Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPVS / OPVS / OPVS / ОПВШ-ЗАОЧНА форма навчання / Методичні рекомендації до самостійної роботи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Умови успішного запам'ятовування.

Як стверджують психологи, пересічна людина використовує не більш 10% природжених можливостей пам'яті. Інші 90% пропадають, але не тому, що у людини погана пам'ять, а тому, що вона не уміє нею користуватися.

Пам'ять – це розумовий процес, що включає запис (запам'ятовування), зберігання і витягання інформації.

Пам'ять, будучи властивістю особистості, розвивається не ізольовано, а в тісному зв'язку із загальним розвитком людини, вдосконаленням її мислення, мови, волі, характеру. Це зовсім не означає, що виховання пам'яті не потребує спеціальних зусиль. Найважливіше з цих зусиль – розвиток вольових якостей. Навмисне запам'ятовування носить яскраво виражений вольовий характер. Невдачі в запам'ятовуванні часто пояснюються недостатнім розвитком саме цих якостей особистості і є нерідко показниками не поганої пам'яті, а слабкої волі людини.

Найбільших успіхів досягають люди цілеспрямовані: вони ставлять перед собою конкретну задачу і докладають всі зусилля до її рішення. Погодьтеся, що людина досягає великих успіхів, коли бере на себе всю відповідальність за результати занять. Адже найталановитіші учні вчаться передусім для самих себе – і тільки потім вже для радості вчителів і батьків.

Ви ніколи не витягнете з пам'яті інформацію, не «записану» належним чином. Щоб «записати» інформацію на глибокому рівні і залишити високоякісний слід в пам'яті, необхідно уміти концентрувати і утримувати увагу на предметі, що запам'ятовується. Механізм запам'ятовування можна наочно представити у вигляді ланцюга з декількох ланок: потреба чи інтерес; мотивація; увага; концентрація (зосередження); організація.

Ученими досліджено і описано три основні види пам'яті: зоровий, слуховий, руховий.

Зоровий тип пам'яті забезпечує переважне засвоєння зорових образів, ілюстрацій, наочних посібників. Люди з такою пам'яттю точно пам'ятають розташування тексту (я про це прочитав в кінці сторінки), його обсяг (теорема на півсторінки), зовнішній вигляд книги.

Слуховий тип пам'яті змушує людину перечитувати записи вголос, обов'язково переказувати найсуттєвіші місця тексту.

А вже якщо маєш пам'ять рухового типу, необхідна спеціальна діяльність. Наприклад, в роботі з текстом, це може бути складання схем, таблиць, опорних сигналів тощо.

Для ефективного запам'ятовування доцільно залучати і використовувати, по можливості, всі типи пам'яті, це дасть якнайкращий результат.

Існують три види запам'ятовування: логічне, механічне, мнемотехнічне.

Логічне – засновано на розумовій переробці засвоюваного матеріалу, на виділенні в ньому суттєвих сторін, зв'язків і його організація за цими ознаками.

Механічне запам'ятовування здійснюється шляхом багатократного повторення інформації, що заучується. Для того, щоб розвинути механічну пам'ять радять щодня вивчати хоча б один чотиривірш. Досягнувши в цьому відповідних успіхів, можна переходити і до прози. Перші завдання повинні бути зовсім невеликими – 4-5 фраз. Але – обов'язкова умова – щодня. Потім можна переходити до складніших текстів.

Мнемотехнічним називається такий спосіб, при якому використовуються спеціальні прийоми, що полегшують процес запам'ятовування.