Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_p_vse_vse.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
136.21 Кб
Скачать

33.Ергономічні аспекти оп, Завдання ергономіки

Термін ергономіка означає закон праці

Ергеноміка –це галузь знань яка поглибленр вивчає трудову діяльність ЛМС комплексно вивчає з метою забез. Її ефек. безпеки та комфорту.Діяльність людини може здіцснюваьтся при різних умовах і при різної виш кості.Трудова діяльність людини залежить від таких компонентів:

Придмет і засоби праці

Організація роб. Місця

Гігієнічні фактори виробничого середовища

Працездатність людини

Процездатність –це величина функціональних можливостей організму яка характеризує ефек. роботи викон. за певний час

Вирішення ергономічних проблем що виник. В процесі системі ЛМС проводять і напрямм опрацювання методів і засобів напрямів прогнозу змін якості діяльності під впливом різних неприятлових факторів і умов , доцільне розташування обладнання і компонування роб . місць,забезп. Зручність і вільність рухів при роботі викор. Обладнання яке відповідає вимогам еогеноміки та інженерної психології, забез. Найбільш ефективний трудоий процес зменшують втому і знижують ймовірність проф.-захв.

34.Виробнича естетика ,її вплив на виробниче середовище

До умов праці на виробництві ставлять високі астетичні вимоги зовн. Вигляду обладнання правильний вибір кольору стін, красивий та зручний спец. Одях, покращують настрій працівникам знижують втомленість, знижують кількість нечасних випадків.

Кожний колір характер. 3 показника

1.довжина кольору

2. коефіцієнт відбиття

3.насиченість

Для характеру кольорів викор. такі визначення:

1.помітні-це насичені поєднання кольорів

2.вмступаючи-це тамні і насичені

3. відступаючи-це світлі ергономічні мало насичені

Приміщення які гарно освітлюються природним світлом фарбують у насичені кольори сіро-сині,зелені,а затемлені в зовто-білі.

Аластивості кольору викор. Для зни ження вироб. Травматизму в системі сигнально-запобіжних кольорів:

1.червоний- викор. як застережливі,заборонюючт,фарбують пожежне обладнання, кнопки нехайної зупинки.

2.жовтий-він озн. Увагу його викор. для фарбування обладнання що рухається.

3. зелений-відсутність небезпеки фарбують шофи із засобами першої допомоги

4.-синій-інформаційний викор. для поновлення засобів надписів

Для попередження заст. Такі кольори:

Жовтогарячий –кислота

Жовтий-газ

Зелений-вода

Синій-повітря

Для позначення вибухо небезпечні і пожежо небезпечних речовин на труби наносять смуги у вигляді кільця червоного кольору,а отруйний газ в рідин- жовтого

35.Причини аварій і нечасних випадків при експлуатації систем, що працюють під тиском

Причинами аварій (вибухів) балонів із зрідженими, стисненими та розчиненими газами є: дефекти та неточності, допущені при їх виготовленні (дефекти зварних швів, різьби вентиля, горловини балона); перевищення тиску газу в балоні внаслідок його заповнення понад норму; нагрівання балона під дією сонячних променів, нагрівальних приладів, відкритого вогню, надзвичайно швидкого наповнення газом; падіння та удари балонів; помилкове наповнення балона іншим газом; швидкий відбір газу з балона, який може спричинити іскри у струмені газу; потрапляння мастила на вентиль кисневого балона та ін. Нещасні випадки (травмування) найчастіше стаються під час транспортування, завантаження та у разі падіння балонів.

Основними причинами аварій під час експлуатації парових та водогрійних котлів можуть бути: різке зниження рівня води внаслідок порушення герметичності системи; перевищення робочого тиску при несправних запобіжних пристроях та контрольно-вимірювальних приладах; порушення водного режиму (утворення накипу внаслідок використання води з високою твердістю); дефекти, допущені при виготовленні та ремонті котлів; зниження механічної міцності котла в процесі експлуатації (корозія металу); порушення правил експлуатації та режимів роботи котлів. Нещасні випадки, в основному, пов'язані з доторканням до нагрітих поверхонь котлів та інших частин системи теплопостачання.

До основних причин аварій та вибухів компресорних установок належать: дефекти, допущені при їх виготовленні чи ремонті (тріщини, пропуски у зварних швах, розриви прокладок і т. ін.); підвищення температури стисненого повітря або нагрівання частин компресорної установки вище допустимого внаслідок незадовільного охолодження; підвищення тиску вище допустимого внаслідок несправності засобів захисту; потрапляння пилу, вологи, парів мастильних речовин, гасу, бензину тощо в камеру стискання; накопичення зарядів статичної електрики (пасові передачі, тертя струменя стисненого повітря об стінки компресорної установки); незадовільні експлуатація та нагляд за установ

Таким чином, основними причинами аварій під час експлуатації систем, що працюють під тиском, можна вважати: неякісне виготовлення, монтаж чи ремонт посудин, апаратів, трубопроводів; порушення технологічного режиму та правил експлуатації; несправність запобіжних пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів, арматури; корозія металу. ками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]