Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природознавство.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
2 Mб
Скачать

Загадки про місяць і сонце

* * * По синьому морю срібний човник пливе. (Місяць) * * * Через тин лисий віл дивиться. (Місяць) * * * Хто вдень блідніє, а вночі ясніє? (Місяць)

Рогатий, а не бик, Пливе, а не качка. (Місяць) * * * Не електрика, не газ – Світить всюди в нічний час. (Місяць) * * * Усю ніч бродить навмання, Прокладає шлях до дня. (Місяць) * * * Срібну скибку кавуна Видно уночі з вікна. Що це? (Місяць) * * * Серед ночі на небі біліє, Тьмяно світить, Та зовсім не гріє. (Місяць) * * * Буває кругленький, З ріжками буває, Вночі його видно, А вдень він зникає. (Місяць) * * * Срібною доріжкою, Виставивши ріжки, Через річку перейшов, Не змочивши підойшов. (Місяць) * * * Срібне коло - покотьоло Цілий день відпочиває. Вийде звечора у поле – Гріть не гріє, тільки сяє. (Місяць) * * * Аж до раночку вночі Дід-пастух овець лічив. Вийшло сонечко з-за гаю… Де вони тепер – не знає. (Місяць, зорі) * * * Повна піч паляниць, Посередині книш. (Місяць та зорі) * * * В синім небі світлячки – Не дістать до них рукою. А найбільший світлячок Зігнувся, як черв’ячок. (Зорі і місяць)

* * * Іде лісом – не шелестить, Іде водою – не плюскотить. (Проміння сонця, місяця) * * * Двері він не відчиняє, А в кімнату потрапляє. (Промінець сонця) * * * Золотиста нитка в'ється, Тільки в руки не дається. (Сонячний промінь) * * * Серед моря-моря стоїть золота комора. (Сонце) * * * Що сходить без насіння? (Сонце) * * * Золоте сховалося, а срібне показалося. (Сонце і місяць) * * * Синє море хитається, білий заєць купається. (Сонце в морі) * * * На блакитній тарелі золоте яблуко катається. (Сонце) * * За горами, за лісами золотий кружок встає. (Сонце) * * * Удень сяє, вночі зникає. (Сонце) * * * Його не сіють, а воно кожного дня сходить. (Сонце) * * * Кругленьке, ясненьке півсвіту освічує. (Сонце) * * * Хто без дров, без огня освітить, гріє нас щодня? (Сонце) * * * Стоїть верба посеред села, Розпустила порослі до кожного двора. (Сонце з промінням) * * * Удень по небу гуляє, А ввечері на землю спати лягає. (Сонце) * * * Двері він не відчиняє, А в кімнату потрапляє. (Промінь сонця) * * * Усі його люблять, усі чекають. А хто подивиться – кожен скривиться. (Сонце) * * * Ой за лісом за пралісом Золота діжа ходить. (Сонце) * * * Високо стоїть, Одне око має, Всюди заглядає. (Сонце) * * * Мету, мету – не вимету, Несу, несу – не винесу, Пора прийде, Само вийде. (Сонце) * * * Відкривайте оченята, Досить спати, досить спати – Рано-рано у віконце Заглядає літнє… (Сонце) * * * В небі я тружуся, Знає мене кожний. Я на всіх дивлюся,— На мене ж не можна. (Сонце) * * * Дивиться здалека Вогняне око, Усюди, де буває, Поглядом зігріває. (Сонце) * * * Хто однаково всіх любить? Всіх однаково голубить? Кожний тільки скоса гляне, А обняти не дістане. (Сонце) * * * Тепло дивиться на нас Особливо в літній час. Це без нього ніч чорніє, А при ньому день біліє. (Сонце) * * * Із-зі моря випливає, Промінці ласкаві має, Заглядає у віконце Це яскраве, кругле… (Сонце) * * * Він і гріє, і пече, І, як зайчик, грається. Хочеш взяти його – втече І мерщій сховається. (Промінь сонця) * * * Рано-вранці прокидається, встає. Розсипає скрізь проміннячко своє. Огляда природоньку, зігріва, А надвечір спатоньки знов ляга. (Сонце) * * * Соняшник розцвів у небі, Поливать його не треба, Влітку, взимку він цвіте, І насіння золоте Розсипає сонях всюди, Урожай цей – радість людям. (Сонце)

* * * Високо ходить, Землю водить, Одне око має, Всюди заглядає, Дивиться в віконце.. Що це? (Сонце) * * * Все від нього навкруги Набирається снаги. Тільки ранок настає – Виглянь у віконце! Всім воно життя дає, Променисте… (Сонце) * * * Котилось котильце, Котильце-барильце, То вище і вище, То нижче і нижче. Закидало в віконце Золоте волоконце. (Сонце) * * * В спеку песику і киці Гриць приніс води з криниці. Ті прибігли: ну й біда! З миски зникла вся вода! Хто це воду випив? Хто це? Здогадались, дітки: … (Сонце) * * * Випливає з-за гори, Загляда у всі двори, Сіє, сіє позолоту, Всіх скликає на роботу, Осяває все навкруг Чарівний червоний круг. Доня дивиться в віконце: - Тату, тату, сходить… (Сонце) * * * Як настане день-деньочок, В небі котиться клубочок. Ой там нитки не прості, Сяють, наче золоті! Вийшли б гарні рукавиці І мені, й моїй сестриці. Жаль, його не досягти, Рукавичок не сплести. (Сонце) * * * Золоте кружало З неба покотилось. У діброву впало І десь загубилось. Сховалось в діброві, До ранку блукало, А на ранок знову В небі засіяло. (Сонце)

Чудо-птица, алый хвост, Прилетела в стаю звезд. (Ракета)

Что нельзя сделать в космосе? (Упасть, повеситься)

В космосе сквозь толщу лет Ледяной летит объект. Хвост его — полоска света, А зовут объект… (Комета)