Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7242.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
28.03.2015
Размер:
870.91 Кб
Скачать

Рекомендована література:

1. Алімов Д.М., Шелестов Ю.В. Технологія виробництва продукції рослинництва: Підручник. - К.: Вища шк., 1995.- 271 с.

2. Веселовський І.В., Лисенко А.К., Манько Ю.П. Атлас-визначник бур'янів України. - К.: Урожай. 1988. - 70 с.

3. Практикум із землеробства: Навч. посібник / М.С. Кравченко, О.М. Царенко, Ю.Г. Міщенко та ін.: За ред. М.С. Кравченко і З.М. Томашівського. - К.:Мета, 2003.- 320 с.

4. Загальне землеробство: Підручник / За ред. В.О.Єщенка. - К.: Вища освіта, 2004. - 336 с.

5. Гудзь В.П., Примак І.Д., Буденний Ю.В. Землеробство: Підручник. - К.: Вища шк., 1998 - 301 с.

6. Паламарчук В.Д. Еколого-біологічні та технологічні принципи вирощування польових культур / В.Д. Паламарчук, О.В. Климчук, І.С. Поліщук, О.М. Колісник, А.Ф. Борівський. – Вінниця, 2010. – 633 с.

Питання для самоконтролю:

1. Які рослини називають бур'янами, а які засмічувачами та шкода від них.

2. Біологічні особливості бур'янів, що сприяють високому їх виживанню в агрофітоценозах.

3. Що таке карантин та його види.

4. Назвіть представників біологічних груп малорічних бур'янів та охарактеризуйте особливості їх розвитку.

5. Що лежить в основі агробіологічної класифікації бур'янів?

6. Біологічні групи багаторічних бур'янів та особливості їх розвитку.

7. Біологічні особливості напівпаразитних і паразитних рослин.

8. Класифікація заходів боротьби з бур'янами.

9. Гербіциди, їх характер дії на бур'яни.

10. Фактори, що визначають ефективність застосування гербіцидів.

11. Форми застосування гербіцидів.

12. Строки внесення гербіцидів.

13. Способи внесення гербіцидів.

14. Розрахунок норми гербіциду за препаратом.

15. Агротехнічні вимоги до внесення гербіцидів.

16. Розрахунок витрати робочої рідини.

17. Правила безпеки при роботі з гербіцидами.

Лабораторно-практична робота № 2.

Тема: Складання схем польових сівозмін. (Частина перша)

План:

1. Поняття про сівозміну.

2. Основні ланки сівозмін для різних зон.

3. Сівозміни для фермерських формувань

Завдання для самостійної роботи:

1. Описати системи основного обробітку ґрунту (традиційна, no-till, mini-till).

2. Система передпосівного обробітку ґрунту.

3. Догляд за посівами.

Мета лабораторної роботи: зрозуміти значимість сівозмін для сільськогосподарського виробництва; вивчити основні ланки сівозмін для різних ґрунтово-кліматичних зон України; уяснити специфіку складання сівозмін для фермерських господарств.

Теоретична частина

1. Поняття про сівозміну. Правильна сівозміна є важливою складовою частиною системи землеробства. Система сівозмін відображає організацію рільництва в господарстві, на основі сівозміни розробляються системи обробітку, удобрення, засоби захисту ґрунтів від ерозії, боротьби з бур'янами, хворобами та шкідниками сільськогосподарських культур.

Сівозміна - це науково-обгрунтоване чергування культур, а при потребі і парів у часі (по роках) і на території (по полях). Кожна сівозміна складається з полів і ланок. Поле сівозміни – це ділянка (контур) певної площі ріллі, призначена для вирощування сільськогосподарських культур або для обробітку (чистий пар). Ланка сівозміни (парова, просапна, трав'яна) - частина сівозміни, яка складається з двох-трьох посівів культур або з чистого пару і посівів однієї-трьох культур, наприклад багаторічні трави - озима пшениця – цукрові буряки. Кожна культура може займати одне, кілька полів або частину поля. Поля сівозміни, в яких окремо розміщені посіви кількох однорідних за агротехнікою вирощування культур, називаються збірними. Найчастіше бувають просапні, ярі, зернові, озимі та трав'яні збірні поля.

Дати визначення: попередник - –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Коротко описати значення та види попередників: ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Найсуттєвіші ознаки багатьох подібних між собою сівозмін відображаються у схемі сівозміни - переліку сільськогосподарських культур (і парів) у порядку їх чергування. Складається схема сівозміни на основі структури посівних площ, під якою розуміють співвідношення площ посівів, різних сільськогосподарських культур і чистих парів, виражена у відсотках до загальної площі орних земель під сівозміною.

Період, протягом якого культура або пар проходять через кожне поле в послідовності, передбаченій схемою сівозміни, називається ротацією, або ротаційним періодом. План розміщення культур і парів па всіх полях і в усі роки на період ротації сівозміни називається ротаційною таблицею.

У зв’язку із різноманітністю ґрунтових, кліматичних, економічних та інших умов сільськогосподарського виробництва кожне господарство (ферма) повинно мати не одну, а декілька взаємопов'язаних і доповнюючих одна одну сівозмін. Така сукупність прийнятих у господарстві різних типів і видів сівозмін називається системою сівозмін.

2. Основні ланки сівозмін для різних зон. При складанні схеми чергування культур, дотримуються таких загальних правил: схеми польових сівозмін можуть починатися з будь якої культури, але починають їх переважно з найкращого попередника основної продовольчої культури – озимої пшениці; найкращі попередники відводять передусім під основні культури. За природно-економічними умовами Україна поділяється на такі зони: Полісся, Лісостеп, Степ та інші. Умови кожної зони досить відмінні, тому сівозміни треба розробляти для кожної з них і навіть для кожного господарства з урахуванням його ґрунтово-кліматичних умов.

Кожна сівозміна складається з окремих ланок, тому спочатку варто намітити ланки сівозмін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]