Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro_shpori_gotovi (1).doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.34 Mб
Скачать

20. Роль інвестицій в економіці. Фактори попиту на інвестиції, проста інвестиційна функція. Мультиплікативний вплив інвестицій на ввп.

Інвестиції — це витрати, здійснювані з метою створення нового кап та відшкодування зношеного капіталу. В кор періоді інвестиції впливають на сукупний попит і ВВП; у довгос — на обсяг кап і потенц ВВП. Зрост сукупного попиту і ВВП залежить від приросту валових інвестицій, а нагромадження обсягів кап — від обсягу чистих інвестицій, тобто від співвідношення між валовими інвест та амортизацією.

Мотиваційним чинником інвест попиту є чистий прибуток (NP). Вихідною базою його обчислення є валовий прибуток (GP), отриманий від реалізації інвест проекту. Він залежить від величини інвест та норми прибутку. Чистий приб менше валового прибутку на вел податку на прибуток (ТР) та затрат на інвест, які пов’язані зі сплатою % за викор інвест коштів (). Звідси випливає ф-ла чистого прибутку: NP = (GPTP) – Y · r.

Попит на інвест має місце лише тоді, коли NP > 0. Якщо NP < 0, то інвест попит не виникає. Найбільш мінливим чинником, що впливає на інвестиції через зміну чистого прибутку, є відсоткова ставка. Тому модель інвест попиту відображає залежність інвест від відс ставки. При цьому враховується реальна відс ставка, яка об як номінальна відс ставка n, мінус інфл: Між інвестиц попитом і відс ставкою існує обернена залежність. За цих умов крива інвест попиту прибирає вигляду від’ємно похилої лінії.

До інших чинників інвест попиту належать дохід (ВВП), податок на прибуток, очікування, від яких залежить чистий прибуток. Інвестиції, які перебувають під впливом ін чинників, тобто змінюються незалежно від відс ставки, є автономними інвест (), а чинники, які на них впливають, — чинниками автономних інвест. У моделі інвест попиту чинники автономних інвест зміщують криву інвест попиту у відповідний бік. Звідси випливає інвест ф-ія: де b — коеф еластичності інвест за відс ставкою. У простій інвест ф-ії незалежною змінною є проц ставка, а залежною — інвестиції. Зі зрост проц ставки збільш витрати, пов’язані з інвестуванням, і зниж рівень прибутков, що знижує к-ть прибуткових інвест проектів. Це зменшує сукупн попит на інвестї. Чим вищою є проц ставка (вар інвест), тим менша к-ть інвест проектів може бути привабливою для підпр і тим меншим є сукупн попит на інвест. І навпаки.

Інвестї є найбільш динамічним чинником ВВП. Але слід звернути ув на те, що вони вплив на ВВП не пропорційно, а помножено, тобто мультиплікативно. Це означає, що при зміні інвестицій на одну грошову одиницю ВВП змінюється більше ніж на одиницю.

Мультипл вплив інвестицій на ВВП пояснюється тим, що будь-яка угода, яка пов’язана із початковим вкладанням інвестицій в ек, породжує ланцюг вторинних угод з відповідними видатками і доходами. Так, якщо на етапі початкової угоди приріст інвестицій становить , то це створить поч дохід в обсязі. Але ті ек суб’єкти, які отримали цей дохід, на наступному етапі угод витратять його на спожив з певною граничною схильністю, тобто їх видатки становитимуть. Виробники споживчих товарів та послуг, які отримали дохід обсягому свою чергу витратять його на спожив в обсязіс2і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]