Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPVS / OPVS / OPVS / ОПВШ-ЗАОЧНА форма навчання / Методичні рекомендації до самостійної роботи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт з педагогіки вищої школи

В системі вищої заочної освіти важливе місце належить контрольній роботі як однієї з основних форм міжсесійних завдань, передбачених навчальним планом. Контрольні роботи мають повчальний характер, виробляють у студента педагогічні уміння, в першу чергу навик самостійної творчої праці. Вчитися – значить читати, думати, уміти аналізувати прочитане, систематизувати матеріал, вести записи, формулювати свою точку зору, робити висновки.

Для первинної орієнтації у вибраній темі студенту слід прочитати відповідні розділи підручників, статті з даного питання, поміщені в Українському педагогічному словнику, Російській педагогічній енциклопедії, спеціальних словниках. Статті Педагогічної енциклопедії містять не тільки коротку інформацію про сутність питання, але і список наукових праць з даної проблеми. Крім того, педагогічна енциклопедія і монографічні роботи включають алфавітні предметні покажчики, що прискорюють пошук необхідного матеріалу.

Контрольну роботу можна виконувати в учнівському зошиті або на листах стандартного розміру 210 х 297 (А4). Робота пишеться від руки або друкується на машинці (комп'ютері). При виконанні контрольної роботи треба дотримуватися наступних правил оформлення:

1. На титульному листі указуються прізвище, ім'я, по батькові студента, тема роботи, прізвище, ініціали викладача, що її перевіряє, номер групи, факультет, шифр спеціальності, час виконання.

2. Обов'язковий план розкриття теми, якому повинен відповідати зміст роботи.

3. В оформленні слід виділяти заголовки частин (розділів) роботи.

4. При переписуванні тексту не допускаються скорочення за винятком загальноприйнятих. Іноземний текст, умовні скорочення пишуться роздільно.

5. Цитати потрібно брати в лапки і давати посилання на джерело. Не можна чужі думки видавати за свої, не вказуючи автора цитати. При цьому цитування не повинне перетворюватися на самоціль.

6. В кінці роботи поміщається перелік використаної літератури. Як правило, бібліографічний список включає ті роботи, які вивчені автором і на які дається посилання в тексті.

Текст роботи повинен бути зброшурований. Сторінки потрібно пронумерувати, для зауважень рецензента слід залишити поля.

Поради студенту:

  • Будьте функціонально грамотні. Проявіть справжню самостійність, уміння знайти літературу, зафіксувати в ній найсуттєвіше. Постарайтеся зрозуміти, що дуже великий обсяг контрольної роботи свідчить про невміння осмислити матеріал. Ще гірше просте переписування текстів з підручника або інших джерел, оскільки воно показує, що Ви умієте читати і писати, але зовсім не думати.

  • Почніть з того, що поміркуйте над наступним: яка мета роботи, що Ви хочете в ній довести, які питання розкрити, про що розказати? Як краще структурно оформити роботу?

  • Записи повинні читатися легко, без довільних і не прийнятих в науковій літературі скорочень.

  • Продумайте логіку викладу теми.

Структура роботи.

1. Введення - обґрунтовування вибору теми роботи або її актуальність.

2. Основна частина - виклад матеріалу відповідно плану, з висновками по розділах і посиланнями на джерела.

3. Висновок - висновки роботи, а також можливі практичні рекомендації і пропозиції.