Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
10.65 Mб
Скачать

Тоді індекс змінного складу становитиме

Отже, середня доходність витрат комерційного банку в цілому по двох групах у поточному році порівняно з базисним скороти­лась на 18,5 %.

Індекс фіксованого складу:

тобто за рахунок зниження доходності витрат окремо по кожній їхній групі середня доходність банківських витрат зменшилась на 21,5 %.

Індекс структурних зрушень:

Таким чином, середня доходність витрат комерційного банку зросла на 3,8 % за рахунок зміни у структурі банківських витрат, а саме збільшення частки комісійних витрат із більшим рівнем доходності.

Перевіримо взаємозв'язок між розрахованими індексами:

Задача 6. Споживчі витрати населення країни в розрізі видів по­селення характеризуються даними:

Визначте територіальні індекси:

  • змінного складу середнього розміру споживчих витрат в розрахунку на одне домогосподарство в міських поселеннях по­рівняно з сільськими;

  • фіксованого складу за структурою витрат домогосподарств міських поселень та середньою с труктурою по країні;

  • несхожості структур за умов однакових споживчих витрат, притаманних сільським домогосподарствам, а також за умов збе­реження споживчих витрат па середньому для країни рівні. Зро­біть висновки.

РОЗВ'ЯЗОК. Просторовий аналіз споживчих витрат населення країни в розрізі видів поселень виконується за допомогою систе­ми територіальних індексів. Зазначені індекси ґрунтуються на порівнянні середніх значень показника, тобто середніх витрат у розрахунку на одне домогосподарство, по різних територіях. Оцінка розбіжностей у середніх витратах домогосподарств місь­кої та сільської місцевості здійснюється за допомогою індексу змінного складу. На рівень середніх витрат впливає їхня структу­ра, зокрема в міських поселеннях виразніше переважання витрат на продовольчі товари, а оплата послуг удвічі вища ніж у сільсь­кій місцевості. Натомість, сільські домогосподарства утричі бі­льше коштів витрачають на непродовольчі товари. Розкрити вплив структурного фактора дозволяють індекси несхожості структур та фіксованого складу. Під час розрахунку територіаль­них індексів важливим є вибір бази порівняння. Оскільки серед­ній розмір споживчих витрат домогосподарств по усіх статтях у міських поселеннях більший, то базою порівняння може бути

4

Соседние файлы в папке Статистика екзамен