Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА БАКАЛАВРЫ МАРКЕТИНГ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
253.95 Кб
Скачать

3.8 Висновки

У висновках (підсумковій частині випускної роботи – 3-4 сторінки) необхідно викласти підсумки роботи. В них формулюються пропозиції та рекомендації, що безпосередньо випливають із змісту випускної роботи й обґрунтовані в ній. Висновки повинні бути написані чітко й стисло, відображати зміст всієї роботи, її суть, теоретичне і практичне значення. Оформляти їх можна у вигляді окремих пунктів (абзаців). Спочатку формулюються основні теоретичні висновки, що характеризують стан досліджуваного питання, в тому числі на конкретному підприємстві, а потім наводяться рекомендації, пропозиції. Висновки не повинні аргументуватись даними і фактами, які не знайшли відображення у випускній роботі.

3.9 Перелік посилань та список використаної літератури

Посилання в тексті на джерела слід зазначати наприкінці речення або абзацу порядковим номером за списком використаних джерел та номером сторінки, виділеними двома квадратними дужками (наприклад, [3, с. 45]).

Список використаної літератури наводиться після рекомендацій, починаючи з нової сторінки, в алфавітному порядку. Список може містити: закони України, підручники, навчальні посібники, монографії, статті, перекладні видання, статистичні щорічники, оригінальні зарубіжні видання.

Бібліографічні описи в переліку літератури наводять відповідно до діючих стандартів у бібліотечній та видавничій справі (додаток Ж).

3.10 Додатки

Додатки розміщують після основної частини випускної роботи..

У додатках наводять матеріал, який:

  • є необхідним для повноти пояснювальної записки, але включення його в основну частину може змінювати впорядковане і логічне уявлення про роботу;

  • не може бути послідовно розміщеним в основній частині через великий об’єм або способи відтворення;

  • є специфічним та не призначений для широкого кола читачів.

Додатки оформлюють як продовження пояснювальної частини на наступних сторінках і розміщують у порядку появи посилань у тексті роботи. На всі додатки повинні бути посилання у тексті випускної роботи.

При оформленні слово «Додаток…» розміщується у правому верхньому куті сторінки. Нижче, з першої великої літери й симетрично відносно тексту сторінки, вказують його назву. Додатки послідовно позначають великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Є, З, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.

Текст кожного додатка при необхідності може бути поділений на окремі розділи, які нумерують у межах окремого додатку. Ілюстрації, таблиці і формули, які розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. А.2. - другий рисунок додатку А.

3.11 Демонстраційний матеріал

Демонстраційний матеріал полегшує сприйняття доповіді випускної роботи студентом. Обсяг, форма і зміст графічної частини визначається завданням на випускну роботу. Особливо доцільно приводити в демонстраційній частині матеріали, що характеризують сутність отриманих у випускній роботі результатів. Обсяг демонстраційної частини випускної роботи 3-4 аркуша.

4. Організація виконання випускних робіт

Підготовка випускних робіт виконується в такій послідовності:

  1. Вибір теми і суб’єкта випускної роботи;

  2. Складання календарного графіка виконання роботи;

  3. Розробка плану роботи;

  4. Підбір і вивчення літератури по темі дипломування та її критичне засвоєння;

  5. Збирання та обробка вихідних даних, практичного матеріалу;

  6. Написання і оформлення випускної роботи;

  7. Складання списку використаних джерел;

  8. Підготовка до захисту (написання доповіді, підготовка демонстраційного матеріалу, попередній захист на кафедрі);

  9. Захист випускної роботи на засіданні ДЕК.

Для орієнтування у питаннях дослідження студент разом з керівником (або за допомогою керівника і під його контролем) складає орієнтовний план випускної роботи. Цей план є попереднім. У процесі роботи над темою він може уточнюватись, змінюватись, доповнюватись.

Остаточний план складається після поглибленого вивчення, опрацювання і систематизації інструктивних та нормативних матеріалів, законодавчих актів, спеціальної літератури, даних про виробничо-господарську діяльність підприємств, а також аналізу вітчизняного й зарубіжного досвіду.

Остаточний план випускної роботи визначає її структуру, в ньому чітко формулюються назви розділів і параграфів, а в окремих випадках параграфи поділяються на підпункти. При цьому назва і зміст окремих розділів не повинні виходити за межі затвердженої теми, а назви і зміст параграфів – за рамки відповідного розділу. План має відображати головну лінію дослідження теми випускної роботи, мету, завдання і послідовність розкриття її змісту. Важливо, щоб у ньому забезпечувалась внутрішня логіка розділів та параграфів, їх неповторність і послідовність.

Складання плану випускної роботи тісно пов’язане з добором і вивченням літературних джерел. Для добору літератури необхідно використати бібліографічні довідники, предметні й тематичні каталоги бібліотек (інституту, підприємства, на матеріалах якого виконується випускна робота, державних установ).

Після добору літератури слід приступити до її вивчення, систематизації і конспектування. Вивчення літератури варто розпочинати з опрацювання матеріалів підручників, навчальних посібників, переходячи далі до вивчення законодавчих й інструктивних матеріалів та спеціальної економічної літератури (монографій, газетних та журнальних статей, доповідей і тез доповідей на наукових конференціях тощо). Спочатку необхідно звертатися до видань останніх років. Працюючи над літературними джерелами слід пам’ятати, що ця робота не зводиться до механічного засвоєння відповідної інформації, а являє собою активний творчий процес, у результаті якого формується власна точка зору, дається власна оцінка досліджуваного явища або проблеми. Досягненню цієї мети буде сприяти вивчення тих чи інших явищ і проблем в історичному аспекті (в динаміці) – від історії й об’єктивних передумов їх виникнення через критичне осмислення різних точок зору на шляху розвитку до сьогоднішнього висвітлення цих проблем і явищ у літературних джерелах. Вивчаючи літературу, необхідно звертати увагу на дискусійні й нерозв’язані аспекти теми, на протиріччя, які є у поглядах різних авторів, на неузгодженість різних нормативних і інструктивних матеріалів, на рекомендації практичних та наукових працівників стосовно того чи іншого питання. Такий підхід забезпечить глибоке осмислення проблеми, дасть змогу сформувати своє уявлення про об'єкт і предмет дослідження. При вивченні літературних джерел рекомендується вести робочі записи. Записи ведуться на окремих листах (картках) з однієї сторони або у зошиті. На листах потрібно залишати великі поля, де можна буде записати свої думки, зауваження, нотатки, запитання й обґрунтувати свою точку зору, а також указати, в якому розділі роботи буде використано. Обов’язково слід давати посилання на літературні джерела, з яких зроблені записи. При цьому дається бібліографічний опис літературного джерела і вказується сторінка, до якої належать записи.

Після складання детального плану випускної роботи зроблені таким чином записи групуються відповідно до її розділів і параграфів. Це у подальшому буде сприяти успішній роботі із написання окремих розділів випускної роботи. На етапі вивчення літератури слід приступити до складання списку використаних літературних джерел, який у процесі дипломування буде доповнюватись.

Випускна робота виконується по можливості на фактичних матеріалах конкретного підприємства. При цьому студент вивчає організацію маркетингової діяльності на підприємстві, досвід аналітичної роботи, автоматизації і комп’ютеризації комерційної роботи. Збирання інформації для написання випускної роботи (статут підприємства, організаційно-управлінська структура, структура маркетингової служби, маркетингова політика підприємства, річна і за необхідності квартальна та статистична звітність підприємства, матеріали пояснювальних записок до річних звітів, та інше) необхідно проводити цілеспрямовано: вибирати конкретні дані, відповідаючі темі і плану роботи, уникати збирання даних “про всяк випадок”.

Збирання інформації проводиться шляхом:

  • виписки показників звітності, статистичних довідників, офіційних публікацій;

  • копіювання облікових регістрів, бухгалтерських документів, розрахунків, оперативної звітності;

  • виготовлення витягів з наказів, розпоряджень, договорів, актів перевірок і ревізій, висновків аудиторів, інструкцій і методичних рекомендацій.

Копії вихідних документів можуть бути подані як додатки до випускної роботи.

Зібраний практичний матеріал може бути використаний:

  1. Як ілюстрація при описанні суб’єкта дослідження, організації і стану економічної, облікової та маркетингової роботи на підприємстві;

  2. Для виявлення недоліків і обґрунтування пропозицій по їх усуненню та покращенню маркетингової роботи на підприємстві;

  3. Для визначення доцільності впровадження у виробництво розроблених у випускній роботі пропозицій і рекомендацій.

Зміст і послідовність виконання випускної роботи в кожному конкретному випадку носить індивідуальний характер. У випускній роботі можуть бути використані матеріали випускних робіт, звітів з виробничої і переддипломної практик, реферати, виконані у попередні періоди навчання та які збігаються з темою випускної роботи.

Завершена і оформлена робота повинна бути подана на кафедру для її розгляду за два тижні до початку роботи ДЕК. Випускна робота разом із відгуком наукового керівника передається на розгляд рецензенту.