Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рекреационные комплексы111.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
88.11 Кб
Скачать

17. Таксономічні одиниці рекреаційного районування за н.С. Мироненко, і.Т. Твердохлєбовим, е.О.Желудьковським, о.І.Шаблієм.

Мироненко, Твердохлебов:

-Рекреац зона( терит, площ сотні тис або десятки тис квадр км.) Причорном рекр. зона

-рекр. район( терит, площ сотні або дес. Тис квадр км)- Кримський

-рекр. підрайон( терит, площ тис або сотні тис кв км)- ПБК

-рекреац мікрорайон(терит площ сотні кВ км)-Алушта

-рекр. пункт( тер, площ дес вк км)- Гурзуф.

Желудьковский:

  • Регіон

  • Район

  • Підрайон

  • Центри туризму, зони відпоч, курорти

Шаблій:

  1. Пункт- окремі засоби розміщення туристів

  2. Центр- окремі нас пункти з набором секр. установ та об’єктів, які є центрами для формув секр. вузла.

  3. Вузол- сукупність центрів, або секр. установ на компактній територ.

  4. Район- сукупність секр. центрів, вузлів і пунктів, які спільно використав певну терит та розміщені на ній інформ об’єкти.

  5. Регіон- група секр. районів, які розташов на територ, яка характер спільність природ, істор-культурн, соц.- економ ресурсів та певними інфрастр особливостями.

  6. Зона- сукупність рекр. регіонів, які формуються на основіі територ близькості, наявності транспорт та функц зв’язків та загального секр. ресурсу.

18. Рекреаційна зона України: Чорноморсько-Азовська.

1) Кримський рекреац регіон- є всевсітньовідом курортно-санатор та оздоровч регіоном, цьому сприяє кліматичні, водні, грязьові, пляжні та пізнав ресурси.З цих факторів най визнач є мякий середземном клімат узбережжя, щорічн тут оздоровл близько 8 млн осіб.У Криму функціонує поніл 700 лікув-оздор закладів, з них 128 санаторіїв та пансіонатів з лікуванням, 130 будинків відпочинку та пансіонатів з загальною середньою місткістю кожного 207 місць. Чисельність організованих рекреантів сягає 2 млн осіб, з них іноз. туристів- 170 тис. Існуюча структура курортно-рекреац мережі Криму на 30 % склад з лікув закладів та на 70% з закладів для відпочинку.На ПБК зосереджено близько 60% свіх оздоровниць, на ЗУК- 33%, на СУК- 4%.Щільність рекреантів у літні місяці на пд. – 430 чол/га, а на сх.- 15 чол/км 2Найпопул курортами на зх. Криму є Євпаторія, Саки, на пд.- Ялта, Алушта.Серед основних тур центрів Криму виділ-Севастоп, Керч, Феодосія, Судак.

2) Зх –Причорном регіон- знах у межах Одеськ, Мик, Херс обл..Особливою попул у цьому регіоні корист райони: Кароліно-Бугаз, Чорноморка, Скадовськ, Шабо, Очаків, Гола Пристань, Коблево.Мін води заляг в Причорномор артез басейні(Очаків, Коблево, Одеса, Сергіївка, Кароліно-Бугаз, Татарбунари)Перспективним є термальні води Арабатської стрілки. На цій терит функціон 350 оздор закладів, у тому числі 56 санат та пансіон з лікув та 68 буд та пансіон відпочинку. Бердянський рекр. район займає терит від Федотової коси до сх. Кордону Укрж. Великою попул тут корист клімат та грязьові курорти Бердянська та Маріуполя.Приваблює : клімат(перехідний від морського до континентального).Купальний сезон може трив з травня по жовтень.На терит бердянська функт 4 сан-кур заклади, з них 1 турбаза.