина спроможна підтримувати протягом усього життя за рахунок трудового доходу і нагромаджених активів. У математичній інтерпретації постійний дохід являє собою середньозважену величину або тренд поточних доходів людини за всі роки її життя. Це означає, що поточний дохід крім постійного доходу включає також і тимчасовий дохід, який не піддається передбаченню. Згідно з цією гіпотезою в процесі прийняття рішень люди спираються на постійний дохід, який вони спроможні передбачити.

19. Кейнсіанська та неокласична функція інвестицій: графічний та математичний аналіз.

В основі кейн підходу до ф-ії інвестицій в основний капітал лежать 3 передумови. 1 коли хтось інвестує, то він орієнтується не на валовий, а на чистий прибуток від інвестув. 2 оскільки інвестиції приносять результати не в тому періоді, в якому вони здійснюються, а в майб, то необхідно спиратися на прибуток, який очікується отримати протягом всього строку служби осн капіталу. 3 об’єкт інвестув Кейнс називає капітальним майном. Визнаючи вар капіт майна, він враховує не вартість його придбання, а його відновну вартість. Попит виникає лише на такі інвестиції, вигоди від яких у формі прибутку перевищують інвест витрати.

У Кейнса інвест витратами є вар кап майна, а вигодами від інвест — дисконтована вар очікуваних прибутків. Для їх зіставлення Кейнс викор категорію, яка має назву «гранична ефективність капіталу».

За своїм визнач гранична ефект капце така ставка процента, що врівноважує дисконтовану (теп) вар прибутків, які очікується отримати від викор кап майна, з вартістю кап майна. , де К — вартість кап майна (інвест проекту); PR — очікуваний прибуток (чистий); R— гранична ефект кап;t — роки, протягом яких має викор кап майно (реалізується інвест проект).

Гранична еф кап є аналітичним інструментом. Дійсна еф кап залежить від проц ставки, яка формується на ринку позичкового капіталу. Це означає, що в процесі визначення доцільності вкладання коштів у певний інвест проект кожний інвестор має зіставляти ринкову проц ставку з граничною еф кап. Залежність інвестицій від ставки процента і граничної ефі капіталу унаочнює графік,

Спираючись на рис, можна зробити висновок, що інвест попит зростає в міру зниження проц ставки. Отже, інвестиції знаходяться в оберненій залежності від проц ставки, рівень якої не може перевищувати граничну еф кап. Виходячи з цього кей ф-ію інвестицій можна подати такою ф-ою:

Прихильники неоклас ф-ії інвестицій в основний капітал спираються на 2 передумови. 1 передумовапопит підприємців на інвестиції залежить від розриву між бажаним і наявним обсягами основного кап, який потрібно усувати за рахунок інвестицій. При цьому бажаним обсягом основного кап є такий, який підприємці хотіли б мати у майб періоді. 2 передумова — підприємці не можуть миттєво усувати розрив між наявним і бажаним обсягами осн капіталу. Тому їхній попит на інвестиції в кожному поточному періоді залежить не лише від розриву між наявним і бажаним обсягами осн кап, а й від швидкості (інтенсивності), з якою вони мають намір нарощувати осн кап. Бажаний обсяг осн кап (Кf). Згідно з неоклас підходом бажаний обсяг осн кап залежить від граничних витрат на кап і обсягів вир-ва, очікуваних у майб періоді.

Розрив між наявним і бажаним обсягами осн кап зумовлює попит на інвестиції протягом майб періоду. В кожному поточному періоді цей попит залежить від швидкості нарощування осн кап. Для визначення цієї шв прихильники неоклас ф-ії інвестиції в осн кап викор модель гнучкого акселератора, згідно з якою в кожному пот періоді підпр зменшує розрив в осн кап на певну частку..- приріст осн кап залежить від чистих інвестицій. Тому приріст чистих інвестицій протягом пот періоду (NIt) визнач за ф-ою .З урахув попиту на відновлювальні інвестиції (dKt), поточний попит на валові інвест в неоклас ф-ії інвестицій в осн кап можна визначити такою ф-ою: .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]