Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
редько.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
189.83 Кб
Скачать

29. Установи та організації управління туризмом в україні

Органами державної виконавчої влади в галузі туризму є:

1. Міністерство культури і туризму України (МКТ).колишнє міністерство в Україні. Існувало з 16 травня 2005 року до 9 грудня 2010 року. Реорганізоване в Міністерство культури України.

МКТ з 16 травня 2005 року до 9 грудня 2010 року було головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення проведення державної політики у сфері культури, туризму, а також державної мовної політики.

Міністерство також встановлювало положення для національних закладів культури вставленних урядом і провадило порядок занесення об'єктів культурної спадщини до «Державного реєстру національного культурного надбання».

2. Державна служба туризму і курортів (Держтуризмкурортів)- діє в складі Міністерства культури і туризму України і йому підпорядковується. Основні завдання Держтуризмкурортів є:

-участь у реалізації державної політики в туристичній і курортній галузі:

- здійснення в установленому порядку управління в туристичній галузі, зокрема в межах, визначених МКТ, управління майном підприємств, установ та організацій, що проводять діяльність у туристичній галузі і належать до сфери управління МКТ;

- узагальнення практики застосування законодавства в туристичній і курортній галузі, розроблення пропозицій щодо його вдосконалення;

- виконання відповідно до законодавства контрольно-наглядових функцій;

- здійснення регулятивних і дозвільно-реєстраційних функцій у туристичній і курортній галузі щодо фізичних та юридичних осіб.

Держтуризмкурортів під час виконання покладених на неї завдань взаємодіє з центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, Держкурортом, об'єднаннями громадян, а також з відповідними органами іноземних державі міжнародними організаціями. Держтуризмкурортів очолює голова, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Міністра культури і туризму(Шаповалова).

30.

Як зазначено у звіті Міністерства культури і туризму України «Проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні на сучасному етапі»: туристична галузь завдяки багатим природним, історико-культурним, трудовим ресурсам цілком може претендувати на чільні позиції в економіці держави. Водночас подальший розвиток туризму гальмується. Зокрема, наша держава використовує лише одну третину туристичного потенціалу, яким володіє, а за даними Світового економічного форуму, у сфері подорожей і туризму Україна серед 124 країн світу посідає лише 78-е місце. Тому саме ця сфера залишає великі можливості для пошуків та активної діяльності

За останній час в сфері туризму відбуваються серйозні позитивні зміни: розробляються нові маршрути, розвивається готельна інфраструктура, підвищується рівень обслуговування туристів і поліпшується відвідуваність туристичних об’єктів. Туристично-рекреаційні можливості України викликають велику зацікавленість у представників міжнародної туристичної індустрії . Всі ті фактори впливають на динамічне зростання туристичних потоків та надходжень від туристичної діяльності. В той же час, слід зауважити, що динаміка розвитку галузі в Україні значно відстає від світових тенденцій. Згідно даних Державної служби статистики на протязі останніх 10 років динаміка розвитку в’їзного туризму в Україні в середньому становила 12,6 % в рік. Проте світова фінансова криза значно вплинула на динаміку в’їзних потоків, в 2009 році потік іноземних туристів скоротився на 18,3 % згідно даних Державної служби статистики та 24 % згідно даних Міністерства культури та туризму України . «Економічна криза вплинула на обсяг туристичних потоків, які цього року значно знизилися. Тішить тільки те, що нам вдалося зберегти сталу тенденцію зростання внутрішніх туристичних потоків, яка спостерігалася протягом минулих років. Але в кожному регіоні ці показники різні» – зазначив голова Державної служби туризму і курортів України А. Пахля .