Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Вимоги до виконання практичних завдань на базах виробничої практики

Індивідуальне завдання студент очної форми навчання вибирає за власним бажанням відповідно до переліку тем та виконує його у письмовій формі. Індивідуальне завдання включає 4 частини: за

  1. характеристика організації фінансової роботи суб’єкта підприємництва;

  2. теоретична частина, з теми індивідуального завдання;

  3. аналітична частина, де за даними підприємства, здійснюють необхідні для проведення аналізу показників індивідуального завдання;

  4. висновки та пропозиції щодо удосконалення та підвищення ефективності організації та управління відповідними напрямками фінансами суб’єктами господарювання.

В першій частині студент наводить коротку економічну характеристику бази виробничої практики, висвітлює схему управління фінансами підприємства, зокрема структурного підрозділу, що займається фінансовою роботою на підприємстві; розкриває функції, завдання та проблеми ефективного функціонування фінансового управління (чи бухгалтерської служби) на підприємстві. Орієнтований обсяг до 8 сторінок.

В другій частині індивідуального завдання студент повинен розкрити основні поняття фінансового менеджменту по темі індивідуального завдання; вказати ступінь дослідженності теми; сформулювати проблеми, які залишаються нерозв’язаними. Орієнтований обсяг до 20 сторінок.

В третій частині студент здійснює аналіз статистичних даних, представлених в таблицях, що характеризують ситуацію в Україні по темі завдання, та на основі фінансової звітності конкретного підприємства складає таблиці, що дозволяють здійснити аналіз динаміки розвитку підприємства, його економічних показників, визначає основні фактори, що впливають на даний процес, оцінює їх кількісний вплив на певний показник; визначає недоліки і проблеми з управління фінансами. Орієнтований обсяг до 8 сторінок.

В четвертій частині студент на основі аналізу, проведеного в третій частині завдання, має обґрунтувати висновки і пропозиції щодо удосконалення та підвищення ефективності організації та управління відповідним напрямом фінансової діяльності суб’єктів господарювання. Орієнтований обсяг до 6 сторінок.

Виконане індивідуальне завдання подається на кафедру фінансів підприємств, оформлене таким чином:

  • титульний лист (назва вузу; факультету; магістерської програми; дисципліни; прізвище студента; номер академічної групи; місце і рік виконання; підпис студента);

  • зміст завдання (перелік складових виконаного індивідуального завдання);

  • основна частина (відповіді на питання індивідуального завдання);

  • список законодавчих і нормативних актів, використаної літератури;

Виконане індивідуальне завдання студентом повинно показати:

1) рівень знань теорії фінансового менеджменту, нормативних актів, спеціальної літератури, опрацювання статистичних даних та даних фінансового і управлінського обліку;

2) володіння методами аналізу та вміння їх застосовувати при аналізі практичного оперативного матеріалу, фінансової звітності, оцінюванні економічного середовища та впливу його на фінансові результати діяльності підприємства.

Обсяг індивідуального завдання має складати 30-35 сторінок рукопису формату А4, розмір кеглю 12, міжрядковий інтервал – 1,4, поля – 2 см., нумерація сторінок під текстом з правого боку.

Індивідуальне завдання подається на кафедру фінансів підприємств для перевірки у встановлений строк. Завдання, яке не відповідає встановленим вимогам, повертається на доопрацювання.

Критерії оцінки індивідуального завдання

Індивідуальне практичне завдання може бути оцінено від 0 до 40 балів (35 балів без його захисту).

Захист індивідуального практичного завдання здійснюється у формі співбесіди з викладачем. Під час захисту студент має відповісти на запитання викладача стосовно виконання індивідуального практичного завдання.

Критерії оцінки захисту індивідуальних практичних завдань. Індивідуальне практичне завдання складається з 4 розділів. Кожний розділ може бути оцінено за шкалою 10, 8, 6 або 0 балів.

10 балів – отримує студент, який дав повну та ґрунтовну відповідь на питання, що поставлені у відповідному розділі;

8 балів – отримує студент, який дав повну відповідь на питання, що поставлені у відповідному розділі, але деякі обґрунтування при вірному результаті відсутні;

6 балів – отримує студент, який не дав повної відповіді на поставлені питання у відповідному розділі, допустив певні неточності у відповідях; деякі розділи роботи відсутні або не містять належних висновків. Індивідуальна робота має недостатньо ілюстративного графічного або табличного матеріалу,

0 балів – отримує студент, який не підготував відповідний розділ завдання, або допустив грубі порушення в побудові розділу щодо встановлених вимог і помилки у викладенні матеріалу.

Самостійна робота студентів вечірньої форминавчання включає підготовку до семінарських занять за темами навчальної дисципліни виконання розрахункових та теоретичних завдань, написання модулів.

Самостійна робота з підготовки до семінарських занять здійснюється за відповідним планом, який включає по кожній темі перелік програмних питань, які мають бути обговорені на семінарському занятті. На основі прослуханого лекційного матеріалу, опрацьованої основної і додаткової літератури, ознайомлення із законодавчими і нормативними документами, студенти готують тези своїх виступів.

В процесі самостійної роботи студенти повинні використовувати:

  • конспект лекцій;

  • рекомендовану основну і додаткову літературу, законодавчі і нормативні документи;

  • плани семінарських (практичних) занять;

  • методичні вказівки щодо виконання студентами-заочниками індивідуальних завдань (контрольних робіт);

  • перелік програмних питань.

Перелік завдань для самостійної роботи студента, форми її організації та звітності, терміни виконання та кількості балів, які можна отримати за виконання завдань включені до Карти самостійної роботи студентів.

Карта

самостійної роботи студента

з дисципліни „Фінансовий менеджмент”

для студентів магістерської програми

"Фінансовий менеджмент в сфері бізнесу",

Види самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форми контролю та звітності

Максимальна кількість балів

Вечірня форми навчання

1. Обов’язкові

За систематичність і активність роботи на семінарських (практичних) заняттях

1.1Опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу і підготовка до семінарських (практичних) занять

Протягом семестру

Активна участь в семінарських (практичних) заняттях

5

1.2 Розв"язання типових задач з дисципліни і підготовка до самостійного їх вирішення в аудиторії на практичних заняттях

Протягом семестру

Активна участь в семінарських (практичних) заняттях

5

За виконання модульних (контрольних) завдань

1.3 Підготовка до модульних (контрольних) робіт

На 6-му і 11-му практичному занятті

Перевірка правильності виконання модульних контрольних робіт

10 балів за 1 модуль

10*2 = 20

За виконання завдань для самостійного опрацювання

1.4 Виконання домашніх (розрахункових) завдань

Протягом семестру

Перевірка правильності виконання завдань

5

1.5 Вивчення окремих тем і питань, що передбачені для самостійного опрацювання

Протягом семестру

Обговорення підготовлених питань під час аудиторних занять

5

2. Вибіркові

2.1 Складання задач із різних тем дисципліни

Протягом семестру

Презентація задач під час аудиторних занять

5

2.2 Написання реферату з конкретної теми

Протягом семестру

Захист матеріалів реферату під час ІКР

5

2.3 Огляд наукової літератури із конкретної тематики дисципліни.

Протягом семестру

Обгрунтування власної точки зору студента з досліджуваних питань

5

2.4 Дослідження зарубіжного досвіду управління фінансами підприємства

Протягом семестру

Обгрунтування доцільності використання зарубіжного досвіду в Україні

5

Всього балів за СРС

50

Примітка Максимальна кількість балів, що наведена в Карті самостійної роботи за всіма її видами (крім п.1.3 та п.1.6), визначена за 4-х бальною системою («незадов.», «задов.», «добре», «відмінно»).

При підведенні підсумків поточної успішності студентів, яка оцінюється в діапазоні від 0 до 50 балів, слід враховувати:

а) фактичну кількість балів, яку отримав студент за дві контрольні (модульні) роботи - максимально 20 балів;

б) фактичну кількість балів, яку отримав студент за виконання інших (крім модулів) завдань (як обов’язкових, так і вибіркових) самостійної роботи.

Враховуючи те, що впродовж практичних занять останні оцінювались в 4-х бальній системі, їх слід перевести в 30-тибальну шкалу наступним чином:

  1. визначити середньоарифметичну оцінку (з урахуванням "н/б") на базі оцінок, що були виставлені в журналі обліку поточної успішності;

  2. перевести середньоарифметичну оцінку в 20-ти бальну систему за наступною шкалою:

- до "3" - 0-5 балів;

- від "3,1" до "3,5" - 10 балів;

- від "3,6" до " 4,0" - 20 балів;

- від "4,1" до "4,5" - 25 балів;

- понад "4,6" - 30 балів.

Загальна сума балів, яка фіксується у відомості обліку поточної успішності студента, складається з кількості балів, які він отримав, виконуючі завдання, передбачені як пунктом "а", так і пунктом "б".

Аудиторні заняття зі студентами заочної форминавчання проводять у формі лекційних занять, а також при захисті контрольної роботи, виконання якої передбачено навчальним планом. Цим обумовлена і специфіка самостійної роботи студентів-заочників, що проявляється в самостійному опрацюванні ними лекційного матеріалу, основної і додаткової літератури, законодавства, а також розв’язання ними задач для виконання контрольної.

Соседние файлы в папке Normative_discipline