Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 1.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
371.2 Кб
Скачать

Тема 1. Вступ. Зміст дисципліни «Проектування і розрахунки технологічних процесів підготовки та виготовлення видань». Основні поняття та відомості з основ проектування. Основні технічні показники видань, одиниці їх вимірювання.

Метою і завданням дисципліни "Проектування і розрахунок технологічних процесів підготовки та виготовлення видань" є навчання майбутнього фахівця вмінню вибирати і розраховувати найбільш ефективні з сучасної точки зору технологічні процеси та обладнання при вирішенні конкретних завдань з випуску різної друкованої продукції при проектуванні нових і реконструкції діючих підприємств.

У даному курсі вивчається комплексний підхід виготовлення друкованих видань, технологічний і виробничий зв'язок формних, друкарських і брошурувально-палітурних процесів.

Приступаючи до вивчення курсу проектування студент повинен досить добре знати:

  • технології усіх способів друку;

  • технологічні можливості (характеристики поліграфічних машин);

  • різні технології виготовлення друкованих форм

  • технологічний процес друкування

  • технології післядрукарських процесів

  • спеціальні технічні вимоги до випуску друкованої продукції - книг, брошур, газет, журналів, білових товарів і т.д.

Підготовлений фахівець повинен вміти:

  • конкретно до завдання вибрати спосіб друку;

  • тип друкарської машини;

  • технологічні схеми відтворення текстової і іллюстраційної інформацій;

  • технологію виготовлення друкарських форм;

  • скласти графік проходження замовлення у виробництві;

  • провести розрахунки виробничих програм попроцесно;

  • розрахувати необхідну кількість матеріалів для виконання заданої програми;

  • провемсти розрахунки необхідної кількостті устаткування, працюючих, виробничих площ;

  • вміти користуватися довідковою, нормативною та інформаційною літературою та компьютерними мережами.

Основні поняття та відомості з основ проектування

    1. Процес та об'єкт проектування

Проектування — це процес створення проекту, праобразу, прототипу майбутнього об'єкта, стану та способів його виготовлення. У проектуванні застосовують системний підхід, який полягає у встановленні структури системи, типу зв'язків, визначенні атрибутів, аналізуванні впливів зовнішнього середовища.

Результатом (продуктом) такого процесу є створення проекту об'єкта проектування, який подають у вигляді конструкторської, технологічної та експлуатаційної документації. Розробником проект-ту виступає людина — проектувальник або група проектувальників.

Об'єктом проектування може бути виріб, будівля, технологічний процес, виробнича система, технічне забезпечення. Наприклад, у видавництві об'єктом проектування є видання, технологічний процес його виготовлення; у проектних установах — поліграфічне підприємство або його підрозділи чи технічне забезпечення технологічного процесу (машини, програми тощо).

Проектування видання. Перед виготовленням видання переважно у видавництві проектують його внутрішнє та зовнішнє оформлення, власне розробляють макет. Якщо раніше це був тільки паперовий носій інформації, за взірцем якого тиражували видання, то сьогодні, створений за допомогою ПК, електронний макет може стати кінцевим продуктом виробництва, що виключає друкарсько-обробні процеси (наприклад, Інтернет або СD- видання).

Проектування технологічних процесів виготовлення видання. У випадку друкованого видання вирішують питання, які охоплюють термін випуску, обсяг, якість виробу. Вони визначають вибір принципової технології відтворення: за допомогою традиційної (так званої «великої») чи оперативної («малої») поліграфії; способу друку. Розробляють або уточнюють типові схеми технологічних процесів, маршрутно-технологічні карти; проводять розрахунок технологічних режимів; розробляють усі забезпечувальні процеси, методи контролю; за технологічними параметрами видання та очікуваною якістю вибирають устаткування і матеріали; обчислюють їх необхідну кількість.

Проектування підприємств та їх підрозділів (дільниць, цехів). Це складніший об'єкт проектування, який передбачає проектування нового підприємства, технічне переоснащення або реконструкцію діючого підприємства.

Більшість поліграфічних підприємств України — це малі та середні виробництва з недосконалою технікою та технологією, розміщені у старих типових будівлях. Отож на сучасному етапі перевага надається технічному переоснащенню поліграфічних підприємств (проектування техніки та технології без змін у плануванні приміщень будівлі) або їх реконструкції (проектування техніки і технології з переплануванням приміщень будівлі), інколи виникає потреба проекту нових підприємств, цехів, відділень, дільниць.

Матеріально-технічною базою проектування є технічне, інформаційне та програмне забезпечення, яке не обходиться без математичної, лінгвістичної та організаційної складових. Технічне забезпечення проектування — це комплекс ПК, принтерів, сканерів, серверів, плотерів, мереж, засобів вимірювальної техніки. Програмне забезпечення складається з компонентів призначення загального (операційні системи ПК, програми технічного обслуговування) та спеціального (прикладне програмне забезпечення, до якого відносяться програми побудови математичних моделей, аналізування даних, планування дільниць). Інформаційне забезпечення кладається з баз даних та системи управління ними.

Вирізняють проектування оригінальне та типове. Оригінальне проектування — це створення індивідуального проекту, який максимально враховує особливості кожного об'єкта проектування. Цей вид найбільш розповсюджений при реконструкції видавництв та друкарень. Типове проектування включає застосування типових модулів, з яких створюють як стандартні, так і оригінальні проекти.

За рівнем автоматизації процесу проектування виокремлюють неавтоматизоване (без використання комп'ютерів), автоматизовне (комп'ютер та людина) та автоматичне (на проміжних етапах проектування без участі людини). Автоматичне проектування засто­совують нечасто, виключно для порівняно нескладних об'єктів.

Об'єктом автоматизації є дії проектувальника, які він виконує під час проектування. Рівень автоматизації проектування може бути низьким, середнім та високим.

При низькому рівні автоматизовують тільки оформлення технологічної документації (маршрутних, операційних карт та схем тощо) за готовими шаблонами-формами, які заповнюють в електронному вигляді. Автоматизація середнього рівня включає використання баз даних, проектних та розрахункових модулів, робота яких базується на інформаційно-пошуковій системі, де умови пошуку задає проектувальник. Він же, працюючи у діалоговому режимі, аналізує проміжні та кінцеві рішення. Автоматизація високого рівня умож-ливлює прийняття логічних рішень комп'ютером, наприклад, вибір структури процесу або дільниці. Проектувальник може частково працювати з комп'ютером у діалоговому режимі.

Автоматизоване проектування передбачає застосування САПР — системи автоматизованого проектування, в основі якої лежить метод моделювання. Згідно з ним будують модель об'єкта (виробни-чої системи) та автоматизовано створюють його проект (наприклад, виробництва), що відповідає цій моделі.

САПР поділяють на системи функційного проектування, а саме розрахунку та інженерного аналізу САЕ (Сomputer Aided Engineering) конструкторського проектування САБ (Сomputer Aided Deing) та технологічного — САМ (Сomputer Aided Manufacturing).

САЕ призначені для аналізу, моделювання, оптимізування проектних рішень, наприклад, Еureca, МаtСAD).

За допомогою САБ виконують 20- та ЗО-проектування: креслення, розрахунки, візуалізування та взаємне перетворення моделей, а також компонування та планування дільниці, наприклад, AutoCAD Аutodesk, АrciCAD, LCAD Саdmech 2000 (Білорусь), Т-FІех САО Топ Системи, , Компас Аскон (Рoсія).

САМ — автоматизована система технологічної підготовки виробництва (АСТПВ), яка розробляє технологічні процеси, моделює їх, створює програми управління устаткуванням, розраховує норми часу, виробничі програми, кількість матеріалів, завантаження устаткування, чисельність працюючих, виробничу площу тощо, наприклад, програма TechCAD Cadmesh 2000. Більшість функцій САМ мають програми автоматизованого управління виробництвом.

Класифікацію САПР здійснюють відповідно до об'єктів проектування, зокрема, САD - системи поділяють на САПР машин і механізмів

  • МСАО (Mechanical САD), радіоелектроніки — ЕСАО (Electronic САО), архітектури.

Інформаційне забезпечення САПР — бази даних. Управління проектними даними та їх узгодження виконує програма РDМ — Product Data Management, яка являє собою спеціалізовану СУБД (DBMS — Data Ваse Маnagement System) та відноситься до проектувальних систем.

Найбільшого розповсюдження у проектних та науково-дослідних установах видавничо-поліграфічної галузі одержали САПР, де застосовують конструювання виробів, визначення просторових форм, наприклад, паковань (MatCAD) та розміщення об'єктів при плануванні дільниць, будівель (ArciCAD, АutoCAD).