Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КНР_Страхування.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
346.11 Кб
Скачать

Частина 5 страхування відповідальності

Задача 1. Підприємство отримало від банку кредит на суму 20 млн грн строком на 4 місяці. Після закінчення терміну страхування страхувальник не повернув банку борг та відсотки за користування кредитом. Плата за кредит становить 60% річних. Визначіть розмір страхового відшкодування, якщо банк уклав зі страховою компанією договір страхування ризику непогашення кредиту і відповідальність страховика становить 70%.

Задача 2. Дієздатний громадянин Данилко О.І. є власником собаки сенбернар на законних підставах. Відповідно до чинного законодавства він уклав зі страховою компанією договір страху­вання відповідальності (строком на 1 рік) за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам. Унаслідок непередбачуваної поведінки собаки заподіяна пряма шкода іншим особам, а саме:

• одна особа втратила працездатність протягом 45 днів;

• знищене майно цієї ж особи, балансова вартість якого скла­дала 5 тис. грн.

Визначіть:

1) розмір страхових платежів, що повинен сплатити Данилко О. І.;

2) суму страхових виплат за наслідками страхового випадку.

Задача 3. У результаті дорожньо-транспортної пригоди (між автомобілем і мотоциклом), що сталася з вини власника автомо­біля, обидва водії загинули. Мотоцикл, вартість якого 15тис. грн повністю знищений. Власники (водії) автомобіля і мотоцикла мали договори обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Визначити суму страхового відшкодування, що буде виплачена спадкоємцям загиблих власників транспортних засобів.

Задача 4, У страховій компанії застрахований ризик непогашення кредиту. Кредиту сумі 150 тис. грн виданий на 7 місяців під 20% річних. Страховий тариф — 3%, межа відповідальності страховика — 85%. Позичальник своєчасно не погасив суму бор­гу. Визначіть:

1) суму страхового платежу;

2) розмір страхового відшкодування.

Задача 5. Юридичною особою укладено договір обов'язко­вого страхування цивільно-правової відповідальності, в якому зазначено фізичну особу Гончаренко О.І., яка може експлуатува­ти будь-який з транспортних засобів з об'ємом двигуна 2100 ку­бічних сантиметрів. Договір страхування укладено строком на 1 рік. Клас страхувальника на початок дії договору—5. Гончарен­ко О.І. має ведійський стаж 15 років і використовує автомобілі, у місті з населенням більше 1 мільйона чоловік. Претензій з боку правоохоронних органів та страховиків щодо випадків страхово­го шахрайства не було. Визначіть:

1) розмір страхового платежу, якщо коригуючі коефіцієнти встановлено у мінімальному розмірі;

2) розмір страхового платежу, якщо після закінчення строку їм І.( >І овору, юридична особа знову вирішила укласти договір стра­чу вапняна наступні 9 місяців за аналогічними умовами, якшо:

а) протягом дії договору стався один страховий випадок, загальна сума відшкодування за яким склала 25 тис. грн;

б) протягом дії договору страхових випадків не було.

Задача 6. Позичальнику виданий кредит на суму 300 млн. грн терміном на 2 роки. Встановлена річна тарифна ставка —3,5%. Відповідальність страхової компанії—90%, Кредит повинен бути погашений позичальником в такі строки:

• перше погашення в сумі 100 млн грн через 11 місяців;

• друге погашення в сумі 20 млн грн через наступні 2 місяці;

• третє погашення в сумі 50 млн грн через 4 місяці;

• четверте погашення в сумі 50 млн грн через 3 місяці;

• п'яте погашення в сумі 80млн грн через 4 місяці, і. І повніть таблицю.

Дата видачі кредиту

Сума виданого кредиту, млн. грн

Строк користування кредитом

Дата погашення кредиту

Сума кредиту, що належить погашенню, млн. грн

Розрахунок страхового платежу

Межа відповідальності страховика, %

Страхова сума, млн. грн

Строк кредиту, міс.

Тарифна ставка, %

Страхові платежі, млн. грн

встановлена

розрахункова

Задача 7. Громадянин, який на законних підставах зберігає мисливську вогнепальну зброю, власником якої є юридична особа, уклав відповідно до чинного законодавства договір обовязкового страхування цивільної відповідальності корис­тувачів зброї. Договір укладений строком на 3 роки. Через 1,5 року після вступу договору в законну силу стався страховий випадок, у результаті якого заподіяно шкоду третім особам, а саме:

  • дві особи померли;

  • одна особа визнана інвалідом ІІ групи;

  • дві особи стали непрацездатними відповідно 120 та 180 днів;

  • на суму 7800 грн. пошкоджене майно, балансова вартість якого складає 27500грн.

Визначіть розмір страхових внесків та суму страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.

Задача 8. На правах повного господарського володіння суб'єкту господарювання належать гідротехнічні споруди 4 кла­су. У результаті настання небезпечної події техногенного харак­теру, яка виникла під час експлуатації об'єкта підвищеної небез­пеки, виникла необхідність відшкодування шкоди:

• заподіяної життю та здоров'ю третіх осіб унаслідок настан­ня страхового випадку;

• заподіяної об'єктам природно-заповідного фонду;

• заподіяної май ну третіх осіб. Визначіть:

1) розмір страхових платежів, якщо страховий тариф вста­новлено у максимальному розмірі для даного об'єкту підвищеної небезпеки:

2) суму страхових виплат за наслідками страхового випадку.

Задача 9. Позичальник отримав кредит в сумі 40 млн грн стро­ком на рік. Проценти за кредит складають 40% річних. Межа відповідальності страховика - 90%. Тарифна ставка - 3,5%. Ви­значіть суму страхових платежів та страхового відшкодування, що отримає страхувальник в разі неповернення суми боргу.

Задача 10. Пенсіонер — громадянин України, який особисто керує транспортним засобом з робочим об'ємом двигуна до 1600 кубічних сантиметрів, уклав зі страховою компанією договір обо­в'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Пенсіонер, який використовує автомобіль у м. Київ, має водійський стаж більше 10 років. Коригуючі коефіцієнти зазначені у максимально можливому розмірі. Страхувальник вперше звер­нувся до страхової компанії і уклав договір страхування строком на 1 рік. Визначіть розмір страхового платежу, який повинен сплатити страхувальник, якщо в договорі страхування зазначена лише одна особа, яка має право керування транспортним засобом.

Задача 11. Громадянин Фесенко Н.А. уклав договір обов'язкового страхування відповідальності власника собаки. Під чаї участі у собачих боях собаці заподіяна шкода іншим собакою. Крім цього, собака, яка належить громадянину Фесенко Н.А., у результаті непередбачуваної поведінки нанесла шкоду третій особі, а саме:

• третя особа була визнана непрацездатною протягом 150 днів;

• знищене майно цієї ж особи на суму 7850 грн.

За рішенням суду встановлено, що розмір моральної шкоди, заподіяної внаслідок непередбачуваної поведінки собаки, становить 10 тис. грн. Визначіть розмір страхових платежів за укладеним поговором страхування та суму страхових виплат.

Задача 12. Торговельне підприємство «Хвиля», отримав­ши в банку кредитна суму 50 тис. грн. під 25% річних на 10 місяців, застрахувало свою відповідальність перед банком у страховика. Межа відповідальності страховика — 65%, тарифна ставка — 3,2%.

Після закінченні строку кредитування підприємство не повернуло банку суму боргу. Визначіть розмір страхового платежу та суму страхової виплати.

Задача 13. Одержувач небезпечного вантажу (вантаж відноситься до 7 класу небезпеки), уклав зі страховою компанією договір обов'язкового страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків, що можуть виникнути у зв'язку з прийманням вантажу, здійсненням вантажних операцій та короткотерміновимим зберіганням. Вантаж перевозиться авіаційним транспортом. Визначіть розмір страхових внесків, які пови нен сплатити страхувальник, якщо договір страхування укладено на одне перевезення щодо однієї тонни вантажу.

Задача 14. Юридичною особою, яка здійснює підприємницьку діяльність, укладено договір обов'язкового страхування відповідальності власників транспортних засобів. Договір страхування укладено на 6 місяців щодо експлуатації автобуса з кількістю місць для сидіння 18 чоловік. Автобус може використовуватися однією з осіб:

  • Петренко О.Л. — водійський стаж 9 років;

  • Черненко Г.А. — водійський стаж 6 років;

  • Ковдій А. Б.— водійський стаж 3 роки;

  • Баталов Б.С. — водійський стаж 1 рік.

  • У договорі страхування зазначено, що:

  • автомобіль використовується у населеному пункті з населенням 90 тисяч чоловік;

  • наприкінці попереднього року було доведено причетність страхувальника до страхового шахрайства;

  • На початку дії договору страхування страхувальник був І пій її> 10 класу.

Визначіть:

1) розмір страхового платежу, який повинен сплатити стра­хувальник, якщо коригуючі коефіцієнти визначено у мінімаль­них розмірах;

2) розмір страхового платежу у разі укладення договору стра­хування на наступні 6 місяців, якщо протягом дії попереднього відбулося 2 страхові випадки з вини страхувальника. Решта умов залишаються незмінними.

Задача 15. Громадянин України має у власності два види зброї, цивільна відповідальність за володіння якої підлягає обов'язко­вому страхуванню відповідно до чинного законодавства України. У результаті настання страхового випадку заподіяна шкода третій особі та її майну, а саме:

• потерпілій особі встановлено II групу інвалідності;

• повністю знищене її майно балансовою вартістю 12150грн. Визначіть:

1) розмір страхових платежів, якщо громадянин уклав до­говір страхування строком на два роки;

2) суму страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.

Задача 16. За укладеним договором добровільного страхуван­ня цивільної відповідальності передбачено ліміт відповідальності на один страховий випадок в розмірі 7 тис. грн і ліміт відповідаль­ності на весь строк договору 18 тис. грн. У період дії договору відбулося чотири страхові випадки:

• збиток за першим склав 8 тис. грн;

• збиток за другим - 6 тис. грн;

• збиток за третім —3 тис. грн;

• збиток за четвертим - 9,5 тис. грн.

Визначіть суму страхової виплати за кожним страховим випадком.

Задача 17. Відправник небезпечного вантажу, перевізник та його одержувач відповідно до чинного законодавства уклали договір страхування відповідальності на випадок настання негативних наслідків під час перевезення небезпечних вантажів. У результаті настання страхового випадку (під час другого перевезення) нанесена шкода навколишньому природному середовищу у розмірі 10,2 тис. грн та майну третіх осіб на суму 20,5 тис. грн (у тому числі першій особі - 10,01 тис. грн, другій особі - 5,49 грн, третій особі — 5 тис. грн). Договір страхування укладено щодо шести перевезень автомобільним транспортом. Вантаж, що перевозиться, відноситься до 9 класу небезпеки. Визначіть:

1) розміри страхових платежів, які повинні сплатити страхувальники, якщо за одне перевезення транспортується 1 тонна вантажу;

2) суму страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.

Задача 18. Експлуатант повітряного судна уклав зі страховою компанією договір обов'язкового страхування своєї відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна життю і здоров'ю фізичних осіб та майну юридичних і фізичних осіб. Договір страхування укладено строком на 1 рік щодо польотів, які виконуються у межах України на повітряному судні з максимальною злітною масою 2110 кілограм. У результаті аварії літака страхувальник зобов'язаний відшкодувати третім особам збитки в такому розмірі:

• за шкоду, спричинену життю і здоров'ю — 15 тис. грн;

• за збиток, нанесений майну юридичних осіб — 500 тис. грн.

Визначіть:

1) розмір страхового платежу, якщо страховий тариф встановленно у максимальному розмірі, а страхову суму — у мінімально можливому;

2) суму страхових виплат.

Задача 19. У договорі добровільного страхування цивільної відповідальності передбачено ліміт на один страховий випадок в розмірі 10 тис. грн. У результаті страхового випадку постраждало 3 особи. Шкода, нанесена першій особі в сумі 3 тис. грн, другій – в сумі 4.5 тис. грн, третій -в сумі 5,1 тис. грн. Визначіть суму виплат кожній постраждалій особі, якщо ліміт відповідальності за вимогами кожного потерпілого — 5 тис. грн.

Задача 20. Страхувальник-дієздатний громадянин Петренко О.І. уклав договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності, який має автомобіль з об'ємом двигуна 2000 кубічних сантиметрів. Договір страхування укладено на 7 місяців і в ньому зазначені також ще два члени сім'ї, які мають право керувати транспортним засобом. Водійський стаж громадянина Петренка О.І. складає 11 років, його дружини —4 роки та сина - 2 роки. Автомобіль переважно використовується у місті з населенням 600тисяч чоловік. Визначіть:

1) розмір страхового платежу, якщо на момент укладання до­говору страхування страхувальник відносився до 9 класу. Кори­гуючі коефіцієнти визначено у максимально можливому розмірі;

2) клас, до якого буде віднесений страхувальник після закін­чення дії договору страхування, якщо через 3 місяці після набуття чинності стався страховий випадок.

Задача 21. У результаті настання страхового випадку на пожежовибухонебезпечному об'єкті нанесена шкода життю, здоро­в'ю та май ну третіх осіб, а саме:

• одній особі встановлено інвалідність І групи, а збиток її майну склав 12,5 тис. грн;

• другій особі встановлено інвалідність 111 групи, а збиток її майну —8,25 тис. грн;

• третій особі встановлено інвалідність II групи, а збиток її майну- 15.1 грн;

• п'ять осіб втратили працездатність на 27 днів. Визначіть:

1) розмір страхових платежів, якщо пожежовибухонебезпечний об'єкт віднесено до 3 категорії небезпеки, а тарифну ставку визначено у максимальній величині та договір обов'язкового страхування укладений строком на 1 рік;

2) суму страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.

Задача 22. Відповідно до чинного законодавства експортер 70 тонн небезпечних відходів уклав договір страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна під час транскордонного перевезення. У договорі страхування визначено, що максимальні розміри страхових виплат за шкоду, заподіяну здоров'ю фізичних осіб, власності будь-яких суб'єктів та навколишньому середовищу складають відповідно 25%, 10% та 65% страхової суми. Визначіть:

1) величину страхового платежу, якщо страхові тарифи неп новлено у максимальному розмірі;

2) суму страхових виплат, якщо в результаті настання страхового випадку заподіяна шкода навколишньому середовищу у розмірі 2,5 млн грн. здоров'ю третіх осіб - 2.5 грн, майну юридичних і фізичних осіб-8,5 млн грн.

Задача 23. Власник автомобіля уклав договір добровільного страхування цивільної відповідальності. У результаті дорожньо-транспортної пригоди нанесена шкода пішоходам: першому на суму 3,5 тис. грн, другому — на 5,5 тис. грн. Визначіть розмір ви­плат страховиком кожному постраждалому пішоходу, якщо:

1) встановлено ліміт відповідальності на один страховий випадок у розмірі 5 тис. грн.;

2) встановлено ліміт відповідальності на один страховий випадок у розмірі 5 тис. грн, а на кожного постраждалого - 2,5 тис грн.

Задача 24. Відповідно до чинного законодавства, суб'єктами перевезення укладено договір страхування відповідальності щодо перевезення 5 тонн небезпечного вантажу, яке відноситься до

8 класу небезпеки. Договір укладено щодо одного перевезення морським транспортом. У результаті настання страхового випадку заподіяна така шкода:

• дві особи померло;

• одна особа визнана інвалідом III групи;

• дві особи втратили працездатність на 45 та 54 днів.

При цьому шкода, нанесена навколишньому середовищу, оцінена у 5,7 тис грн. Визначіть розмір страхових платежів (в цілому та окремо по кожному страхувальнику) та суму страхових виплат (в цілому та за окремими складовими) за наслідками настання страхового випадку.

Задача 25. У результаті настання ядерного інциденту виник­ла відповідальність оператора ядерної установки щодо відшкодування шкоди, завданої п'ятьом особам, а саме:

• одна особа померла;

• друга особа визнана інвалідом II групи;

• третя особа спочатку була визнана інвалідом І групи, а потім померла;

• четверта - тимчасово втратила працездатність на 90 днів, а через два місяці їй надано III групу інвалідності;

• п’ята - тимчасово втратила працездатність на 210 днів, а через півроку їй надано III групу інвалідності.

Визначіть розміри страхових виплат за наслідками настання страхового випадку.

Задача26. Підприємництво « Місяць» уклало зі страховою компанією договір страхування відповідальності власників собак за школу, яка може бути заподіяна третім особам. Строк дії догово­ру страхування — 1 рік. Юридична особа на законних підставах є власником двох собак та утримує їх не для виконання службо­вих обов'язків. У результаті настання страхового випадку спри­чинена шкода життю, здоров'ю та майну третіх осіб, а саме:

• одна особа померла;

• другій надано ІІІ групу інвалідності. При цьому було пошкоджено майно особи, балансова вартість якого 12 тис. грн, а витрати на його відновлення складали 3,75 тис. грн.

Визначіть розмір страхових платежів підприємства «Місяць» та суму страхових виплат за укладеним договором страхування.

Задача 27. Суб'єкту господарювання «Сокіл» на правах влас­ності належить об'єкт підвищеної небезпеки, шо відноситься до 1 категорії небезпеки. У результаті пожежі, яка виникла під час експлуатації об'єкта, заподіяна пряма шкода третім особам, а саме: дві особи загинули, одній особі надано інвалідність III групи. Розмір шкоди, заподіяної природним ресурсам складає 1.5 мли грн. Визначіть:

1) розмір страхових платежів, якщо страхові тарифи встанов­лені за максимальним розміром, договір страхування укладено строком на 1 рік;

2) суму страхових виплат постраждалим третім особам.

Задача 28. Особи, які відповідають за утилізацію небезпечних відходів, уклали зі страховиком договір обов'язкового страхування відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна н результаті цієї утилізації. Визначіть:

1) суму страхового платежу, якщо страховий тариф визначено за максимальним розміром;

2) суму страхових виплат за наслідками страхового випадку якщо:

а) шкода, заподіяна навколишньому природному середовищу, складає 1,5 млн грн, при цьому за договором страхування визначено мінімально можливий відсоток відшкодування відповідно до чинного законодавства України;

б) власності третіх осіб завдано збиток у розмірі 7,5 тис. грн (за умовами договору межа відповідальності за цією шкодою складає 10% страхової суми).

Задача 30. Оператор ядерної установки, призначений державою в установленому порядку, уклав зі страховою компанією договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду. У результаті настання страхового випадку дві особи померло, одна особа визнана інвалідом І групи, а збиток, нанесений майну останньої — 12тис.грн. Визначіть загальний розмір страхової виплати в результаті настання страхового випадку.

Завдання 31. На підставі дослідження особливостей обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, дайте відповіді на такі запитання:

1) які заходи впливу і хто їх може застосовувати до страхової компанії у разі її невідповідності ліцензійним умовам щодо провадженняя обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності?

2) які умови та порядок набуття статусу асоційованого члена МТСБУ?

3) які вимоги висуваються до страховиків для набуття статусу повного члена МТСБУ?

4) яким страховикам надається право укладати договори міжнародного страхування відповідальності?

5) які обов'язки має страховик у разі припинення його членства МТСБУ?

6) хто здійснює контроль за наявністю чинного договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності?

7) з якою метою сформована єдина централізована база даних?

8) чи зобов’язані органи державної влади та місцевого самоврядування надавати інформацію на запит МТСБУ? Чи зобов'язані страховики надавати органам Державтоінспекції М ВС України на їх запити відомості про укладені договори страхування?

Завдання 32.Громадянин, який на законних підставах зберігає та використовує зброю, власником якої є юридична особа,уклав зі страховиком договір страхування цивільної відповідаль­ності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам внаслідок зберігання та використання зброї. Об'єктом страхування відповідальності власників чи користувачів зброї, за укладеним дого­вором страхування, є майнові інтереси, що не суперечать законо­давству, пов'язані з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоді ы життю, здоров'ю та/або майну фізичних і юридичних осіб, внаслідок володіння, зберігання чи використання зброї. Дай­те відповіді на такі запитання:

1) відповідно до яких нормативно-правових документів укла­дено договір обов'язкового страхування?

2) хто може виступати в якості страхувальників заданим ви­дом страхування?

3) чому дорівнює величина страхового тарифу?

4) я кий порядок визначення страхової суми?

5) які документи слід подати до страхової компанії для отри­мання страхових виплат?

6) в яких випадках страховик має право відмовити у здійс­ненні страхових виплат?

Завдання 33. Власник собаки Петренко І.В. (дієздатний гро­мадянин) уклав зі страховиком договір обов'язкового страхуван­ня цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути нанесена третій особі та/або її май І Іу внаслідок агресивної та/або не перед­бачуваної дії собаки.

Страховими ризиками (відповідно до договору), внаслідок яких настає цивільно-правова відповідальність страхувальника, є смерть, інвалідність чи втрата працездатності фізичної особи, тимчасовий розлад здоров'я у дитини, а також пошкодження (знищення) майна третьої особи. Договір страхування укладений строком на 2 роки.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) на підставі яких нормативно-правових документів регулюються правила падання зазначеного виду страхових по слуг?

2) як визначається розмір страхового тарифу? Чи однаковою є його величина у випадку сплати його страхувальником - юридичною особою та страхувальником-фізичною особою?

3) чому дорівнює страхова сума за даним видом страхування?

4) чи припиняється дія договору страхування у випадку зміни власника собаки?

5) які документи слід подати страховику для отримання страхових виплат?

6) в яких випадках страховик має право відмовити у виплаті Страхового відшкодування?

Завдання 34. Моторне (транспортне) страхове бюро України с дине об'єднання страховиків, яке здійснює обов'язкове стра­хування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо зазначеного виду страхування. МТСБУ є непідприємницькою (не­прибутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповід­но до чинного законодавства України та свого статуту. МТСБУ не може виступати засновником чи співзасновником юридичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю та/або мають на меті одержання прибутку.

Фінансування статутної діяльності МТСБУ здійснюється за рахунок внесків страховиків-членів МТСБУ, а також за рахунок пасивних доходів від тимчасово розміщених коштів цього фонду та інших джерел, не заборонених законодавством, у порядку, визначеному Статутом МТСБУ, та в обсягах, передбачених кошторисом, що затверджується президією МТСБУ.

За останній місяць МТСБУ відшкодувало збитки за шкоду у разі її заподіяння:

1)невстановленим транспортним засобом життю і здоров'ю третіх осіб;

2) невстановленим транспортним засобом майну третіх осіб та навколишньому природному середовищу;

3) транспортним засобом, власник якого не застрахував свою індивідуально-правову відповідальність;

4) Інвалідом II групи, який особисто керує транспортним за­собом;

5) учасником бойових дій, який особисто керує транспортним засобом;

6) на території України водіями-нерезидентами.

Дайте відповіді на такі запитання:

  1. чому участь страховиків у МТСБУ є обов'язковою для здійснення даного виду страхування?

  2. який порядок створення фонду страхових гарантій та фонду захисту потерпілих у ДТП?

в яких випадках МТСБУ відшкодовує збитки за рахунок коштів фонду захисту потерпілих? За яких обставин МТСБУ відшкодовує збитки МТСБУ за рахунок коштів фонду страхових гарантій? Чи правильно здійснені відшкодування у вищенаведених випадках, якщо так, то з яких саме фондів здійснюються ви­плати?

4) в яких випадках МТСБУ після сплати страхового відшко­дування має право надати регресний позов?

5) які функції входять до компетенції загальних зборів акціо­нерів МТСБУ, Координаційної ради, президії та дирекції?

Завдання 35. Суб'єкту господарювання на правах оперативно­го управління належить об'єкт підвищеної небезпеки. Наданому об'єкті відбувся наднормативний викид небезпечних речовин під час його експлуатації, що призвів до загибелі та втрати працездат­ності людей, заподіяння шкоди довкіллю. Суб'єкт господарю­вання уклав із страховою компанією договір обов'язкового стра­хування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам в результаті пожеж та аварій на об'єктах підвищеної небезпеки.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) який порядок визначення страхової суми заданим видом страхування?

2) які розміри страхових тарифів встановлено відповідно до чинного законодавства України?

3) який порядок та розміри страхових виплат при настанні страхового випадку?

4) які документи слід подати для отримання страхового відшкодування?

Завдання 36. В Україні відповідно до чинного законодавства з 1999 року функціонує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. За рахунок коштів даного Фонду відшкодовуються кошти вклад­никам банків-учасників (тимчасових учасників) Фонду.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) які гарантії за вкладом гарантує Фонд кожному вкладни­ку банку? Чи всім вкладникам відшкодовуються гарантовані суми?

2) які завдання, функції та організаційна структура Фонду гарантування вкладів фізичних осіб?

3) який порядок нарахування і сплати зборів до Фонду гаран­тування вкладів фізичних осіб?

4) який порядок відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами?

5) чи здійснює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб пе­ревірки діяльності банків-учасників (тимчасових учасників) цьо­го Фонду?

6) який порядок ведення реєстру банків-учасників (тимчасових-учасників) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та оформлення банків у Фонді?

Завдання 37. Експлуатант повітряного судна, який експлуатує його на законних підставах, уклав із страховою компанією до­говір обов'язкового страхування своєї відповідальності перед тре­тіми особами. При цьому третіми особами вважаються фізичні і юридичні особи (їх майно), які не пов'язані зі страхувальником договірними зобов'язаннями (в тому числі договором переве­зення) та які не є працівниками страхувальника або не діють за його дорученням.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) на підставі яких нормативно-правових документів пови­нен бути укладений договір страхування?

2) як визначається страхова сума, який її розмір, якщо мак­симальна злітна вага повітряного судна — 500100 кілограмів (по­льоти виконуються у межах України)?

3) як визначається страхова сума для міжнародних польотів?

4) чому дорівнює розмір страхового тарифу за даним видом страхування?

5) які документи слід надати страховику для отримання стра­хового відшкодування?

Завдання 38. Експортер небезпечних відходів уклав зі стра­ховою компанією договір обов'язкового страхування відпові­дальності за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам та навколишньому природному середовищу під час транскордон­ного перевезення відходів вагою 20 тонн. Договір страхування укладено до дня відправлення повідомлення про транскордон­не перевезення небезпечних відходів компетентним органам за­цікавлених держав.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) в якій формі та на підставі яких нормативно-правових до­кументів повинен бути укладений договір страхування?

2) який порядок визначення страхової суми та її розміру?

3) які особливості здійснення страхових виплат за даним ви­дом страхування?

4) чому дорівнює страховий платіж, якщо страхові тарифи встановлено за максимальним розміром?

5) які документи необхідно подати страховій компанії для отримання страхового відшкодування?

6) в яких випадках страховик може відмовити у виплаті стра­хового відшкодування?

Завдання 39. У результаті дорожньо-транспортної при годи, що сталася між водіями легкового та вантажного автомобілів, нане­сено збиток майну третіх осіб у розмірі 150 тис. грн. Страховий поліс з обов'язкового страхування цивільно-правової відповідаль­ності мали обидва водії. Страховий випадок стався з вини водія вантажного автомобіля. Шкода, завдана легковому автомобілю, пов'язана із втратою товарного вигляду. Учасники ДТП терміно­во повідомили про пригоду відповідні органи Міністерства внутрішніх справ України, а протягом 3 робочих днів повідомили страховиків, з якими було укладено договір обов'язкового стра­хування цивільно-правової відповідальності та вжили всіх мож­ливих заходів з метою запобігання подальшої шкоди. Дайте відповіді на такі запитання:

1) який порядок відшкодування збитків, заподіяних життю, здоров'ю та працездатності третіх осіб?

2) які особливості відшкодування збитку, нанесеного майну третіх осіб? Як буде компенсуватися майновий збиток в наведе­ному прикладі?

3) який порядок відшкодування збитків, пов'язаних із втра­тою товарного вигляду легкового автомобіля? В яких випадках страховик не відшкодовує збитків завданих страхувальником?

4) які документи слід подати страховику для отримання стра­хового відшкодування ?

5) який порядок виплати страхового відшкодування?

6) чи має право страховик подати регресний позов?

Завдання 40. Юридична особа — перевізник небезпечного ван­тажу уклав договір обов'язкового страхування відповідальності на випадок виникнення негативних наслідків під час перевезен­ня 4 тонн токсичних газів (2 клас небезпеки вантажу). За умовами договору відповідальність страховика настає з початком діяль­ності суб'єкта перевезення, пов'язаної з перевезенням небезпечного вантажу від місця його виготовлення до місця призначення, з підготовкою вантажу, тари, транспортних засобів та екіпажу, з прийманням вантажу, здійсненням вантажних операцій та короткотерміновим зберіганням вантажу на всіх етапах переве­зення, і закінчується після завершення процесу перевезення.

Перевізник небезпечного вантажу виконує функції відправ­ника та одержувача. Договір страхування укладений на одне пе­ревезення залізничним транспортом. Під час перевезення стався страховий випадок, унаслідок якого заподіяна шкода життю і здо­ров'ю фізичних осіб, навколишньому природному середовищу, майну фізичних і юридичних осіб.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) відповідно до яких нормативно-правових документів ук­ладено договір страхування?

2) хто повинен виступати як страхувальник і за яких умов?

3) як визначається розмір страхової суми?

4) який порядок обчислення страхових платежів?

5) як поділяються виплати з настанням страхового випадку?

6) які документи слід подати для отримання страхового відшкодування?

7) чи контролюється наявність та правильність укладання зазначених договорів страхування?

Завдання 41. Громадянка Іваненко О.А. придбала квиток на повітряне судно, яке здійснює політ у межах України. Пасажирка має багаж масою 25 кілограмів та речі, що знаходяться безпосе­редньо при ній.

Пасажирка літака має такі питання:

1) чи несе хтось відповідальність за життя, здоров'я та май­нові збитки пасажирів?

2) в якій формі, та відповідно до яких нормативно-право­вих документів, повинен надаватися страховий захист пасажи­рам?

3) який порядок визначення страхової суми за умовами обо­в'язкового страхування відповідальності повітряного перевізни­ка за майнові збитки пасажирів?

4) які документи слід подати у страхову компанію для отри­мання страхового відшкодування в разі заподіяння шкоди життю та здоров'ю пасажирів, їх майну та особистим речам?

5) в яких випадках страховик має право відмовити у стра­ховій виплаті?

Завдання 42. Торгове підприємство, яке має в своєму розпо­рядженні легковий автомобіль (об'єм двигуна 2500 кубічних сан­тиметрів), уклало договір обов'язкового страхування відпо­відальності. Договір страхування укладений строком на 2 місяці, і в ньому зазначено 3 особи, які можуть експлуатувати даний автомобіль. Мінімальний та максимальний водійський стаж цих осіб складає відповідно 2 і 4 роки. Автомобіль переважно ви­користовується на території м. Києва. Страхувальник вперше звер­нувся до страхової компанії за отриманням страхового захисту своєї відповідальності перед третіми особами. Коригуючі коефіцієнти визначено в договорі у максимальному розмірі. Через 24 дні після вступу договору в законну силу, відбувся страховий випадок, за яким виплачена сума відшкодування склала 96 тис. грн.

Дайте відповіді на такі запитання:

1) хто виступає в якості суб'єктів заданим видом страхування?

2) як визначається розмір страхового платежу та яка його ве­личина в даному випадку? Коли може застосовуватися система бонус-малус та в чому її суть?

3) в якому обсязі встановлено ліміт відповідальності страхо­вика?

4) які існують види договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності?

5) чи встановлюється франшиза заданим видом страхуван­ня?

6) які особливості страхування цивільно-правової відпові­дальності окремих категорій громадян?

7) які існують типи договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності? До якого типу договору відноситься наведена ситуація?

8) які особливості укладання наведеного договору страхуван­ня? В яких випадках дія договору може бути достроково припи­нена? Чи буде діяти надалі договір страхування відповідальності після настання страхового випадку?

9) чи буде діяти договір страхування в разі ліквідації страхо­вика?

Завдання 43. Страхова компанія отримала в установленому порядку ліцензію на проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду. Компанія є членом Ядерного страхового пулу. Оператор ядерної установки відповід­но до чинного законодавства укладає договір страхування на ви­падок настання його цивільної відповідальності за ядерну шкоду. Дайте відповіді на такі запитання:

1) на підставі яких нормативно-правових документів укла­дається договір страхування?

2) які випадки заподіяння ядерної шкоди не підлягають обо­в'язковому страхуванню та які збитки не відшкодовуються за укладеними договорами страхування?

3) в якому обсязі здійснюються виплати за наслідками на­стання страхового випадку?

4) які особливості укладання договору обов'язкового страху­вання цивільної відповідальності за ядерну шкоду?

5) на підставі яких документів здійснюються виплати стра­хового відшкодування?