Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЭИ_ПОСОБИЕ_ЧАСТЬ_1

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

По документу Word можна переміщатися безліччю способів: використовуючи мишу, використовуючи смуги прокручування, використовуючи клавіатуру, використовуючи діалогове вікно Найти и Заменить.

Більшість операцій обробки текстового документа (копіювання, переміщення, видалення, форматування) виконуються над фрагментами документа (рядковими і блоковими).

Основні прийоми форматування включають:

управління розміром шрифту;

управління накресленням і кольором шрифту;

управління методом вирівнювання;

створення маркірованих і нумерованих списків;

управління параметрами абзаца.

Форматування документів, призначених для печаті на принтері, виконується в «прив'язці» до параметрів друкованої сторінки. Тому створення документів цієї категорії необхідно починати з настроювання параметрів сторінки. До цих параметрів відносяться, насамперед, розмір листа паперу і величина полів. Для розміщення номера друкованої сторінки використовуються колонтитули. Це поля, що з'являються у верхній або нижній частині сторінок. У них можна також розміщати рисунки і текст.

Документ Word зручно розбивати на розділи. Для кожного розділу можна установити свої настроювання: параметри сторінки, нумерацію, колонтитули, кількість стовпчиків тощо. Наприклад, в одному документі можуть бути сторінки як із книжковою, так і з альбомною орієнтацією. У цьому випадку варто використовувати меню Вставка\Разрыв\Начать новый раздел і вибрати необхідні параметри.

Фрагменти текстового документа можна запам'ятовувати під певним ім'ям як елемент автотекста, ці фрагменти зберігаються тривалий час і можуть вставлятися в документи за вказівкою користувача.

Команда Табуляция з меню Формат забезпечує форматування тексту в декілька колонок. Також можна встановлювати позиції табуляції на координатній лінійці за допомогою миші. Для цього вибирається вид табуляції за допомогою кнопки, розташованої ліворуч на координатній лінійці, і

21

виконується щиглик на горизонтальній лінійці в тім місці, де необхідно установити позицію табуляції. Формат табуляції задається для абзаца і включає:

визначення позиції на горизонтальній лінійці;

вибір способу вирівнювання тексту щодо позиції табуляції;

вибір символу заповнювача.

Для створення розділу документа, у якому використовуються стовпчики тексту, служить команда Колонки з меню Формат.

УWord можна створювати нумеровані, маркіровані, багаторівневі списки перерахування. Елементом списку є абзац. Багаторівневі списки використовуються для заголовків структурних частин документа, кожен рівень списку може бути зв'язаний зі стилями заголовків.

Удокументі Word можна використовувати символи, що відсутні на клавіатурі.

Стиль - це набір форматів тексту (розмір, шрифт, відступ, границя), що має власне ім'я. Можна застосувати стиль до абзаца тексту, окремих символів, для форматування змістів, що створюються автоматично. Наприклад, стилі

Заголовок 1, Заголовок 2 тощо.

Word дозволяє автоматично створювати зміст, дозволяє редагувати і форматувати його по власному розсуді. Найпростіший спосіб - скористатися стилями заголовків. Номер стилю заголовка означає ієрархію, тобто вкладеність. Наприклад, для усіх назв глав книги використовують стиль Заголовок 1, для назв підглав - Заголовок 2, для назв параграфів - Заголовок 3 тощо.

Для введення математичних виразів у текстовий документ використовується редактор формул MS Equatіon 3.0. Побудова математичних виразів здійснюється за допомогою панелі управління редактора формул, яка з’являється при виклику команд: Вставка\Объект\ MS Equatіon 3.0.

Таблиці - один з найбільш корисних способів організації інформації. У Word можна створювати таблиці різними способами: за допомогою стандартної панелі інструментів (кнопка Добавить таблицу), і двох команд меню

(Таблица\Нарисовать таблицу, Таблица\Вставить). Метод «малювання» використовують для створення таблиць складної структури. Редагування структури таблиць зводиться до наступних операцій:

22

додавання заданої кількості рядків;

додавання заданої кількості стовпців;

видалення виділених осередків, рядків і стовпців;

злиття виділених осередків;

розбивка виділених осередків.

При роботі з таблицями варто розрізняти форматування таблиць і форматування вмісту. У меню Таблица знаходиться кілька команд автоматичного форматування таблиць.

Утаблицях MS Word можна виконувати обчислення. Для цього варто ввести в осередок формулу (Таблица\Формула). Формула в осередку таблиці може містити убудовані функції. Серед них можна виділити групу статистичних функцій:

Average() - середнє значення; Count() - число елементів; Max() - найбільше значення; Mіn() - найменше значення; Sum() - сума значень.

Зручним засобом візуального представлення даних є діаграми. MS Word надає два методи для вставки діаграм у документ. У документ уставляється якась довільна діаграма, з якою зв'язана довільна таблиця даних. Далі виконується настроювання зовнішнього вигляду і редагування змісту діаграми.

Діаграма створюється на базі конкретної таблиці. Настроювання діаграми складається тільки з настроювання зовнішнього вигляду.

Удокументах MS Word можна використовувати об'єкти векторної природи - малюнки. Для роботи з векторними малюнками служить панель інструментів Рисование. Більш складні малюнки є композиціями. Угрупування декількох найпростіших об'єктів в композицію здійснюється командою Группировка з контекстного меню.

Для створення художніх графічних написів використовується програмний засіб WordArt (панель інструментів Рисование).

Усі документи зберігаються як файли визначеного формату. Для збереження нового документа або для зміни параметрів збереження існуючого документа служить команда меню Файл\Сохранить как. У процесі редагування файл документа зберігається за допомогою меню Файл\Сохранить.

23

Методичні вказівки до виконання завдання № 2

Тема: Створення простих і комплексних текстових документів

Ціль: Одержати навички роботи в текстовому процесорі MS Word. Навчитися основних прийомів роботи з документами.

План

1.Настроювання параметрів сторінки.

2.Уведення тексту документа.

3.Виконання операцій редагування, форматування й обробки тексту.

4.Створення і використання елементів автотексту.

5.Форматування тексту в декілька колонок.

6.Створення списків перерахування.

7.Уведення математичних виразів у текстовий документ.

8.Створення і редагування структури таблиці. Обчислення в таблицях.

9.Візуальне представлення даних за допомогою діаграм.

10.Створення об'єктів векторної природи і художніх графічних написів. 11.Створення змісту.

12.Збереження документа.

Технологія виконання завдання

1.Настроїти параметри сторінки. Виконати Файл\Параметры страницы. Змінити розміри полів документа (усі поля 2,0).

2.Створити простий документ відповідно до зразка (тільки текст). Перед уведенням тексту на панелі інструментів Стандартная натиснути кнопку символи, що не друкуються(¶).

3.Виконати форматування тексту документа, використовуючи команди з меню Формат або відповідні піктограми панелі інструментів

Форматирования:

3.1.Вирівнювання тексту.

3.2.Вибір виду, накреслення і розміру шрифту; заливання і зміна кольору шрифту.

3.3.Зміна міжрядкового інтервалу.

3.4.Обрамлення абзаца.

3.5.Анімація заголовка документа.

Здійснити редагування тексту: копіювання фрагментів, переміщення, видалення, зробити пошук і заміну визначеного слова. Для цього виділити

24

фрагменти і використовувати команди Копировать, Вырезать, Вставить, Очистить з меню Правка, контекстного меню, клавішу Delete на клавіатурі, за допомогою миші (метод «перетягни» і «відпусти»), при копіюванні тримати натиснутою клавішу Ctrl.

Створити верхній і нижній колонтитул (меню Вид\Колонтитулы). У верхньому колонтитулі ввести інформацію про виконану лабораторну роботу(див. зразок). У нижньому вказати номер сторінки.

4.Запам'ятати, як елементи автотексту, фрази: «базове програмне забезпечення» і «прикладне програмне забезпечення» Для створення елемента автотексту необхідно виділити фрагмент документа, що буде запам'ятовуватися як автотекст, потім виконати: Вставка\Автотекст, у діалоговому вікні Автозамена ввести ім'я елемента автотексту, клацнути на кнопці Добавить і кнопці ОК. І, у міру появи їх у тексті, здійснити вставку: Вставка\Автотекст, у діалоговому вікні Автозамена вибрати елемент автотексту, клацнути на кнопці Вставить і кнопці ОК.

5.Виконати форматування тексту в декілька колонок двома способами.

1)Виконати установку/видалення точок табуляції Формат\Табуляция або використовуючи можливості лінійки форматування.

2)Створити стовпчики інформації зі зразка: Формат\Колонки. Для того щоб перейти з режиму однієї колонки до багатьох, треба почати новий розділ документа – Вставка\Разрыв\Начать новый раздел\на текущей странице. Після цього за допомогою пункту меню Формат\Колонки укажіть потрібне число колонок. При наборі тексту він автоматично, після заповнення однієї колонки, буде переходити у наступну. Але, якщо необхідно відразу набирати текст у декількох колонках, скористайтесь меню:

Вставка\Розрыв\Начать\новую колонку. Після завершення роботи з колонками для переходу в режим однієї колонки треба знову почати новий розділ або так, як описано вище

(Вставка\Разрыв\Начать новый раздел\на текущей странице) і Формат\Колонки\Тип (одна), або в меню Формат\Колонки обрати Тип (одна), в полі Применить обрати До конца документа. Розрив розділу буде вставлений автоматично.

6.Створити списки перерахування в тексті документа (нумеровані/маркіровані): Формат\Список або піктограми на панелі

25

інструментів. Для переривання списку варто установити курсор у кінець абзаца останнього елемента списку і двічі натиснути клавішу Enter. Для поновлення нумерації курсор встановлюється в позицію нового елемента списку і виконується команда Формат\Список\Продолжить. Для зміни рівня ієрархії елемента багаторівневого списку використовуються піктограми панелі інструментів Форматирования: Увеличить\Уменьшить отступ. Для настроювання параметрів списку використовуйте можливості Формат\Список\Изменить.

7.Здійснити введення математичних виразів у текстовий документ: меню

Вставка\Объект\діалогове вікно Вставка объекта\вкладка

Создание\Microsoft Equation3.0.

8.Намалювати таблицю одним з відомих методів. Продемонструвати можливості редагування таблиці: Таблица\Вставить\…,

Таблица\Удалить\…, Таблица\Объединить ячейки, Таблица\Разбить ячейки\…. Визначити стиль таблиці (Таблица\Автоформат). Підрахувати підсумки по стовпцях таблиці, за допомогою статистичної функції

SUM().

9.Проаналізувати витрати на рекламу, наведені в таблиці, за допомогою діаграми. Виділити два перших стовпця таблиці і скопіювати у буфер обміну (Правка\Копировать). Уставити базову діаграму:

Вставка\Объект\Диаграмма Microsoft Graph. З'явиться базова таблиця.

Виділити вміст базової таблиці. Замінити її вміст даними своєї таблиці

(Правка\Вставить).

10.Створити художній графічний напис - кнопка Добавить объект WordArt на панелі інструментів Рисование.

11.Створити графічний об'єкт Панель инструментов Рисование\кнопка Автофигуры. Створити композицію рисунка, використовуючи команду Группировка з контекстного меню, попередньо виділити всі елементи композиції при натиснутій клавіші Shіft.

12.Створити зміст у тексті, попередньо призначивши стиль кожному заголовку в документі. Для цього виділити кожен заголовок і скористатися командою Формат\Стиль. Установити курсор у місце вставки змісту і виконати команди: Вставка\Ссылка\Оглавление и указатели… .

13.Для вставки символу © скористатися командою Вставка/Символ.

26

14.Результат виконання самостійної роботи належить представити відповідно зразку.

15.Зберегти документ.

Зразок виконання завдання

Створення простих і комплексних текстових документів

1.Базові програмні засоби інформаційних технологій

1.1Класифікація програмного забезпечення

Узалежності від функцій, що виконує програмне забезпечення, його можна розділити на дві групи:

базове програмне забезпечення;

прикладне програмне забезпечення.

Під базовим програмним забезпеченням інформаційних систем розуміється сукупність програмних і документальних програмних засобів створення й експлуатації системи обробки даних.

Прикладне програмне забезпечення призначене для рішення конкретних задач користувача й організації обчислювального процесу.

1.2 Базове програмне забезпечення

Базове (системне) програмне забезпечення організовує процес обробки інформації в комп'ютері і забезпечує нормальне робоче середовище для прикладних програм.

До складу базового програмного забезпечення входять:

Операційні

Сервісні

Транслятори

Програми техобслуговування

системи

програми

 

 

 

 

 

 

1.3 Прикладне програмне забезпечення

 

 

 

 

 

 

Прикладне

програмне

 

управлінням

базового

програмного

забезпечення

працює

під

 

забезпечення,

зокрема

операційних

 

 

 

 

 

 

 

27

систем. До

складу прикладного

робочі програми користувача й

програмного

забезпечення входять

інформаційної системи в цілому.

пакети прикладних програм (ППП),

 

 

 

 

На рисунку 1 представлений склад прикладного програмного забезпечення.

Метод - орієнтовані пакети прикладних програм включають наступні

ППП:

математичного програмування;

сіткового планування і управління;

теорії масового обслуговування;

математичної статистики.

ПППдозволяють автоматизувати процес розробки і реалізації економетричних і статистичних моделей. Наприклад, фірмі необхідно знати, наскільки тісний зв'язок існує між щомісячними витратами на рекламу і щомісячним обсягом продажів продукції.

Економетрична модель дозволить вивчити ці залежності, виявити зміни показників і побудувати прогноз. Серед економетричних моделей можна виділити модель регресії. Для розрахунку її параметрів використовується метод найменших квадратів. У методі найменших квадратів як критерій, по якому визначаються найкращі значення коефіцієнтів регресії, використовується сума квадратів відхилень:

S uˆ2j y j yˆ j S u2 min

28

Прикладне програмне забезпечення

Пакети прикладних програм

Загального Метод - призначення орієнтовані (універсальні)

Робочі програми користувача й інформаційної системи у цілому

Проблемно -

 

Глобальних

орієнтовані

 

мереж ЕОМ

 

 

 

Рис. 1. Склад прикладного програмного забезпечення

До пакетів загального призначення відноситься текстовий процесор Word. Word має могутні засоби роботи з таблицями, що надають зручні можливості маніпулювання колонками.

У таблиці наведена інформація про витрати на рекламу й обсяги продажів фірми.

Квартал

Витрати на

Обсяг продажів

 

рекламу, грн.

 

 

 

Кількість проданої

 

 

 

продукції, шт.

Сума, грн.

 

 

 

 

1

6650

18175

50560

 

 

 

 

2

19139

6936

14850

 

 

 

 

3

22456

1946

4650

 

 

 

 

4

70680

8459

2260

 

 

 

 

Разом

118925

35516

72320

 

 

 

 

29

 

Аналіз витрат на рекламу

80000

 

60000

1

Затраты 40000

2

Витрати

 

20000

3

0

4

 

Квартал

 

Зміст

 

1.Базові програмні засоби інформаційних технологій

.................................................... 27

1.1.

Класифікація програмного забезпечення ................................................

27

1.2.

Базове програмне забезпечення ...............................................................

27

1.3.

Прикладне програмне забезпечення ........................................................

27

 

© Кафедра економічної інформатики

 

 

© НМетАУ

 

У колонтитулах указати наступну інформацію:

 

 

Дата Економічна інформатика

 

 

Модуль 1

 

 

Лабораторна робота № 2

 

 

Студент ………………..

№ сторінки

Контрольні питання

1.Як організувати перехід на новий рядок у межах одного абзаца?

2.Як здійснюється копіювання фрагмента документа?

3.Що таке елемент автотексту, як його можна вставити в документ?

4.Як здійснюється форматування символу?

5.Яка команда дозволяє установити параметри абзаца?

6.Як задаються в документі списки перерахування?

7.Як задаються позиції табуляції в тексті?

8.Як здійснюється пошук і заміна тексту в документі?

9.Які операції для рядків і стовпців таблиці ви знаєте?

10.Як виконуються обчислення в таблицях?

11.Визначити призначення й особливості роботи з колонтитулами.

12.Як здійснюється угруповання найпростіших рисунків у композиційні?

13.Визначити особливості роботи з редактором формул.

14.Як можна побудувати діаграму на основі таблиці Word?

30