Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЕНЬГИ И КРЕДИТ СТУДЕНТАМ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Факультет міжнародної економіки

Кафедра міжнародної економіки і світових фінансів

Навчальний посібник з курсу «гроші та кредит»

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА ЇХ МЕТОДИЧНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ТЕМА 1. Сутність та функції грошей

ТЕМА 2. Грошовий оборот і грошові потоки

ТЕМА 3. Грошові системи

ТЕМА 4. Інфляція та грошові реформи

ТЕМА 5. Теорії грошей

ТЕМА 6. Грошовий ринок

ТЕМА 7. Кредит у ринковій економіці

ТЕМА 8. Центральні банки

ТЕМА 9. Комерційні банки

ТЕМА 10. Фінансові посередники грошового ринку

ТЕМА 11. Валютний ринок та валютні системи

ТЕМА 12. Міжнародні валютно-кредитні установи та

форми їх співробітництва з Україною

САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ

1. ПИТАННЯ ДО САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

2. КРОСВОРДИ (ТУРНИР ЕРУДІТІВ)

3. Складання комплексного (або тематичного)

фінансового кросворду

4. Підготовка міні-лекцій з проблемних питань…

5. Складання тематичних тестів

6. УКЛАДАННЯ БІБЛІОГРАФІЇ З ФІНАНСОВИХ ПИТАНЬ

7. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ЕКСПЕРТНОЇ ОЦІНКИ

8. ВИСТУП НА НАУКОВІЙ СТУДЕНТСЬКІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ЇХ ВИКОНАННЯ

ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ

З КУРСУ «ГРОШІ ТА КРЕДИТ»

ПОРЯДОК ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

рекомендованА літературА ДЛЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

© Михайленко О. Г., 2012

©ДНУ

Передмова

Від розуміння світових фінансових процесів, інформаційного забезпечення та вміння ефективно використовувати сучасний грошово-кредитний інструментарій значною мірою залежить успіх та місце суб’єктів політико-економічних відносин у світовій ієрархії. У зв’язку з цим для держави, яка претендує зайняти належне місце в глобальному просторі, особливо актуальною стає підготовка фахівців, здатних аналізувати такі економічні явища, як гроші, грошовий ринок та кредит, осмислювати зміни в їхньому функціонуванні та виробляти адекватні підходи в сучасній економічній політиці, а розвиток ринкових відносин зумовлює підвищення ролі грошей і кредиту в різних галузях економіки України.

Наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу, кредитних відносин є необхідною складовою становлення професійних економічних знань студентів. Тому важливе місце в підготовці висококваліфікованих бакалаврів та спеціалістів з економіки відводиться навчальній дисципліні «Гроші та кредит».

Мета навчального курсу «Гроші та кредит» — ознайомити студентів з відповідним методологічним і методичним апаратом знань з теорії грошей та кредиту, кількісної теорії грошей і сучасних монетаризму, грошового обігу, грошового ринку та грошових систем, кредитних та валютних відносин для розвитку грошової та кредитної систем.

Предметом дисципліни «Гроші та кредит» є детальна характеристика базових категорій теорії грошей і кредиту, яка необхідна для переходу до конкретних проблем розвитку грошово-кредитної системи в сучасних умовах.

Дисципліна «Гроші та кредит» тісно поєднана з такими економічними курсами, як економічна теорія, теорія фінансів, державне регулювання економіки і прогнозування, макроекономіка, ринок фінансових послуг, фондовий ринок, банківські операції, міжнародні фінанси.

Завдання дисципліни — дати майбутнім фахівцям з економіки знання щодо сутності та функцій таких категорій, як «гроші», «кредит», зміст основних теорій грошей, поняття грошового обігу грошових потоків, грошового ринку та грошових систем, основ кредитних, розрахункових і валютних відносин, тобто сформувати в студентів теоретичну базу для наступного оволодіння практикою використання грошово-кредитних інструментів у системі регулювання економіки України.

Мета цього навчального посібника — забезпечити студентів навчально-методичними матеріалами, необхідними для самостійного вивчення теоретичного курсу «Гроші та кредит».

Посібник містить основні теоретичні та практичні положення щодо вивчення кожної теми, плани семінарських занять з методичним забезпеченням та зазначенням рекомендованої літератури, запитання для самоконтролю міцності засвоєння теоретичних положень курсу «Гроші та кредит», завдання для самостійної роботи, задачі, кейси, кросворди, тематику контольної роботи, питання до іспиту, список рекомендованої літератури.

Зазначені вище матеріали спрямовані на методичне забезпечення всіх форм роботи студентів, пов’язаних з опануванням теоретичного матеріалу, засвоєнням відповідної термінології, ознайомленням з літературними джерелами тощо.

Навчальний посібник призначений для студентів усіх економічних спеціальностей, слухачів магістратури та факультету перепідготовки спеціалістів з метою орієнтувати на розуміння та прагнення майбутніх фахівців оволодіти знаннями для подальшого їх використання, для прийняття обгрунтування економічних рішень.