Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Tur_peredelannoe.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
355.33 Кб
Скачать

Розділ I. Корпоративна газета як тип видання

    1. Еволюція розвитку корпоративних видань

Історія еволюції корпоративних видань включає в себе два століття: ще на англійських мануфактурах випускалися періодичні листівки для споживачів з описом випускається і новинами підприємства. Безумовний світовий лідер в області корпоративних медіа сьогодні - це Японія. Це пов'язано з довгостроковим і досить специфічним стилем японського менеджменту і особливої ​​корпоративної культурою. Близько 95 % всіх великих японських компаній мають власне друковане видання. У Європі за кількістю корпоративної преси попереду Англія і Франція, де свої ЗМІ мають близько 80 % фірм.

Корпоративні видання активно використовувалися як інструмент управління персоналом і засіб пропаганди на підприємствах і в період існування Радянського Союзу. На великих виробництвах щомісячна чорно-біла інформаційна листівка. З приходом часів горбачовської перебудови більшість з них були закриті, за дуже рідкісним винятком. Прикладом такого довгожителя є газета «Портовик», яка виходить на Одеському припортовому заводі вже понад 30 років. З 1980 року в м. Кременчуці, Полтавської області, з періодичністю 1 раз на тиждень виходить «Нафтохімік » - газета трудового колективу АТ «Укртатнафта». А за плечима газети «АвтоКрАЗ» - корпоративного видання Холдингової Компанії « АвтоКрАЗ » - понад 50 років. Але це винятки [8].

У пострадянський період такі фактори, як вільне підприємництво, розвиток поліграфічної бази, комп'ютерної сфери, сприяли «реанімації» сегмента внутрішньокорпоративних ЗМІ. У більшості випадків професійний рівень видань тих років був невисоким, інформаційне наповнення призначалося для працівників та їх сімей і носило більшою мірою інформаційно-розважальний характер. Поступово власники бізнесу виявили, що видання є ефективним інструментом управління персоналом, а друковане слово було і залишається четвертою владою. А відсутність загальнонаціональної ідеології і дуже поширене останнім часом бажання кожної компанії «стати брендом у своїй галузі» зумовили збільшення темпів розвитку внутрішніх і зовнішніх корпоративних видань. Подальшому прогресу у випуску компаніями своїх видань на пострадянському просторі сприяють порівняно невеликі витрати на виробництво, охоче інвестування власником бізнесу коштів у свої «відозви до народу» і освітлення «літописі» подій у своїй організації. На більш високому рівні прогресу цього керованого каналу комунікації благоволило і розуміння важливості формування корпоративної культури, іміджу компанії за допомогою лояльних співробітників, формування позитивного іміджу компанії на ринку праці та репутації бізнесу в цілому.

Поступово на медіапросторі корпоративних ЗМІ розширюється присутність і корпоративні видання для клієнтів. На початку вони представляли собою розширені брошури про компанію та продукт, а в процесі розвитку контент видань став доповнюватися і урізноманітнити цікавою та корисною інформацією для цільової аудиторії. У підсумку корпоративне видання для клієнтів являє собою гібрид між медійним продуктом і рекламою компанії [8].

Передумови до бурхливого зростання сектора корпоративних видань на пострадянському просторі, зокрема в Україні:

  • зростання національного бізнесу;

  • відсутність національної загальнодержавної ідеології;

  • зростання рекламного ринку;

  • якісне зростання виробничо-технологічного середовища (поліграфічної, комп'ютерної бази);

  • підвищення професійної підготовки менеджменту компаній;

  • зниження ефективності і зростання цін на рекламу і замовні проплачені PR-матеріали (адветоріали) у ЗМІ [8].

Сьогодні до роботи над корпоративними ЗМІ починають залучати професіоналів: журналістів, дизайнерів. Компанії з географічно розосередженими підрозділами потребують ефективної доставки своїх корпоративних видань і змушені звертатися до передових видавничих будинків: як за частковим аутсорсингом послуг, так і за повним циклом - від розробки концепції, професійного проведення фотосесій аж до випуску та розповсюдження готового тиражу. На даний час, сегмент внутрішньокорпоративних ЗМІ, орієнтованих на співробітників, сповільнює темпи розвитку, поступаючись у кількісних показниках клієнтським виданням. І пов'язано це, в першу чергу, із зростаючим розумінням важливості істинної лояльності клієнтів і з красномовністю описаних нижче тенденцій та аналітичних досліджень.

Згідно їз світовими тенденціями, обсяг сегмента ринку корпоративних видань за останнє десятиліття в Європі виріс приблизно на 250%. Витрати європейських компаній на випуск власних корпоративних видань складають, за даними комітету британської Асоціації видавців корпоративних ЗМІ (АРА), 4,3 - 4,6 мільярди доларів [8].

Стрімке зростання можна пояснити усвідомленням маркетингової ефективності корпоративних ЗМІ. Розвиток ідеї корпоративної культури пошук нових шляхів залучення клієнтів, створення образу компанії - корпоративні ЗМІ перебувають на перетині цих тенденцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]