Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция № 6.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Тема 6. Формування принципової схеми комплексного виробничого процесу

Аналіз техзавдання , вибір способу друку та друкувальної машини визначає структуру виробничого процесу випуску видання ( або видань) , яка виражається у створенні принципової схеми виробництва. Принципова схема виробництва складається укрупнено , на основі структурування провідних і підпорядкованих технологічних етапів за допомогою причинно-наслідкових зв'язків.

Провідним технологічним етапом називається той етап , без якого неможлива реалізація всього технологічного процесу виробництва і який визначає необхідний обсяг випуску продукції на даній стадії виробництва.

Підлеглим технологічним етапом називається етап , який забезпечує реалізацію ведучого етапу , але не визначає необхідний обсяг випуску продукції .

6.1 Складання принципової схеми комплексного виробничого процесу

Принципова схема виробництва необхідна для визначення обсягу передпроектних робіт .

Будь який технологічний процес випуску видань у поліграфічному виробництві укрупненно ділиться на три обов'язкових основних стадії : додрукарська , друкарська та післядрукарська . Кожна з цих стадій включає кілька виробничих етапів , які можуть бути присутніми або відсутніми в загальній структурі проектованого виробничого процесу.

Перерахуємо можливі варіанти кожної з трьох стадій.

Додрукарська стадія укрупненно ділиться на два етапи: процеси обробки текстової та образотворчої інформації ( набірно- ілюстраційні ) і формний . Кожен з цих етапів може включати такі етапи .

Обробка текстової та образотворчої інформації:

  • Набір тексту;

  • Підготовка ілюстрацій до поліграфічного відтворення ;

  • Верстка смуг видання;

  • Підготовка зверстаних смуг видання до формним процесам (спуск смуг , перетворення в певний формат електронного файлу для передачі на формні процеси) ;

  • Виготовлення фотоформ зверстаних смуг і їх монтаж для формних процесів

Формне виробництво:

  • Отримання монтажу фотоформ;

  • Отримання електронних файлів зверстаних смуг або файлів спуску смуг;

  • Виготовлення форм фотомеханічним способом;

  • Виготовлення форм на системі CtP;

  • Технологічний процес підвищення тиражестійкості форм.

Друкована стадія:

  • Друк на машинах з форм з листової подачею матеріалу;

  • Друк на машинах з форм з рулонної подачею матеріалу і виведенням зошитів або листовим висновком або з рулонної прийманням;

  • Друк на системах Computer to Press з листової подачею матеріалу;

  • Друк на системах Computer to Press з рулонної подачею матеріалу і виведенням зошитів або листовим висновком або з рулонної прийманням.

Послепечатная стадія умовно ділиться на три типи: палітурні для брошурування, оздоблювальні та добірково-пакувальні процеси.

Брошурувально-палітурні процеси включають кілька етапів:

  • Фальцювання аркушів;

  • Добірка в блок листів або зошитів (вкладкою або добіркою);

  • Скріплення блоку (дротом, КБС, нитками, спіраллю і пр.);

  • Вставка блоку в обкладинку або палітурну кришку;

  • Виготовлення палітурної кришки.

Оздоблювальні процеси в поліграфії більш різноманітні порівняно з вищепереліченими і можуть включати різні технології з облагороджування відбитків , модифікації віддрукованих відбитків у кінцеві вироби , нанесення різних захистів від підробок. В даний час застосовуються такі технології обробки відбитків : лакування відбитків різними типами лаків (суцільне або вибіркове ) .

При розробці комплексного виробничого процесу завжди прагнуть використовувати найсучасніші технології поліграфічного виробництва , доступні можливостям замовника і постачальників обладнання, матеріалів , програмного забезпечення і т.д.

Таким чином , у загальному вигляді комплексний виробничий процес при створенні нового виробництва обов'язково включає всі три основні стадії , а при диверсифікації або модернізації існуючого може всі стадії і не включати.

Формальний запис принципової схеми виробництва виражається структурною схемою , в якій показані основні етапи проектованого поліграфічного виробництва із зазначенням технологічних процесів . Порядок формування принципової схеми відповідає технологічному порядку проходження видання в виробництві: додрукарська стадія – друк – післядрукова . Загальний вигляд схеми проектованого виробництва показаний на рис. 6.1 .

У даній схемі вибір технологічних процесів на додрукарській стадії визначається умовами техзавдання . Слід мати на увазі те , що на даний момент практично весь комплекс набірно- илюстраційного етапу виконується на виробничій базі видавництв . Виняток може становити процес виготовлення фотоформ зверстаних смуг і їх монтаж для формних процесів .

Вибір же технологічних процесів на стадії післядруку визначається умовами техзавдання , його аналізу , обраним видом друку і типом друкарської машини. Тому в схемі виробництва вказується спосіб друку і тип обраної друкарської машини.

Після технологічних розрахунків завантаження додрукарських і післядрукарських процесів принципова схема виробництва переглядається і уточнюється з прив'язкою до відповідного обладнання даних стадій.

Нижче на мал. 6.2 – 6.4 представлені приклади розроблених схем комплексного виробничого процесу для випуску етикетної, книжкової та газетної продукції.

Мал. 6. 1 – Схема виробництва що проектується

Мал. 6. 2 – Схема комплексного виробничого процесу випуску етикетної продукції

Мал. 6.3 – Схема комплексного видавничого процесу випуску газетної продукції

Схема комплексного видавничого процесу

На основі аналізу техзавдання та вибраних друкарських машин сформуємо схему комплексного виробничого процесу при модернізації типографії з випуску книжкової продукції. На схемі позиції, виділені пунктирними прямокутниками, при проектуванні зміні не підлягають.

Мал. 6.4 – Схема комплексного видавничого процесу для виготовлення книжкової продукції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]