Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНР_Страхування.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Частина 2 страхова компанія. Страховий ринок. Державне регулювання страхової діяльності

Завдання 1. Страховою компанією укладено договір страхування сільськогосподарських тварин строком на 1 рік на страхову суму 150 тис. грн. Страховий платіж сплачений одноразово у сум 3 тис. грн. Через 7 місяців відбувається страховий випадок, у результаті якого виплачене страхове відшкодування у розмірі 148 тис. грн. Норматив витрат на утримання страхової компанії — 30%. Визначіть величину страхового платежу, який страхова компанія повинна повернути страхувальнику, якщо він через 10 міс після вступу в дію договору страхування виявив намір достроково припинити його дію. Вимога страхувальника обумовлена:

1) тим, що страховик порушив умови договору страхування;

2) власним бажанням страхувальника.

Поясніть, на основі яких нормативно-правових документів страховик приймає рішення про відмову або повернення страхового платежу страхувальникові.

Завдання 2. Договір страхування укладений між страховою компанією «Мрія» та підприємством-страхувальником щодо страхового захисту майна. У договорі зазначені такі реквізити:

• назва документа;

• назва та адреса страховика;

• назва та адреса страхувальника;

• об'єкт страхування;

• перелік страхових випадків;

• розміри страхових платежів;

• страховий тариф;

• порядок зміни і припинення дії договору;

• умови здійснення страхової виплати;

• причини відмови у страховій виплаті;

• підписи сторін.

Поясніть, чи всі необхідні реквізити містить даний договір страхування відповідно до чинного законодавства України.

Завдання 3. Договір страхування транспортного засобу укла­дено 15 лютого поточного року, а перший страховий внесок сплаче­но 15 березня. Строк дії договору страхування 12 місяців. 15 серпня поточного року договір страхування був достроково припинений за вимогою страхувальника. Страховий платіж спла­чений одноразово в сумі 1 тис. грн. Величина нормативних витрат на утримання страхової компанії — 22%. Визначіть розмір страхо­вого платежу,що повертається страхувальнику, якщо:

1) вимога страхувальника обумовлена порушенням страхо­виком умов договору страхування;

2) вимога страхувальника обумовлена його особистим бажанням.

Завдання 4. Новостворена страхова компанія «Дельта» пла­нує отримати ліцензію на страхування життя. У Державну Комі­сію з регулювання ринків фінансових послуг України страховик подає такі документи:

• копії установчих документів та копію свідоцтва про реєст­рацію;

• довідку банку,що підтверджує сплачений статутний фонд у розмірі 1 млн євро;

• правила (умови) страхування;

• економічне обґрунтування запланованої страхової діяль­ності:

• інші необхідні документи.

Поясніть, чи буде надана ліцензія страховій компанії, і про­тягом якого терміну державна Комісія з регулювання ринків фінансових послуг України зобов'язана розглянути подані доку­менти.

Завдання 5. При вивченні страхового ринку необхідно по­єднувати глибокий та всебічний аналіз економічних показників з ретельним дослідженням психології страхувальників, їх намірів відносно укладання тих або інших договорів страхування. До цієї роботи залучаються кваліфіковані соціологи та психологи. Сут­тєву роль у системі вивчення попиту відіграють страхові агенти. Робота по дослідженню попиту на страхові послуги суттєво по­легшується, якщо в страховій компанії проведена повна уніфіка­ція обліково-економічної інформації. У зв'язку з цим важливу роль відіграє опитування страхувальників.

Опитування страхувальників є цілеспрямованою постанов­кою питань певній групі клієнтів страховика, розмір якої відпо­відає завданням опитування та за допомогою якої можна отримати узагальнені дані про минулу, поточну або майбутню кон' юнктуру ринку і фактори, що її визначають. В якості прикладу у додатку 4 наведено опитувальний лист страховика.

За допомогою опитування є можливим пояснення процесу споживання страхових послуг. Усі фактори, про які страхувальник може дати будь-які відомості, є предметами опитування страхувальників. Страхувальник відповідає на питання не лише про факти, але й погляди, свої думки відносно стра­хового ринку.

Важливою інформацією для довгострокового прогнозу страхового ринку є такі дані:

• про розвиток потреб та зміну їх структури;

• про теперішню та майбутню поведінку споживача на ринку в процесі споживання;

• про ступінь забезпеченості та про запаси споживчих товарів окремих осіб і домашніх господарств;

• про використання заробітку або купівельного фонду та мотиви нагромадження;

• про способи використання споживчих товарів тощо.

На основі наведеної інформації розробіть власний опитувальний лист, причому для кожного питання необхідно перевірити:

1) чи дійсно необхідне це питання та чому?

2) чи достатньо для очікуваної інформації одного питання або слід поставити декілька запитань або підрозділити їх?

3) чи повністю охоплюють питання відповідну галузь, про яку необхідна інформація?

Завдання 6. Договір страхування майна був укладений строком на 12 місяців на страхову суму 400 тис. грн. Страховий платіж сплачений одноразово в сумі 4,8 тис. грн. На третьому місяці дії договору страхування відбувся страховий випадок, у результаті якого було виплачене страхове відшкодування в розмірі 120 тис. грн. Через 4 місяці після цієї виплати за вимогою страхувальника договір страхування було достроково припинено. Визначіть величину страхового платежу, яку страхова компанія повинна повернути страхувальнику, якщо нормативні витрати на утримання страхової компанії складають 27%.

Завдання 7. Страховий брокер — компанія «ЛТД» для одер­жання свідоцтва про внесення до державного реєстру страхових та перестрахових брокерів подає до Державної комісії з регулю­вання ринків фінансових послуг України усі необхідні документи. Відповідно до чинного законодавства дайте відповіді на такі запитання:

1) протягом якого строку Держфінпослуг повинна надати рішення щодо включення до реєстру або відмови у цьому про­ханні?

2) що є підставами для відмови у внесенні страхового брокера до державного реєстру?

3) що є підставою для видачі Держфінпослуг свідоцтва про внесення до реєстру?

4) право надання яких послуг страховим та перестраховим брокером засвідчує надане свідоцтво?

5) які вимоги до страхових та перестрахових брокерів вису­ваються Держфінпослуг після видачі свідоцтва під час провад­ження посередницької діяльності у страхуванні та перестраху­ванні?

6) в якому разі свідоцтво підлягає переоформленню?

7) в якому разі відбувається видача дублікату свідоцтва про внесення до державного реєстру страхових та перестрахових бро­керів?

8) як здійснюється контроль за діяльністю страхових (пере­страхових) брокерів і в яких випадках Держфінпослуг приймає розпорядження про виключення страхових (перестрахових) бро­кері в з реєстру?

Завдання 8. Новостворена страхова компанія «Орфей» має намір отримати ліцензію на здійснення страхування повітряного транспорту. Для отримання ліцензії заявник подає до Держфін­послуг документи, перелік яких передбачено Законами України «Про страхування» і «Про фінансові послуги та державне регулю­вання ринків фінансових послуг».

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України прийняла позитивне рішення про видачу ліцензії та оформила її протягом 5 робочих днів з дня надходження документа, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

Через півроку після отримання ліцензії на страхування по­вітряного транспорту страхова компанія «Орфей» створила но­вий відокремлений підрозділ, що провадитиме страхову діяльність згідно з отриманою ліцензією. Через рік страхова компанія зміни­ла своє місцезнаходження та найменування (зміна найменування не пов'язана з реорганізацією страховика).

Дайте відповіді на такі запитання:

1)який розмір та яка періодичність плати за видачу ліцензії страховій компанії «Орфей»?

2) чи надає отримана ліцензія право на проведення перестра­хування за видом страхування, що розглядається?

3) які дії повинна здійснити страхова компанія «Орфей» для того, щоб новостворений відокремлений підрозділ страховика надавав послуги зі страхування повітряного транспорту?

4) назвіть підстави та порядок переоформлення і анулюван­ня ліцензії.

Завдання 9. В умовах можливого вибору страхової компанії та широкого переліку страхових послуг перед страховим агентом виникає завдання: добре знати професійну орієнтацію, звички своїх потенційних клієнтів, їх страхові інтереси. Серед усієї сукупності потенційних клієнтів, які проживають або працюють в зоні обслуговування страхового агента, виділяють «групу лідерів», яка віддає перевагу договорам страхування на великі суми з даною страховою компанією. Завдання страхового агента полягає в тому, щоб підтримувати гарні між особові відносини з цією групою при укладанні та обслуговуванні договорів страхування. З цією метою рекомендується страховому агенту формувати інформаційне досьє на кожного з учасників «групи лідерів». Володіючи наведеною інформацією, яка в своїй більшості має конфіденційний характер, страховий агент будує свою подальшу роботу з урахуванням інтересів, звичок, особливостей характеру страхувальника. Західний страховий менеджмент рекомендує страховому агенту проявляти максимум запобігливості, уваги до учасників «групи лідерів», використовуючи кожну можливість (день народження, іменини, сімейне свято, Різдво, Пасха) для вираження знаків уваги від імені та за дорученням страхової компанії.

На основі наведеної інформації розробіть власне інформаційне досьє страхувальника.

Завдання 10. Страхові компанії «Сонце» та «ЛТД» звернулися в Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України для отримання ліцензії на провадження діяльності з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності влас­ників наземних транспортних засобів.

Страхова компанія «Сонце» функціонує на страховому рин­ку 7 років, при цьому 3 роки надає страхової послуги з добро­вільного страхування цивільної відповідальності власників на­земного транспорту. Страховик на будь-яку дату має перевищення фактичного запасу платоспроможності над нормативним не мен­ше, ніж на 25%. За погодженням із МТСБУ гарантійний внесок до фонду захисту потерпілих здійснений у розмірі 100 тис. євро.

Страхова компанія «ЛТД» функціонує на страховому ринку 5 років, втому числі займається страхуванням наземних транс­портних засобів 2,5 роки. Страховик має аналогічний зі страхо­вою компанією «Сонце» рівень перевищення фактичного запасу платоспроможності над нормативним. Страхова компанія спла­тила до фонду захисту потерпілих гарантійний внесок у розмірі 200000 євро, погодивши дану суму із МТСБУ.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) чи мають право отримати страховики ліцензії на затиснен­ня обов'язкового страхування цивільної відповідальності влас­ників наземних транспортних засобів, якщо показники діяльності наведених страховиків відповідають необхідним вимогам, при цьому заявники не мали збитків за фінансовий звітний рік, який передував даті подання документів?

2) які документи слід подати для отримання ліцензії?

3) в яких випадках здійснюється переоформлення ліцензії?

4) чи існують підстави для видачі дубліката ліцензії?

5) за яких умов Держфінпослуг може зупинити та анулювати дію ліцензії?

Завдання 11. У лютому місяці поточного року відбулася реор­ганізація шляхом приєднання страхової компанії «Сокіл» до стра­хової компанії «Темп». Реорганізація страховиків здійснювалася із дотриманням таких принципів:

• забезпечення безперервної роботи страховиків під час ре­організації;

• збереження комерційної таємниці, конфіденційної інфор­мації та таємниці страхування;

• пріоритетності інтересів страхувальників та учасників (акціонерів) страховика.

При реорганізації відбулося звільнення працівників у стра­хових компаніях «Сокіл» та «Темп», відповідно 5 осіб та 3 особи(звільнення здійснювалося відповідно до вимог законодавства про працю).

Страховик-правонаступник формує статутний фонд у розмірі 1,7 мли євро та задовольняє вимоги законодавства щодо забезпе­чення своєї платоспроможності. З метою забезпечення правонаступництва за укладеними договорами страхування учасники реорганізації виконали такі дії:

• повідомили Держфінпослуг про здійснення реорганізації шляхом приєднання через 25 днів з дня прийняття рішення про реорганізацію останнім з учасників реорганізації;

• повідомили страхувальників про здійснення реорганізації шляхом приєднання через 28 днів з дня прийняття рішення про реорганізацію останнім з учасників реорганізації.

Ознайомившись з наведеною ситуацією, дайте відповіді на запитання:

1)чи можна вважати таку реорганізацію правомірною?

2) за рішенням яких органів страхових компаній «Сокіл» та «Темп» може проводитися реорганізація?

3) в який строк повідомляється і яка інформація надається у Держфінпослуг про здійснення реорганізації?

4) чи повинні повідомлятися страхувальники про здійснен­ня реорганізації (якщо це має місце, то який порядок повідом­лення)?

5) чи повинен страховик-правонаступник отримувати не­обхідні для здійснення страхової діяльності ліцензії та яким чином оформляється його членство в об'єднаннях страхо­виків?

Охарактеризуйте учасників реорганізації. Сформулюйте за­гальний порядок забезпечення правонаступництва. Наведіть пе­релік нормативно-правових актів на підставі яких повинна про­водитися реорганізація страховика.

Завдання 12. На основі аналізу Положення «Про здійснення фінансового моніторингу фінансовими установами», яке розроб­лено відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», дайте відповіді на такі запитання:

1) на діяльність яких фінансових установ поширюються ви­моги зазначеного вище Положення?

2) які особливості організаційного забезпечення проведення первинного фінансового моніторингу в установах;

3) чи існує відповідальність за порушення вимог законодав­ства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Систематизуйте основні принципи розробки та здійснення правил і програм фінансового моніторингу. Сформулюйте основні етапи виявлення операцій, що підлягають фінансовому моніто­рингу.

Розкрийте порядок проведення перевірок фінансових уста­нов, за діяльністю яких здійснює нагляд Державна комісія з ре­гулювання ринків фінансових послуг в Україні, а також інших юридичних осіб, які за своїм статусом не є фінансовими устано­вами, але надають фінансові послуги на предмет дотримання ви­мог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Завдання 13. До Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України надійшли звернення фізичних осіб про ознаки порушення діяльності страхової компанії «Малус». Держфінпослуг зобов'язала порушника вжити заходів для усунення порушення та наклала штраф відповідно до Закону.

Зобов'язання порушника вжити заходів для усунення пору­шення — це письмове розпорядження (припис), що направляєть­ся особі для усунення виявлених порушень законодавства у визначений ним термін. Після виконання вимог розпорядження (припису) особа зобов'язана письмово повідомити Комісію у визначений цим розпорядженням (приписом) термін. Невиконання вимог розпорядження (припису) є підставою для застосування у визначених законодавством випадках інших заходів впливу.

Штрафна санкція (штраф) — плата у фіксованій сумі, але не більше одного відсотка від розміру статутного (пайового) капіта­лу юридичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності, що вчинила порушення. У разі несплати штрафу у передбачений строк в добровільному порядку, він стягується Комісією в судовому порядку.

Проаналізувавши наведену ситуацію, дайте відповіді на такі запитання:

1) яким чином (окрім звернення фізичних осіб) Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України може довідатися про ознаки порушення діяльності страхової компанії?

2) які, окрім названих, заходи впливу має право застосовувати Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України?

3) в якому випадку Держфінпослуг відсторонює керівництво від управління фінансовою установою та призначає тимчасову адміністрацію? Хто може виконувати функції тимчасового адмі­ністратора?

4) протягом якого терміну застосовуються заходи впливу Держфінпослуг до страхової компанії «Малус»?

Завдання 14. У результаті реорганізації страхової компанії «Захід» було створено дві страхові компанії, до яких за розділь­ним балансом у відповідних частинах перейшли майно, права та обов'язки страховика-юридичної особи, що реорганізовується.

З метою забезпечення правонаступництва за укладеними договорами страхування учасники реорганізації вчинили дії щодо:

• повідомлення Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України про здійснення та шляхи реоргані­зації;

• повідомлення страхувальників про здійснення та шляхи реорганізації;

• отримання страховиками-правонаступниками ліцензій, необхідних для здійснення видів страхування відповідно до дого­ворів страхування, які передаються від страховиків, то реорга­нізовуються;

• оформлення членства страховиків-правонаступників в об'єд­наннях страховиків, обов'язковість якого встановлена законодав­чими актами України та необхідна для виконання зобов'язань за договорами страхування, які передаються від страховиків, що ре­організовуються.

Учасники реорганізації повідомили Держфінпослуг про по­чаток процесу реорганізації, його шляхи та про вчинені щодо ре­організації дії через місяць після прийняття рішення про реорга­нізацію вищим органом страхової компанії «Захід». Через 25 днів після прийняття рішення про реорганізацію були повідомлені страхувальники про початок цього процесу. Повідомлення було здійснено шляхом публікації в засобах масової інформації.

Ознайомившись з даною ситуацією, дайте відповіді на такі запитання:

1) чи правильні дії, щодо забезпечення правонаступництва за укладеними договорами страхування, вчинили учасники реорга­нізації?

2) чи вчасно були повідомлені Держфінпослуг та страхуваль­ники про початок реорганізації?

3) яке право мають страхувальники, якщо вони не бажають отримувати послуги зі страхування від страховиків-правонаступ­ників?

4) які особливості забезпечення правонаступництва за укла­деними договорами страхування відповідно до реорганізації шля­хом поділу страхової компанії «Захід».

Завдання 15. Відповідно до вимог Законів України «Про фінан­сові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», «Про інформацію», Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України та інших нормативно-правових актів, які регламенту­ють відносини, що виникають у сфері здійснення фінансових послуг, було прийняте Положення про Державний реєстр фінансових установ. Ознайомившись з вищезазначеним Положенням, дайте відповіді на такі запитання:

1) з якою метою створюється Державний реєстр фінансових установ?

2) хто є власником інформації, що внесена до реєстру?

3) яка інформація вноситься до реєстру?

4) що є підставами для виключення фінансової установи з реєстру?

5) який порядок користування інформацією з Державного реєстру?

Завдання 16. Державна комісія з регулювання ринків фінан­сових послуг України є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом. Які з нижченаведених завдань у межах своєї компетенції виконує Комісія:

• веде єдиний Державний реєстр страховиків (перестраховиків);

• встановлює перелік посередницьких послуг у страхуванні та перестрахуванні;

• визначає порядок реєстрації страхових та перестрахових брокерів і веде Державний реєстр страхових та перестрахових бро­керів, видає свідоцтва про включення страхових та перестрахових брокерів до цього реєстру;

• визначає порядок формування статутного фонду страховика цінними паперами, що випускаються державою, за їх номі­нальною вартістю;

• затверджує положення про централізовані страхові резервні фонди;

• встановлює обсяги страхових зобов'язань залежно від видів договорів страхування життя, а також мінімальні строки дії договорів страхування життя;

• визначає порядок та умови ведення персоніфікованого (Індивідуального) обліку договорів страхування життя;

• встановлює за погодженням з Національним банком Украї­ни розміри кредитів, порядок та умови їх видачі страхувальникам, які уклали договори страхування життя;

• встановлює кваліфікаційні вимоги до осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками, видає їм відповідні свідоцтва, здійснює організаційно-методичне забезпечення проведення актуарних розрахунків;

• визначає характеристики і класифікаційні ознаки видів добровільного страхування;

• реєструє при видачі ліцензії на право здійснення відповід­ного виду страхування правила страхування для такого виду, прий­няті страховиком, а також зміни та/або доповнення до цих правил;

• погоджує встановлення Моторним (транспортним) стра­ховим бюро єдиного зразка страхових свідоцтв, які є формою договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів;

• здійснює контроль за платоспроможністю страховиків відпо­відно взятих ними страхових зобов'язань перед страхувальниками;

• встановлює особливості із забезпечення правонаступництва щодо укладання договорів страхування у разі реорганізації стра­ховика.

Продовжити, якими ще правами наділена Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України до наведених нижче:

• вимагати під час реєстрації фінансових установ і ліцензуван­ня їх діяльності документи, визначені законодавством України;

• встановлювати порядок і формування ведення обліку до­говорів страхування і вимог страхувальників щодо виплати стра­хової суми або страхового відшкодування;

• проводити перевірки, серед них тематичні та зустрічні пе­ревірки, щодо правильності застосування страховиками законо­давства України про страхову діяльність і достовірності їх звітності за показниками, що характеризують виконання договорів стра­хування;

• досліджувати дані про клієнта фінансової установи лише з метою виконання завдань нагляду:

Завдання 17. Державне сільськогосподарське підприємство «Прогрес», що розташоване у Волинській області, впрошує кар­топлю. Площа посіву картоплі 50 гектарів, середня врожайність культури протягом останніх п'яти років ЗО ц/га. У поточному році

підприємство отримало врожай картоплі 17 ц/га. Відсоток стра­хового покриття встановлений в розмірі 100%, а погоджена між сторонами ціна за 1 центнер картоплі — 170 грн. Сільськогоспо­дарське підприємство вперше в поточному році уклало договір обов'язкового страхування із даною страховою компанією. У ре­зультаті раптового ушкодження посівів карантинними шкідника­ми, врожай було повністю знищено. Сільськогосподарське підприємство сплатило чергові страхові платежі в повному обсязі. Дайте відповіді на такі запитання:

1) в якій формі сільськогосподарське підприємство «Про­грес» може укласти договір страхування та що виступає об'єктом страхового захисту?

2) чи можна вважати повне раптове знищення посівів каран­тинними шкідниками страховим випадком? На випадок настан­ня яких страхових подій відбувається страхування врожаю?

3) урожай яких культур не підлягає страхуванню?

4) як визначається страхова сума та який її розмір у даному випадку?

5) як розраховується величина страхових платежів і який ЇЇ розмір у даному випадку? В яких випадках сільськогосподарські підприємства мають пільги зі сплати страхових внесків?

Завдання 18. У результаті ДТП повністю знищений застрахо­ваний автомобіль. Договір страхування укладений із компанією «Оберіг». Для з'ясування обставин і причин настання страхового випадку страховик вирішив залучити до справи аварійного комі­сара, який є співзасновником цієї страхової компанії. Аварійний комісар, Терещенко О.В., має вищу освіту, стаж практичної діяль­ності за спеціальністю п'ять років, два роки тому пройшов атеста­цію як експерт певної спеціальності.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) якими нормативно-правовими документами регламен­тується порядок провадження діяльності аварійних комісарів?

2) перерахуйте основні вимоги, що висуваються до осіб, які мають бажання працювати аварійними комісарами;

3) які права та обов'язки має аварійний комісар відповідно до укладеного зі страховиком договору?

4) чи має право аварійний комісар Терещенко О.В, з'ясову­вати обставини і причини настання страхового випадку для стра­хової компанії «Оберіг»?

Завдання 19. Фермерське господарство застрахувало в обов'язковій формі племінних овець віком 2 роки та коней, які не можуть використовуватися в селекційному процесі віком 3 роки. Балансо­ва вартість вівці з метою страхування визначена у розмірі 700 грн, а коня — 1100 грн. У господарстві нараховувалося однакового виду та віку 12 овець і 7 коней. У результаті нещасного випадку 2 вівці загинули, а 3 вівці були, вимушено, забиті. Страхувальник по­дав страховику документ про страхову вартість зданих на ви­мушений забій тварин живою вагою в розмірі 350 грн на кожну вівцю.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) за якою формою страхового захисту страхувальник убез­печив своїх тварин?

2) які тварин й підлягають обов'язковому страхуванню та які страхові ризики передбачені?

3) який розмір страхової суми повинен бути зазначений у до­говорі страхування тварин?

4) який розмір страхових платежів повинно сплатити фер­мерське господарство за договором обов'язкового страхування, якщо страхові тарифи визначено в максимально встановленому розмірі?

5) які тварини не підлягають обов'язковому страхуванню?

6) як визначається розмір збитків (за умов обов'язкового стра­хування) у разі вимушеного забою тварин? Який розмір збитків має фермерське господарство?

7) в яких випадках (за умов обов'язкового страхування) стра­ховик може відмовити у виплаті страхового відшкодування?

Завдання 20. Експлуатант повітряного судна застрахував літак на його балансову вартість, яка складає 750 тис. грн. Договір ук­ладено строком на 1 рік і встановлено максимальний страховий тариф для страхування повітряного судна з максимальною злітною вагою 15100 кг. Літак зник безвісті під час виконання планового польоту у період дії договору страхування, не прибув до пункту призначення, а заходи щодо його розшуку протягом 60 діб не дали результатів. Страхувальник надав страховику всі не­обхідні документи для отримання страхового відшкодування.

Дайте відповідь на такі запитання:

1) в якій формі повинен бути укладений договір страхування повітряного судна?

2) які документи повинні бути у страхувальника для того, щоб страховик прийняв літак на страховий захист?

3) чи є наведений випадок страховим? Які випадки є страхо­вими і що розуміється під повною загибеллю повітряного судна?

4) як визначається страховий платіж і який його розмір в да­ному випадку?

5) які документи подаються до страхової компанії для отри­мання страхового відшкодування.

Завдання 21. Фермерське господарство вирощує зернові куль­тури на площі 150 гектарів. Середня врожайність зернових куль­тур протягом останніх п'яти років 42 центнера з гектару. Госпо­дарство уклало зі страховою компанією договір обов'язкового страхування врожаю зернових культур, за яким відсоток страхо­вого покриття становить 70%, а погоджена між страховиком і страхувальником ціна 1 центнера зернових 170 грн. Фермерське господарство безперервно страхувало врожай зернових культур уданій страховій компанії та не отримувало страхове відшкоду­вання протягом останніх чотирьох років. У результаті страховик на поточний рік зменшив розмір страхових платежів на макси­мально можливу величину. Заборгованість фермерського госпо­дарства за сплату чергових страхових внесків становить 5,57 грн. У поточному році в Житомирській області, де знаходиться фер­мерське господарство, стався страховий випадок. У результаті фактична врожайність зернових культур з 1 гектара у фермерсь­кому господарстві становить:

а) 45 центнерів з гектара;

6) 38 центнерів з гектара.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) в якій формі відбулося страхування врожаю зернових куль­тур?

2) як визначається розмір страхових платежів? Яку величину страхових внесків повинно сплатити фермерське господарство?

3) який порядок визначення загального збитку внаслідок настання страхового випадку?

4) який порядок визначення загального збитку в разі заги­белі сільськогосподарських культур з наступним їх пересівом?

5) який розмір страхового відшкодування, що отримує фер­мерське господарство у випадку а) і б);

6) в яких випадках страховик має право відмовити у виплаті страхового відшкодування ?